Συνδυάζεται ευχάριστα με άλλα τρόφιμα, αφού η δροσερή υφή και η ήπια γεύση του δένει ευχάριστα , δημιουργώντας αφενός ένα χορταστικό γεύμα, αφετέρου δε εμπλουτίζοντας γευστικά ένα πιάτο. Πρόκειται για ένα μαλακό τυρί, δηλαδή ένα τυρί με αυξημένο ποσοστό υγρασίας σε σχέση με τα σκληρά τυριά. Ένα ελληνικό, παραδοσιακό τυρί, το οποίο θα μπορούσε να συγκριθεί με την ιταλική ρικότα.
Δύο ιδιαίτερες αναφορές στο ανθότυρο περιλαμβάνονται στην ετήσια έκδοση του Τυροκόμος top 50.
Ανθότυρο Τυροκοµείο Παλιός
Ελάχιστο αλάτι και χαµηλά λιπαρά
Μαλακό τυρί µε ελαφριά και βουτυράτη γεύση που παρασκευάζεται από ορό γάλακτος από την παραγωγή Φέτας, εµπλουτισµένο µε αιγοπρόβειο γάλα. Η ιστορία του τυροκοµείου ξεκινά το 1955 στα βουνά της Μακεδονίας µε τον Χρήστο Παλιό ενώ στα µυστικά της τέχνης του στην παρασκευή της περιζήτητης Φέτας µυήθηκε από µικρός ο γιος του Γιώργος, ο οποίος ανέλαβε την επιχείρηση το 1980. Σήµερα µε την τρίτη γενιά και τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στο Αργυροπούλι Τυρνάβου το τυροκοµείο χρησιµοποιεί αυστηρά επιλεγµένη πρώτη ύλη από κοπάδια της Θεσσαλίας µε ιδιόκτητα βυτία ώστε η τυροκόµηση να είναι άµεση.
Ανθότυρο Τυροκοµείου Ματσιούλα
Προσήλωση στην παραδοσιακή τυροκοµία
Mε γεύση που θυµίζει Μανούρι, το Ανθότυρο του Τυροκοµείου Ματσιούλα µε έδρα τα Βρουβιανά Αιτωλοακαρνανίας, τρώγεται σκέτο ή µε µέλι, ξηρούς καρπούς ή µαρµελάδα και κάνει νόστιµα γλυκά και πίτες. Παράγεται µε επεξεργασία -θέρµανση και ανάδευση- του τυρογάλακτος που προέρχεται από την τυροκόµηση πρόβειου και κατσικίσιου στο οποίο προστίθεται πρόσγαλα, δηλαδή φρέσκο γάλα. Η Ματσιούλας ∆. Ιωάννης είναι µια οικογενειακή επιχείρηση, που ξεκινά τη σταδιοδροµία της από το 1982, φτιάχνοντας τυριά µε πρώτη ύλη από τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Ευρυτανίας. Εκτός από το Ανθότυρο παράγει Φέτα, Γραβιέρα, Τσαλαφούτι αλλά και Ξηρή Μυζήθρα.