Connect with us

Αναζήτηση

BRANDING

Κυκλική Οικονομία στη παραγωγή γίδινου γιαουρτιού με υπολείμματα καφέ εσπρέσο το «Μενοίκιο»

Μέσω του προγράμματος «Υγείαρτος» προστίθεται αξία τόσο στο γίδινο γιαούρτι όσο και στα υπολείμματα καφέ εσπρέσο, τα οποία με την αυξημένη κατανάλωση του στην Ελλάδα, επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον.

Η μη βιομηχανοποιημένη παραγωγή, οι βιολογικές πρακτικές και οι καινοτόμες τεχνολογίες καθιστούν τα προϊόντα του Αγροκτηνοτροφικού Βιομηχανικού Συνεταιρισμού Προσοτσάνης «Μενοίκιο»  ιδιαίτερα δημοφιλή. Το «Μενοίκιο» αναγνωρίζεται για τη διαρκή καινοτομία του, με νέες προτάσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το παγωτό από κατσικίσιο γάλα και κεφίρ και κυκλικά προϊόντα, που αξιοποιούν υποπροϊόντα της παραγωγής. Η εξαγωγική δραστηριότητα του «Μενοίκιο» επεκτείνεται συνεχώς, με νέα προϊόντα να διατίθενται σε αγορές εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, ο Συνεταιρισμός συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις και συνεργάζεται με ελληνικά πανεπιστήμια για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Μέσω αυτών των δράσεων, στοχεύει στη διεύρυνση της παρουσίας του στην αγορά και στην προώθηση φιλοπεριβαλλοντικών αγροδιατροφικών πρακτικών στην παραγωγή.

Ένα από τα νέα προϊόντα που σχεδιάζει ο συνεταιρισμός είναι οικο-καινοτόμο επιδόρπιο γιαουρτιού από γίδινο γάλα εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικές ουσίες από εκχύλισμα υπολειμμάτων καφέ εσπρέσο.

Το εγχείρημα αυτό πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω του προγράμματος «Υγείαρτος» με τίτλο πράξης «Μεταφορά τεχνογνωσίας για την αξιοποίηση του γίδινου γάλακτος και των υπολειμμάτων καφέ εσπρέσο με την παρασκευή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, με προϊόν εκκίνησης καινοτόμο επιδόρπιο γιαουρτιού», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Συγκεκριμένα, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής Μάρκετινγκ Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας και το Εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων. Επίσης, στην ομάδα ανήκει ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Έβρου «Θρακών Αμνός», η Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε. και φυσικά ο Αγροκτηνοτροφικος Βιομηχανικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης «Μενοίκιο», ο οποίος και όταν το προϊόν ολοκληρωθεί θα το διαθέσει στην αγορά.

Μέσω της ανάπτυξης ενός προϊόντος υψηλής προστιθέμενης και διατροφικής αξίας το έργο εστιάζει στην αναβάθμιση του γίδινου γάλακτος στην αντίληψη του καταναλωτικού κοινού, στην ενίσχυση της φιλοπεριβαλλοντικής αγροδιατροφικής παραγωγής και στην ανάπτυξη νέων προοπτικών για τους αιγοτρόφους ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την διείσδυσή τους σε νέες αγορές.

Η ομάδα εργασίας του έργου «Υγείαρτος» παρευρέθηκε στη φετινή έκθεση Zootechnia 2025, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο stand του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εκεί η ομάδα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το προϊόν, το οποίο προς το παρόν βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Η παρουσίαση του προϊόντος στην έκθεση Zootechnia 2025 αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για την ομάδα να διαδώσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της και να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με τους μελλοντικούς καταναλωτές. Οι επισκέπτες έμαθαν για τις θετικές επιδράσεις του βιολειτουργικού επιδορπίου, ενώ παράλληλα, μέσω γευσιγνωσίας είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν το προϊόν και να αποτυπώσου την άποψή τους σε ερωτηματολογίου ικανοποίησης που τους δόθηκε.

Μέσω της καινοτομίας και της έρευνας στον τομέα των βιολειτουργικών τροφίμων. Η επιτυχία αυτής της πρώτης παρουσίασης στο ευρύ καταναλωτικό κοινό αποτελεί μια υπόσχεση για τη μελλοντική πορεία του προϊόντος και την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Τα επόμενα στάδια του έργου «Υγείαρτος» περιλαμβάνουν την παρουσίαση επιστημονικού άρθρου στις 14 Φεβρουαρίου 2025 στο International Conference on Science, Social Science and Economics (IC3SE – 2025) και τη συμμετοχή της κοινοπραξίας στην έκθεση Agrothessaly 2025 στο Eκθεσειακό Κεντρο Λάρισας, 6-9/3/2025.

Λίγα λόγια για το «Μενοίκιο»

Ο Αγροκτηνοτροφικός Βιομηχανικός Συνεταιρισμός «Μενοίκιο» με 33 χρόνια παρουσίας, ξεκίνησε το 1992 από την αγροτική δραστηριότητα του Βασίλη Μενελεκλή και εξελίχθηκε σε μία ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Το 2008, εγκαινιάστηκε η κτηνοτροφική μονάδα και η μονάδα παραγωγής ζωοτροφών στην Προσοτσάνη Δράμας, ενώ το 2014 προστέθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα με την ίδρυση του τυροκομείου. Αυτή η καθετοποιημένη παραγωγή «από το χωράφι στο ράφι» εξασφαλίζει την πλήρη παρακολούθηση και έλεγχο όλων των σταδίων της παραγωγής, από την καλλιέργεια των ζωοτροφών, τη διατροφή των αιγοπροβάτων και την εκτροφή τους, μέχρι τη συλλογή του γάλακτος και τη μεταποίηση του σε προϊόντα υψηλής ποιότητας. Στο προϊόντικό χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως φρέσκο γάλα, ποικιλίες τυριών (φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, μυζήθρα), γιαούρτια, κεφίρ, αριάνι και κατσικίσιο βούτυρο, πολλά εκ των οποίων είναι βιολογικά πιστοποιημένα.

Πληροφορίες από: ygiartos.fwsd.uth.gr

Σχετικά Άρθρα

BRANDING

Οι διαδικασίες κατασκευής του νέου τυροκομείου αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο μήνα. Το νέο τυροκομείο θα έχει δυνατότητα επεξεργασίας 100 τόνων γάλακτος ημερησίως,...

REPORTS

«Χωρίς Χατζάκο, Μεβγάλ δεν υπάρχει». Με τη φράση αυτή, η Μαίρη Χατζάκου, «άνοιξε», το βράδυ του Σαββάτου 8 Μαρτίου, τη μεγάλη εκδήλωση για την...

REPORTS

Μέχρι την Παρασκευή 21 Μαρτίου θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις οι παραγωγοί κατά των αποτελεσμάτων του Μέτρου Εξισωτικής Αποζημίωσης, καθώς ολοκληρώθηκε για το έτος...

REPORTS

Η ΜΕΒΓΑΛ είναι μία από τις λίγες ελληνικές, οικογενειακές επιχειρήσεις που κατορθώνουν να φτάσουν στην τρίτη γενιά σημειώνοντας διαρκή ανάπτυξη και πρόοδο, στην Ελλάδα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...