Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όταν το φρέσκο γάλα δεν μπορεί να μείνει, γίνεται Μεριαρένο

Με 220 πρόβατα και 60 κατσίκια, το όνομα του κτηνοτρόφου Γιάννη Βοναπάρτη από την Κάσο έχει ακουστεί σε όλους τους γαστρονομικούς κύκλους της χώρας.

του Πέτρου Γκόγκου

Τα δυσεύρετα τυριά που παράγει στη μονάδα του γίνονται ανάρπαστα, με τον αεικίνητο 52χρονο σήμερα να πηγαίνει από τη στάνη στο τυροκομείο δυο φορές την ημέρα, μεταφέροντας προς άμεση τυροκόμιση το γάλα από τα ζωντανά του. Εξ’ ού και η ονομασία του πιο φημισμένου τυριού της μονάδας του, το Μεριαρένο, που από ανάγκη έφτιαχναν τα παλιά χρόνια οι κτηνοτρόφοι του νησιού, όταν ο καιρός ζέσταινε και το γάλα δεν μπορούσε να κρατηθεί. Το τυρί που φτιάχνεται σε μια ημέρα, είναι επί της ουσίας η γραβιέρα της Κάσου, με τη διαφορά ότι κρατιέται όλο το βούτυρο στο γάλα. «Η αγορά της γραβιέρας ήταν κορεσμένη όταν ξεκίνησα το 2009, οπότε αποφάσισα να στραφώ στο παραδοσιακό τυρί του νησιού» περιγράφει ο ίδιος στην Agrenda, εξιστορώντας την ιστορία του.

Η οικογένεια Βοναπάρτη, έχει ρίζες στην κτηνοτροφία και την τυροκόμιση, «βάθους» 250 ετών. «Μαζί με τον παππού μου ξεκίνησα τη δουλειά» θα πει ο συνομιλητής μας, που σήμερα μαζί με τα ζώα, λειτουργεί ένα παντοπωλείο στο λιμάνι της Κάσου όσο εργάζεται και ως «πετράς», οικοδόμος δηλαδή που χτίζει αποκλειστικά με πέτρες. Το τυροκομείο το τρέχουν η γυναίκα του Μαρία με τις δυο κόρες τους, Ειρήνη και Ευδοκία, με την 28χρονη Ειρήνη να έχει αποφοιτήσει από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Στον στίβο της κτηνοτροφίας θα μπει προσεχώς ο υιός Βοναπάρτης, Κώστας, που σπουδάζει για ζωοτέχνης στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή της Λάρισας.

«Το βουνό αγάπησα, αλλά έπρεπε να δώσουμε και μια εικόνα στη δουλειά μας»

Το Τυροκοµείο Κάσου του Γιάννη Βοναπάρτη είναι η πρώτη και µοναδική σύγχρονη μονάδα τυροκόμησης στο ακριτικό νησί. Ακόμα και σήμερα, οι υπόλοιποι 40 περίπου κτηνοτρόφοι του νησιού συνεχίζουν να δουλεύουν στα μητάτα, πάνω στο βουνό, με τη μικρή παραγωγή τους να διατίθεται σε Κάρπαθο και Ρόδο τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες. Μέχρι το 2009 και ο συνομιλητής μας τυροκομούσε στο μητάτο του πατέρα του και ακούγοντας τον Γιάννη Βοναπάρτη να μιλά για τα χρόνια εκείνα, αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως την συμπάθειά του για αυτήν την πατροπαράδοτη ρουτίνα.

Λίγο αργότερα θα το ομολογήσει ότι «το αγάπησε το βουνό». «Δεν καταφέρνεις να ζήσεις οικογένεια έτσι» θα πει, «πρέπει να δώσεις μια καλή εικόνα για το προϊόν που παράγεις για να πάρει μεγαλύτερη αξία». Ήδη από τον καιρό των μητάτων, ο κ. Βοναπάρτης είχε εκδηλώσει την τάση σου να πάει αρκετά βήματα παραπέρα όσα βρήκε έτοιμα. «Έχτισα τη μάντρα στο μητάτο, έφτιαξα υπόστεγα αρμεκτήρια, δεν έμεινα στην υπαίθρια στρούγκα. Μετά βελτίωσα και τα πρόβατα. Έφερα σφακιανά. Πρόλαβα τον παππού μου να βγάζει 10 κιλά γάλα την ημέρα και σήμερα έφτασα να βγάζω 200 κιλά, από τον ίδιο αριθμό προβάτων» περιγράφει.
«Έβαζα στόχους. Έλεγα θα το γεμίσω το καζάνι κι άρμεγα δυο φορές τη μέρα. Την επόμενη χρονιά έφερνα μεγαλύτερο καζάνι για να γεμίσω».

Παράλληλα, ο δραστήριος συνομιλητής μας δούλευε και στις πέτρες, «όλη η οικογένεια δούλευε» θα πει, ώσπου βρέθηκε ένα σχέδιο βελτίωσης που επιδότησε το 55% και κατάφερε μαζί με κάποιες οικονομίες που είχε μαζέψει να σηκώσει την τυροκομική μονάδα στα 40 του.
«Δεν αρκεί να ξέρεις τη δουλειά. Πρέπει να έχεις όρεξη για να το πας παραπέρα και αυτό δεν το έχουν όλοι» θα πει. Όσο έστρωνε η δουλειά στο νέο τυροκομείο ήρθαν και οι εμπορικές συμφωνίες και το χρυσό σε διαγωνισμούς Μεριαρένο υπέταξε τους «τυρόφιλους» της χώρας, φτιάχνοντας τώρα όνομα σε Γερμανία, Σουηδία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...