Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε κίνδυνο το Camembert, η βιομηχανοποίηση εξαφανίζει πολύτιμα βακτήρια του

«Τόσο σοβαρά νέα για τη Γαλλία που δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν προκάλεσε τη δική της γενική απεργία: Το Camembert απειλείται με εξαφάνιση.».

Με τα λόγια αυτά ξεκινά το άρθρο της η Emma Beddington στη The Guardian, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η μαζική βιομηχανική παραγωγή του και η προσπάθεια να γίνει το τυρί με λευκό φλοιό απειλεί να εξαφανίσει τα πολύτιμα βακτήρια του παρελθόντος.

Το Γαλλικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) ανέφερε ότι τα βακτήρια που απαιτούνται για την παρασκευή του τυριού – Penicillium camemberti – στερούνται επικίνδυνα γενετικής ποικιλότητας. Αυτό οφείλεται στο ότι η βιομηχανική τυροκομία έχει γίνει εξαρτημένη από ένα στέλεχος του μύκητα, αντί να χρησιμοποιεί τα έντονα, πολύχρωμα βακτήρια του παρελθόντος. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, τα Cammbert είχαν γκρι, πράσινη και πορτοκαλί μούχλα αλλά η βιομηχανία τροφίμων το ήθελε λευκό και βελούδινο. «Αν καταλαβαίνω καλά, τα αλμπίνο βακτήρια που επέλεξε δεν μπορούν να αναπαραχθούν με άλλα στελέχη. Τώρα, οι μεταλλάξεις σημαίνουν ότι τα βακτήρια χάνουν επίσης την ικανότητα να αναπαράγονται θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη την εν λόγω επιχείρηση.», σημειώνει η αρθρογράφος

Δεν είναι μόνο το camembert. Το ροκφόρ αντιμετωπίζει μια αντίστοιχη απειλή. Ένα παρόμοιο τυρί, το bleu de termignon, έχει αρκετά στενά συνδεδεμένα βακτήρια που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση του ροκφόρ, αλλά δεν υπάρχει λύση για το camembert, το πιο πολύτιμο προϊόν εξαγωγής στη Νορμανδία.  Το Camembert εκεί είναι κάτι σαν… θρησκεία, καταναλώνεται στο πρωινό και σε κυριαρχεί σε κάθε οικογενειακό γεύμα.

Ο μύκητας που σχηματίζεται στο camembert και το brie – τα οποία είναι παρόμοια τυριά, που αρχικά αναπτύχθηκαν σε διάφορα μέρη της Γαλλίας – πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε για πρώτη φορά βιολογικά όταν το τυρί αποθηκεύτηκε σε υγρά κελάρια.

Αργότερα έγινε πιο αποτελεσματική η χρήση σπορίων που καλλιεργήθηκαν σε εργαστηριακές συνθήκες. Από τη δεκαετία του 1950 και μετά οι μύκητες «κλωνοποιήθηκαν» ώστε να αναπτυχθούν γρήγορα και να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της βιομηχανίας στη γεύση, το χρώμα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...