του Γιώργου Λαμπίρη
Προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής αποτελεί η ολοκλήρωση της επένδυσης στη νέα µονάδα συσκευασίας, η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πρώτη ύλη θα προέρχεται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής δραστηριότητας του Συνεταιρισµού, µε δραστηριότητα στο βιολογικό γάλα, οι οποίοι, σύµφωνα µε τον κ. Σατολιά, έχουν την επάρκεια να καλύψουν τις ποσότητες που απαιτούνται για να καλύψουν τη ζήτηση. Σηµειώνεται ότι η κίνηση παραγωγής συσκευασµένης βιολογικής Φέτας αποτελεί µέρος της γενικότερης επιδίωξης που έχει θέσει στις προτεραιότητές του ο Συνεταιρισµός Καλαβρύτων, προκειµένου να αναπτύξει τον τοµέα των συσκευασµένων γαλακτοκοµικών προϊόντων.
Ταυτόχρονα ο Συνεταιρισμός βάζει στην παραγωγή και την αγελαδινή γραβιέρα, η οποία είναι η πρώτη γραβιέρα που θα ενταχθεί στη γκάμα του. Θα θυμίσουμε ότι ο συνεταιριστικός φορέας των Καλαβρύτων έκανε ήδη τα πρώτα του βήματα στα συσκευασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα από πέρυσι, φέρνοντας στην αγορά το κατσικίσιο γιαούρτι, ενώ διατηρεί και κωδικολόγιο με προϊόντα όπως είναι η κρέμα, το ρυζόγαλο και το γιαούρτι.
Επένδυση μέσω Ταμείου Ανάκαμψης στην ιδιοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με ανανεώσιμες πηγές
Επιπλέον όπως αναφέρει ο επικεφαλής του, πρόκειται να υλοποιήσει επένδυση που θα υπερβεί τα 2 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία υποδομών που θα αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη μορφή του net-metering (ιδιοπαραγωγή με συμψηφισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας). Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται ότι θα αποκτήσει πλήρη ενεργειακή επάρκεια στις παραγωγικές της εγκαταστάσεις, με στόχευση να υπερκεράσει το έντονα αυξημένο ενεργειακό κόστος. Ο σχεδιασμός των συνολικών επενδύσεων θα χρειαστεί δαπάνες 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προέλθουν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα αφορούν στην πλήρη αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του εργοστασίου αλλά και στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ζωοτροφών. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται και το προϋπάρχον πλάνο επενδύσεων ύψους ευρώ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο είχε ξεκινήσει να υλοποιείται και αφορούσε στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στο τυροκομείο και στο συσκευαστήριο καθώς και στην δημιουργία εγκαταστάσεων βιοαερίου.
«Θα πληρώσουμε καλή τιμή για το πρόβειο» – Μείωση του περιθωρίου κέρδους στις ζωοτροφές
Αναφερόμενος στα αυξημένα κόστη της περιόδου που διανύουμε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καλαβρύτων αναφέρει ότι στόχο αποτελεί η στήριξη των παραγωγών, καθώς ο Συνεταιρισμός στοχεύει να πληρώσει «καλή τιμή για το πρόβειο γάλα που θα παραλάβει», όπως ο ίδιος λέει. «Ταυτόχρονα για να είμαστε σε θέση να επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο τον παραγωγό. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε μειώσει δραστικά το περιθώριο κέρδους του Συνεταιρισμού στις ζωοτροφές, στα επίπεδα του 3% προκειμένου να ενισχύσουμε τους παραγωγούς – μέλη μας».
Nα σημειωθεί ότι φέτος ο Συνεταιρισμός συμπληρώνει τα 50 παραγωγής φέτας ΠΟΠ, καθώς η πρώτη χρονιά που έκανε παραγωγή του τυριού ήταν το 1972, δημιουργώντας το εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος, ενώ η ίδρυσή του χρονολογείται στο 1963.