Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Tα 5 σημάδια που δείχνουν ότι οι αγελάδες ταλαιπωρούνται από θερμικό στρες

Οι περισσότερες αγελάδες υφίστανται θερμικό στρες για τουλάχιστον 25% του έτους ετησίως, σύμφωνα με τον Dr. Glenn Holub, Executive Technical Services Manager for Dairy της αμερικανικής Phibro Animal Health. Τα στοιχεία δείχνουν πως η θερμική καταπόνηση είναι ένα από τα πιο δαπανηρά ζητήματα στις γαλακτοπαραγωγικές επιχειρήσεις, με εκτεταμένες επιπτώσεις που μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τις μελλοντικές γενιές ζώων.

Πριν από την ένταξή του στη Phibro, ο  Dr. Holub πέρασε χρόνια μελετώντας και συμβουλεύοντας τους παραγωγούς σχετικά με τη θερμική καταπόνηση, αρχικά ως διατροφολόγος ζώων και αργότερα ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Texas A&M.

Η Phibro Animal Health έχει δημοσιεύσει έναν εξαιρετικά χρήσιμο Οδηγό αναφοράς για τη θερμική καταπόνηση, ο οποίος ασχολείται με τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη θερμική καταπόνηση.

Σε αυτόν, ο Holub σημειώνει 5 βασικούς δείκτες που δείχνουν ότι οι αγελάδες έχουν υποστεί θερμικό στρες:

  • Αυξημένοι ρυθμοί αναπνοής – Οι αγελάδες αποβάλλουν τη θερμότητα του σώματος μεταφέροντάς την μακριά από το σώμα τους και στον αέρα μέσω της αναπνοής. Αν δείτε τις αγελάδες σας να λαχανιάζουν, ξέρετε ότι ξοδεύουν πολλή ενέργεια προσπαθώντας να δροσιστούν.
  • Μεταβολικές μεταβολές του pH – Η αυξημένη αναπνοή οδηγεί σε μεγαλύτερη απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα από το σώμα των αγελάδων. Αυτό καθιστά το αίμα τους πιο αλκαλικό κατά τη διάρκεια της ημέρας και όξινο τη νύχτα, επηρεάζοντας τη λειτουργία του κόλουρου και ενδεχομένως προκαλώντας λαμινίτιδα.
  • Αναπαραγωγικά ζητήματα – Η θερμική καταπόνηση μπορεί να επηρεάσει τη σύλληψη ή/και να προκαλέσει πρώιμο εμβρυϊκό θάνατο. «Κατά τη διάρκεια ενός σοβαρού καλοκαιριού χωρίς αποτελεσματική ψύξη, έχω δει τα ποσοστά σύλληψης να πέφτουν σε μονοψήφια επίπεδα σε ορισμένα γαλακτοκομεία», σημείωσε ο Holub.
  • Αλλαγές στη συμπεριφορά – Οι αγελάδες με θερμική καταπόνηση στέκονται περισσότερο όρθιες, μασάνε λιγότερο, τρώνε λιγότερο και μεταθέτουν το φαγητό τους στη νύχτα, όταν οι συνθήκες είναι πιο δροσερές.
  • Μειωμένη παραγωγή γάλακτος – Όσο περισσότερη ενέργεια χρησιμοποιούν οι αγελάδες για να ψύξουν το σώμα τους, τόσο λιγότερη ενέργεια μπορούν να διαθέσουν για την παραγωγή γάλακτος. Αν προστεθεί αυτό στο γεγονός ότι η πρόσληψη ξηρής ύλης είναι μειωμένη, το κοπάδι μπορεί να υποστεί σημαντικό πλήγμα στην παραγωγή, ειδικά αν η περίοδος θερμικής καταπόνησης διαρκεί περισσότερο από μερικές εβδομάδες.

Οι αποδείξεις συνεχίζουν να πληθαίνουν ότι η θερμική καταπόνηση είναι ένα από τα πιο δαπανηρά ζητήματα στις γαλακτοπαραγωγικές επιχειρήσεις, με εκτεταμένες επιπτώσεις που μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τις μελλοντικές γενιές ζώων. Ο Holub δήλωσε ότι κάθε χρόνο, η θερμική καταπόνηση τείνει να αιφνιδιάζει τους παραγωγούς. Και οι υγιείς αγελάδες – εκείνες με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα – είναι σε θέση να αντέξουν καλύτερα τις περιόδους θερμικής καταπόνησης.

Σχετικά Άρθρα

FARMING

Η αντιμετώπιση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης με κτηνοτρόφους...

FARMING

Αγελάδες σε διάδρομο γυμναστικής; Μπορεί να ακούγεται παράλογο, αλλά όπως δείχνουν οι έρευνες όλο και περισσότερο, η άσκηση είναι εξίσου ωφέλιμη για τις αγελάδες...

FARMING

Σε νέες πειραματικές δοκιμές στον τομέα των ζωοτροφών έχει προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Δέλτα.

FARMING

Ένα από τα βασικότερα πρακτικά προβλήµατα στην διατροφή των αιγοπροβάτων είναι η λανθασµένη ταύτιση του πεπτικού τους συστήµατος. Αν και τα δύο είδη (αίγες...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...