Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επίσημα πλέον Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά η τυροκομία των Κυκλάδων

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η εγγραφή της «Παραδοσιακής τυροκομίας των Κυκλάδων» στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Η τυροκομία στις Κυκλάδες αντιπροσωπεύει μια μακραίωνη παράδοση, άμεσα συνυφασμένη με τις διατροφικές ανάγκες και συνήθειες των κατοίκων των νησιών. Αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας, «ένα στοιχείο γευστικής μνήμης» που κουβαλά κανείς μαζί του φεύγοντας από τις Κυκλάδες. Η εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στον κλάδο της τυροκομίας όσο και στις τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων, με την ανάδειξη, προστασία, ενδυνάμωση και προώθηση αυτού του τόσο σημαντικού στοιχείου της πολιτισμικής μας ταυτότητας.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει αναγνωρίσει εδώ και πολλά χρόνια τη σπουδαιότητα της ανάδειξης των στοιχείων της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομικής παράδοσης μέσα από το δίκτυο Aegean Cuisine, στο μητρώο του οποίου έχουν εγγραφεί έως αυτή τη στιγμή 108 τυριά από δεκαοκτώ παραγωγούς σε εννέα νησιά των Κυκλάδων, ως προτεινόμενα από το δίκτυο προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό στάθηκε εξαρχής αρωγός και στήριξε την πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ. για την εγγραφή της τυροκομίας των Κυκλάδων στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συγκρότησης του φακέλου για την εγγραφή της παραδοσιακής τυροκομίας των Κυκλάδων και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003), το Επιμελητήριο Κυκλάδων αναγνωρίζει τη συμβολή των τυροκόμων των Κυκλάδων στη διατήρηση αυτής της παράδοσης, καθώς και όλης της κοινότητας που ασχολείται, αντλεί έμπνευση και δημιουργεί με αφορμή το τυρί. Επίσης εκφράζει τις ευχαριστίες του στον κ. Δημήτρη Ρουσουνέλο για την πρωτότυπη έρευνα και σύνταξη του φακέλου της εγγραφής.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το 7ο τεύχος του Τυροκόμου

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Αυστηρή προθεσμία έως και την 13η Ιουνίου έχουν όσες τυροκομικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα κορυφαία βραβεία του κλάδου διεθνώς.

REPORTS

Στην τροποποίηση της υπ’ αρ. 1710/51865/2018 υπουργικής απόφασης «Λεπτομέρειες εφαρμογής των άρθρων 5 και 7 του ν.4492/2017 (ΦΕΚ Α’156) περί της υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης...

REPORTS

Στην παραγωγή μπήκε από φέτος η πρωτότυπη Γραβιέρα του ψαγμένου τυροκόμου της Ιθάκης, Χρύσανθου Καραβία.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...