Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι 50 κορυφαίες επιλογές ελληνικών τυριών για το 2023 από τον Τυροκόμο

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι περιπτώσεις ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής που επιχειρούν να προσεγγίσουν με συστηματικό τρόπο και τα επόμενα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Έτσι, κοντά στις καταξιωμένες τυροκομικές επιχειρήσεις με ισχυρή παρουσία στον κλάδο της τυροκομίας, ξεφυτρώνουν με τον καιρό, νέες, μικρές, συστηματικές και ευέλικτες μονάδες με σαφές σημείο αναφοράς την ιδιοπαραγωγή της πρώτης ύλης ή τη συμπληρωματική παραλαβή κάποιων ποσοτήτων από κοντινούς παραγωγούς.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία αφενός διευκολύνεται από την εξέλιξη των τεχνολογιών, αφετέρου έρχεται να δώσει απάντηση στην όλο και εντονότερη καταναλωτική ζήτηση για τοπικά προϊόντα ταυτότητας, τα οποία αναδεικνύουν με όσο το δυνατόν γνησιότερο τρόπο ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές, κατοχυρώνοντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις σφραγίδα καινοτομίας.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του «Τσελιγκάτου Σουφλίου» από την ακριτική περιοχή του Έβρου, μιας πρωτοβουλίας νέων ανθρώπων που αναβιώνει την παράδοση των Σαρακατσαναίων με μια ενδιαφέρουσα παλέτα κατσικίσιων κυρίως τυριών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το εν λόγω project έχει αφετηρία την οικογενειακή φάρμα στην οποία εκρέφονται 400 γίδια βελτιωμένης φυλής Alpine και 100 πρόβατα της φυλής Assaf. Σε ιδιόκτητη αγροτική γη καλλιεργούνται μάλιστα καλαμπόκι, σιτάρι, ηλίανθος και βιολογικό τριφύλλι, η παραγωγή των οποίων καλύπτει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις ανάγκες της εκτροφής.

Η φρέσκια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος είναι εδώ για να σας ξεναγήσει άλλη μια φορά στον όμορφο και γευστικό κόσμο των ελληνικών τυριών.

Καλή απόλαυση!

Φέτα  ΠΟΠ  Παπαθανασίου – Από κοπάδια της  Ορεινής Τριχωνίδας

(Αιγοπρόβειο)

Ηµίσκληρη υφή, λευκό χρώµα και γεύση βουτυρώδης και στρογγυλή µε ελαφριά πικάντικη επίγευση χαρακτηρίζουν  τη Φέτα ΠΟΠ Φαµίλια Ορεινής Τριχωνίδας της Παπαθανασίου Τυροκοµικά. Παράγεται κυρίως από πρόβειο γάλα, σε ποσοστό τουλάχιστον 70%,  προερχόµενο από αυτόχθονες φυλές προβάτων που βοσκούν στην περιοχή. Η ιστορία των αδελφών Λάµπρου και Μιχάλη Παπαθανασίου από το Πεντάκορφο Ορεινής Τριχωνίδας ξεκίνησε το 1987, όταν αποφάσισαν να κυνηγήσουν το όνειρό τους και να προσφέρουν στην αγορά αυθεντικά τυριά. Σήµερα  η παραγωγή γίνεται στην υπερσύγχρονη µονάδα µε σύστηµα ISO 22000 και απόλυτα φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ, που βρίσκεται στο 8ο χλµ. της οδού Αγρινίου – Καρπενησίου χρησιµοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές σύµφωνα µε τα αυστηρότερα ποιοτικά πρότυπα και κριτήρια. Σύµφωνα µάλιστα µε τους ανθρώπους του τυροκοµείου αυτό αποτελεί την ουσία της πρακτικής του «micro-dairy», η οποία τελικά οδηγεί στην παραγωγή τυριών µε ισχυρή την ιδέα της γαστρονοµίας.

Αγκωνάρι  Φάρµα Γκούµα – Μια συνταγή του  Αριστείδη Γκούµα

(Πρόβειο)

Ένα ιδιαίτερο σκληρό τυρί που µπορεί να τοποθετηθεί ανάµεσα στη Γραβιέρα και το Πεκορίνο είναι το 100% πρόβειο Αγκωνάρι, ακρογωνιαίος λίθος, όπως αποκαλύπτει και το όνοµά του, του µικρού τυροκοµείου του Αριστείδη Γκούµα στο Νησέλι της Νέας Εφέσου στην Κατερίνη. Η πρώτη ύλη, όπως και για όλα τα προϊόντα της µονάδας, προέρχεται από την εκτροφή µε 120 πρόβατα Lacaune και τα 50 γίδια Alpine που διατηρεί η Φάρµα εδώ και 10 χρόνια. Σηµειώνεται ότι το «Αγκωνάρι» κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές, όπως µε µπούκοβο και πιπέρι.

 

Μανούρι ΠΟΠ  Σιαφαρίκα – Έντονο άρωµα γάλακτος και πλούσια επίγευση

(Αιγοπρόβειο)

Μεστή και βουτυράτη γεύση και συµπαγής υφή για το παραδοσιακό Μανούρι ΠΟΠ Γρεβενών που παρασκευάζει η Σιαφαρίκας Τυριά Ελληνικά. Με έδρα στα Γρεβενά και ιστορία που «έλκει» τις ρίζες της στο µακρινό, πλέον, 1930, το οικογενειακό τυροκοµείο έχει περάσει πλέον στα χέρια του Βασίλη Σιαφαρίκα, ενός παραδοσιακού τυροκόµου, εκπροσώπου της τέταρτης γενιάς της οικογένειας µε σπουδές στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή. Η διαδικασία της τυροκόµησης γίνεται παραδοσιακά, χωρίς καµία παρέµβαση ή προσθαφαιρέσεις υλικών, προκειµένου το τελικό προϊόν να είναι φυσικό και αγνό. Τελευταία προσθήκη στην γκάµα τυριών του παραδοσιακού τυροκοµείου η «Βιολογική Φέτα» και το «Βιολογικό Τυρί» από αιγοπρόβειο γάλα. Μια επέκταση που σε µεγάλο βαθµό υπαγορεύτηκε από τη «στροφή» που έκαναν ορισµένοι από τους 40 συνεργαζόµενους κτηνοτρόφους προς τη βιολογική εκτροφή των ζώων τους. Συνολικά το τυροκοµείο εισκοµίζει σήµερα γύρω στους 800 τόνους, βιολογικό και συµβατικό γάλα, και παράγει 12 κωδικούς τυροκοµικών προϊόντων, µεταξύ των οποίων Κατσικίσιο τυρί, Αιγοπρόβειο τσαντήλας, Μυζήθρα, Ανθότυρο, Γραβιέρα και Αγελαδινό. Να σηµειωθεί ότι στα άµεσα πλάνα της επιχείρησης είναι η µετεγκατάσταση και ο εκσυγχρονισµός του τυροκοµείου.

Κατσικίσιο τυρί σε άλµη  Σοχαλάκι – Ο κουδουνοφόρος του Σοχού στο σήµα

(Αίγειο)

Πλούσια βραβευµένη γεύση για το Κατσικίσιο τυρί σε άλµη ενός µικρού τυροκοµείου έξω από το Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης. Αν και ξεκίνησε υπό µορφή οικοτεχνίας και µετρά λίγα χρόνια ζωής, κατάφερε να διακριθεί µε τα προϊόντα που παράγει στο διαγωνισµό Mediterranean Taste Awards 2022 που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Λονδίνο µε το Κατσικίσιο τυρί σε άλµη να αποσπά Χρυσό Μετάλλιο Γεύσης, όπως και το Αγελαδινό τυρί και το αγελαδινό γιαούρτι. Για τον τυροκόµο Άγγελο Κυρατζιάκο, ο οποίος µυήθηκε στις τεχνικές της γαλακτοκοµίας και της τυροκοµίας στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, το «σοχαλάκι», δηλαδή παιδί του Σοχού, ήταν ένα παρατσούκλι που άκουγε πολύ συχνά όταν εργαζόταν σε έναν τελείως διαφορετικό κλάδο. Τα προϊόντα του τυροκοµείου διατίθενται από αλυσίδες σούπερ µάρκετ, φούρνους και delicatessen, ενώ στόχος είναι η επέκταση του δικτύου διανοµής αλλά και η εκκίνηση των εξαγωγών.

Χλωρο µανούρα Τσικάλι – Πρωταγωνιστεί στη γαστρονοµία της Σίφνου

(Αιγοπρόβειο)

Ένα λευκό τυρί µε µαλακή υφή, διακριτικό άρωµα και ιδιαίτερη γεύση από αιγοπρόβειο γάλα είναι η Χλωροµανούρα Σίφνου που παράγει το Αγρόκτηµα Τσικάλι από το ιδιόκτητο κοπάδι του. Υπεύθυνος του τυροκοµείου, που λειτουργεί στον Αρτεµώνα από το 2015 και παράγει επίσης σε περιορισµένες ποσότητες Ξινοτύρι, Κρασοτύρι αλλά και Τυροβόλι, ο Γιώργος Φρασεσκάρος, γιος του Νίκου, ιδιοκτήτη της οµώνυµης ταβέρνας του νησιού. Σηµειώνεται ότι στο επόµενο στάδιο από την παραγωγή της Χλωροµανούρας ακολουθεί η Γυλωµένη Μανούρα, ένα εµβληµατικό τυρί της Σίφνου.

Φέτα ΠΟΠ Βαρελίσια Boudouris – Πικάντικη και ελαφρώς αλµυρή γεύση

(Αιγοπρόβειο)

Πλούσια γεύση, πικάντικη, ελαφρώς αλµυρή, µε ποικίλα αρώµατα και συµπαγής και σκληρή υφή χαρακτηρίζουν τη βραβευµένη διεθνώς Βαρελίσια Φέτα ΠΟΠ της οικογένειας Μπουντούρη, η οποία ωριµάζει για έξι µήνες σε κλασικά ξύλινα βαρέλια οξιάς. Η ιστορία του τυροκοµείου ξεκινάει από το 1956 στον ορεινό όγκο της Πίνδου και στην περιοχή του Αχελώου. Το 1985 η οικογένεια ιδρύει την σηµερινή έδρα της εταιρείας στα Τρίκαλα Θεσσαλίας εκµεταλλευόµενη την ευνοϊκή της θέση σε ένα νοµό γαλακτοπαραγωγικό που της δίνει τη δυνατότητα να είναι δίπλα στους παραγωγούς, και συγκεκριµένα στην ευρύτερη περιοχή της οροσειράς των Αγράφων και του Κόζιακα, µε το αιγοπρόβειο γάλα που συλλέγεται καθηµερινά να φθάνει φρέσκο στη µονάδα επεξεργασίας. Σήµερα η τρίτη γενιά της οικογένειας κληρονοµώντας την αγάπη και το µεράκι για την παρασκευή χειροποίητης παραδοσιακής Φέτας έχει καταφέρει να δώσει στα προϊόντα της χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας. Αυτό επιτυγχάνεται µε συνεχείς επενδύσεις σε εξειδικευµένο επιστηµονικό προσωπικό, σε τεχνολογία και νέες γραµµές παραγωγής καθώς και σε αυστηρούς ελέγχους. Ο έλεγχος ξεκινά από τις φάρµες που προµηθεύουν το γάλα µέχρι και το τελικό προϊόν στα σηµεία πώλησης. Στην γκάµα των προϊόντων της περιλαµβάνενται εκτός από τη Βαρελίσια και η Φέτα ΠΟΠ σε δοχείο, σε πολλές συσκευασίες.

 

Φέτα ΠΟΠ Μυτιλήνης Θυµέλη – Μαλακό τυρί, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

(Αιγοπρόβειο)

Μια ελαφρώς όξινη, απαλή γεύση µε πλούσιο άρωµα δίνουν στη Φέτα ΠΟΠ Μυτιλήνης η αρµύρα της θάλασσας και το ιδιαίτερο οικοσύστηµα του νησιού. Παράγεται για περισσότερα από 60 χρόνια από το Τυροκοµείο Θυµέλη, το οποίο ιδρύθηκε από τον Ευριπίδη Θυµέλη και έφτασε από την ακριτική Άντισσα της Λέσβου να προµηθεύει την αλυσίδα Σκλαβενίτης. Ας σηµειωθεί ότι και µε την τρίτη πλέον γενιά στο τιµόνι της εταιρείας και συγκεκριµένα τον Ευριπίδη Θυµέλη, εγγονό του ιδρυτή, η Ε. Θυµέλης Α.Β.Ε.Ε. αναπτύσσει νέα προϊόντα και νέες αγορές.

Κατσικίσιο Τσελιγκάτο Σουφλίου – Μια σύγχρονη πλήρως καθετοποιηµένη µονάδα

(Αίγειο)

Κατσικίσιο τυρί µε όλη την κρέµα παρασκευάζεται στην τσαντήλα από το Τυροκοµείο Στεργιάννη – Τσελιγκάτο Σουφλίου. Συνεχίζοντας την παράδοση των Σαρακατσαναίων προγόνων, η σύγχρονη κτηνοτροφική και τυροκοµική µονάδα παράγει το δικό της γίδινο και πρόβειο γάλα και παρασκευάζει Κατσικίσιο τυρί και πρόβειο γιαούρτι.

Πρόβειο Τυρί Άγγελος –  Πρώτη ύλη από το ιδιόκτητο κοπάδι

(Πρόβειο)

Πρόβειο τυρί που παράγεται µε πρώτη ύλη από το ιδιόκτητο κοπάδι διαθέτει στην αγορά το νεότευκτο -λειτούργησε για πρώτη φορά το 2017- τυροκοµείο στο Βατερό Κοζάνης µε την επωνυµία Τυροκοµικά Άγγελος. Ψυχή της όλης προσπάθειας ο Άγγελος Παπαδόπουλος., απόφοιτος της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων,  ο οποίος µαζί µε τα αδέλφια του τρέχει την πλήρως καθετοποιηµένη µονάδα, που ξεκινάει από την παραγωγή ζωοτροφών και φτάνει µέχρι την τυροκόµηση. Τα προϊόντα του τυροκοµείου, το οποίο σηµειωτέον δεν έχει ακόµη αξιοποιήσει ολη τη δυναµικότητά του, διατίθενται στην τοπική αγορά.

 

Ανθότυρο Τυροκοµείο Παλιός – Ελάχιστο αλάτι και χαµηλά λιπαρά

(Αιγοπρόβειο)

Μαλακό τυρί µε ελαφριά και βουτυράτη γεύση που παρασκευάζεται από ορό γάλακτος από την παραγωγή Φέτας, εµπλουτισµένο µε αιγοπρόβειο γάλα. Η ιστορία του τυροκοµείου ξεκινά το 1955 στα βουνά της Μακεδονίας µε τον Χρήστο Παλιό ενώ στα µυστικά της τέχνης του στην παρασκευή της περιζήτητης Φέτας µυήθηκε από µικρός ο γιος του Γιώργος, ο οποίος ανέλαβε την επιχείρηση το 1980. Σήµερα µε την τρίτη γενιά και τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στο Αργυροπούλι Τυρνάβου το τυροκοµείο χρησιµοποιεί αυστηρά επιλεγµένη πρώτη ύλη από κοπάδια της Θεσσαλίας µε ιδιόκτητα βυτία ώστε η τυροκόµηση να είναι άµεση.

Γραβιέρα Ναυπλίου Ωρίµανσης – Με γάλα από την πρότυπη Φάρµα Οις

(Πρόβειο)

Υφή συµπαγής και φυσική σκληρή κόρα, γεύση γλυκιά, βουτυράτη µε αρώµατα ξηρών καρπών χαρακτηρίζουν τη Γραβιέρα Ναυπλίου Ωρίµανσης ΒΗΒΗ που προσφέρει στην ελληνική αγορά η Φάρµα Οις, η οποία µάλιστα στα φετινά ΜΤΑ London κατέκτησε Ασηµένια Μετάλλια στην απλή εκδοχή της και την αρωµατισµένη µε θυµάρι. Μια ετικέτα, µε βαθιά γευστική κι αρωµατική ένταση που έχει κατακτήσει υψηλές γευσιγνωστικές περγαµηνές, παράγεται από 100% πρόβειο γάλα το οποίο προέρχεται από την πρότυπη προβατοτροφική Φάρµα Οις, την οποία τρέχουν από το 2012 οι δραστήριες µηχανικοί Κρίστη Παληού και της Γιούλα Παπαζήση.

 

Κάτσενο Ithaka’s Poem – Παίρνει το όνοµα της αρχαίας φυλής προβάτου

(Αιγοπρόβειο)

Λευκό τυρί από φρέσκο ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα είναι το Κάτσενο που παράγεται στο µοναδικό τυροκοµείο της Ιθάκης, τα προϊόντα του οποίου κυκλοφορούν υπό το brand Ithaka’s Poem. «Κάτσενο» στην Ιθάκη είναι το όνοµα µιας ντόπιας φυλής προβάτου, που γεννιέται κεραµιδί και όσο µεγαλώνει ασπρίζει το τρίχωµα αλλά µένει το κεραµιδί στο πρόσωπο και στα πόδια. Πρόκειται για αρχαία ράτσα, που ζει ελεύθερη στη φύση του νησιού του Ιονίου ανά τους αιώνες και δίνει πλούσιο σε γεύση γάλα µε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Εµπνευστής του εγχειρήµατος και δηµιουργός ο Χρύσανθος Καραβίας, ο οποίος, αν και γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Σαντορίνη, όπου µετοίκισε στις αρχές του 20ού αιώνα η οικογένειά του, αφήνοντας πίσω την Ιθάκη, αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες του και να αφήσει πίσω του τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για χάρη της τυροκοµίας. Όλα τα τυριά του κουβαλούν το καθένα ένα διαφορετικό αφήγηµα, που είτε σχετίζεται µε ιστορικές αναφορές, είτε µε ανθρώπινες ιστορίες. Ο λόγος για τον Τσεµπέρη, το (Γ)Ιδάκι αλλά και το Λαζαρέτο, µια Γραβιέρα από αιγοπρόβειο γάλα του νησιού, της οποίας το όνοµα προέρχεται από τον αντίστοιχο χώρο υποδοχής που έχουν όλα τα λιµάνια του Ιονίου αλλά και της γειτονικής Ιταλίας. Σηµειώνεται ότι το τυροκοµείο ανάλογα µε τη διαθεσιµότητα του γάλακτος, καθώς η Ιθάκη διαθέτει πολύ µικρές ποσότητες κυρίως από ζώα που ζουν ελεύθερα στη φύση, παράγει το Κάτσενο σκέτο, µε σκόρδο, µε καυτερό µπούκοβο, µε σάψιχο, µε ρίγανη, µε δυόσµο και µε βασιλικό.

Παραδοσιακό σε τσαντήλα Γκάνα – Χρυσό Μετάλλιο στο World Cheese Awards

(Αιγοπρόβειο)

Με την παραδοσιακή µέθοδο της τσαντήλας, που δίνει χαρακτηριστική γεύση, το κατσικίσιο γάλα να µην ξεπερνά το 30% και παραµονή 12 ωρών στην άλµη παράγεται το αιγοπρόβειο τυρί της Τυροκοµικά Γκάνας, το οποίο κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στον παγκόσµιο διαγωνισµό World Cheese Awards 2019-2020. Καταγόµενος από οικογένεια νοµάδων ο Χρήστος Γκάνας, παραδοσιακός τυροκόµος µε µια µικρή µονάδα µε έδρα τον Τύρναβο, διατηρεί ένα κοπάδι µε 450 πρόβατα και λίγα γίδια για τις ανάγκες των τυριών του, ενώ προµηθεύεται πρώτη ύλη και από παραγωγούς της περιοχής.  Στην γκάµα του περιλαµβάνονται επίσης Ανθότυρο, Μυζήθρα, πρόβειο γιαούρτι µε πέτσα και βούτυρο, τα οποία διατίθενται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Τυρί Τρύπας Γεράκι – Από γενιά σε γενιά τα µυστικά της τυροκόµησης

(Πρόβειο)

∆υνατή γεύση και άρωµα από τα παλιά προσφέρει το σκληρό πρόβειο Γερακιανό τυρί, τότε που η ωρίµανση των τυριών γινόταν µόνο σε τρύπες που έβρισκαν ή έφτιαχναν οι παλιοί κτηνοτρόφοι σε δυσπρόσιτα µιτάτα, κρυµµένα µέσα στα βουνά. ∆ηµιουργός το τυροκοµείο «Γεράκι» µε έδρα στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριµένα στην περιοχή Γεράκι, η επιχείρηση της οικογένειας Σαµωνάκη η οποία δραστηριοποιείται εδώ και τέσσερις γενιές µε την παραγωγή και τη διάθεση παραδοσιακών τυροκοµικών προϊόντων. Στα υπόλοιπα προϊόντα του τυροκοµείου ανήκουν το Κεφαλοτύρι, η Γραβιέρα, το Ανθότυρο και η Ξινή Μυζήθρα. Σηµειώνεται ότι το ορεινό Γεράκι µε την άγρια οµορφιά στους δυτικούς πρόποδες του Σαρακηνού φηµίζεται για τα τυριά του.

Φέτα ΠΟΠ Βαρελίσια – Μπάφας Παράγεται στη σύγχρονη µονάδα του Κιλκίς

(Αιγοπρόβειο)

Φέτα ΠΟΠ µε όλη τη γεύση που δίνει η παραδοσιακη συνταγή και η ωρίµανση σε ξύλινο βαρέλι διαθέτει στην αγορά το τυροκοµείο Μπάφα µε έδρα την Άρτα. Πρόκειται για µία εταιρεία που ξεκίνησε να µετράει τα βήµατά της στην τυροκοµία από το 1967, όταν ο Σπύρος Μπάφας ίδρυσε την επιχείρηση, δραστηριοποιούµενος αρχικά ως τυροκόµος στα βουνά των Ιωαννίνων. Το 1969 δηµιούργησε το δικό του τυροκοµείο για να εγκατασταθεί από το 1975 και ύστερα στο Πολύδροσο της Άρτας. Τα κύρια παραγόµενα τυροκοµικά προϊόντα είναι Γίδινο λευκό τυρί, Ανθότυρο, Πεκορίνο, Γραβιέρα, Κεφαλογραβιέρα, Κεφαλοτύρι καθώς και Γραβιέρα µε γεύσεις, ενώ πρόσφατη προσθήκη αποτελεί η έναρξη παραγωγής Φέτας µε τσίλι, που συνάδει µε τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις. Η ζώνη γάλακτος στην οποία δραστηριοποιείται η Μπάφας εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχής της Άρτας, µε την εταιρεία να συνεργάζεται αποκλειστικά µε παραγωγούς της περιοχής της, Η παραγωγική δυνατότητά της είναι 20 τόνοι στην επεξεργασία γάλακτος ανά ηµέρα ενώ η εταιρεία προχώρησε σε σειρά επενδύσεων, αυτοµατοποιώντας σε πρώτη φάση την διαδικασία παστερίωσης των προϊόντων της ενώ προετοιµάζει την ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.

Κασκαβάλ Τυροκοµείο Μπούµπα – Τέσσερις γενιές στην τυροκοµία

(Αιγοπρόβειο)

Ηµίσκληρο τυρί µε χαρακτηριστικό άρωµα, το οποίο αφήνει µια ελαφρά καπνιστή γεύση, είναι το Κασκαβάλ µε τη µακρά ιστορία, που παράγεται στο τυροκοµείο της οικογένειας Μπούµπα στην Ελεούσα από γάλα ζώων που βόσκουν στα οροπέδια των Ιωαννίνων. Η «∆. Μπούµπας Παραδοσιακό Τυροκοµείο», µία από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που προχώρησαν στην παρασκευή αυτού του τύπου τυριού, αποτελεί µια οικογενειακή επιχείρηση µε ιστορία τεσσάρων γενεών, της οποίας σήµερα τα ηνία κρατά η 27χρονη Ελευθερία Μπούµπα, που έχει αναλάβει το κατάστηµα πώλησης στο κέντρο της πόλης, και ο αδερφός της Κωνσταντίνος µαζί µε το θείο τους που διαχειρίζονται το τυροκοµείο. Σύµφωνα µε τους ανθρώπους της επιχείρησης το Κασκαβάλ παράγεται µε βάση τη γεύση που έχει καταχωρηθεί στη µνήµη των ανθρώπων της οικογένειας, οι ρίζες της οποίας στην τυροκοµία εντοπίζονται πριν το 1955 στο Μέτσοβο και το εργαστήριο που έχει στήσει ο παππούς Βασίλης, το οποίο µεταφέρθηκε στα Γιάννενα όταν φτιάχτηκε εκεί η τεχνητή λίµνη. Η πρώτη ύλη για την πλούσια γκάµα τυριών της επιχείρησης, που περιλαµβάνει περισσότερους από 20 κωδικούς, προέρχεται από µικρούς, ντόπιους παραγωγούς µε τους οποίους συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια. Σηµειώνεται ότι το Κασκαβάλ διανέµεται εκτός από το Μέτσοβο και τα Ιωάννινα όπου η εταιρεία διαθέτει κατάστηµα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως επίσης και σε καταστήµατα delicatessen στην Αθήνα.

Ξινότυρο Παραδοσιακό Τυροσύρα – Ξεχωριστή γεύση δίνει ο τόπος στο Συριανό γάλα

(Αγελαδινό)

Σφικτή δοµή και ελαφρώς όξινη γεµάτη γεύση χαρακτηρίζουν το λευκό µαλακό παραδοσιακό Ξινότυρο Σύρου από αγελαδινό γάλα. ∆ηµιουργός η Τυροσύρα Τυροκοµική ΟΕ που ξεκίνησε το 2013, όταν µία µικρή οµάδα παραγωγών γάλακτος την ιδρυσε µε σκοπό την υποστήριξη της δραστηριότητας των µελών της µετά το κλείσιµο του κύριου συνεταιρισµού του νησιού. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις στον Βήσσα Φοίνικα, όπου εφαρµόζεται σύστηµα HACCP, παράγεται µία εκλεκτή γκάµα προϊόντων, αποκλειστικά από γάλα που παράγεται στη Σύρο, δηµιουργώντας ένα µοχλό ανάπτυξης για τον αγροτικό κόσµο και για την οικονοµία του νησιού. Στην γκάµα των προϊόντων της εντάσσεται και το εµβληµατικό Σαν Μιχάλη ΠΟΠ.

Κασέρι ΠΟΠ Αµάραντος – Χρυσό Μετάλλιο Γεύσης στα MTA 2022

(Αιγοπρόβειο)

Πλούσιο άρωµα κι ελαφριά βουτυρένια γεύση, η οποία γίνεται πικάντικη κατά την ωρίµανση, χαρακτηρίζει το Κασέρι ΠΟΠ Αµάραντος, που παρασκευάζεται από γάλα αιγοπροβάτων ελεύθερης βοσκής µε τον παραδοσιακό τρόπο, µε ζύµωµα και αλάτισµα στο χέρι. Η ιστορία της εταιρείας Αµάραντος έλκει τις ρίζες της στο οµώνυµο ορεινό χωριό της Πίνδου, όπου το 1986 µια οικογένεια κτηνοτρόφων δηµιούργησε ένα µικρό παρασκευαστήριο τυριού. Σήµερα η παραγωγή γίνεται στη σύγχρονη µονάδα της Καλαµπάκας µε επικεφαλής τον Θεόδωρο Παίδη και την ίδια προσήλωση στην ποιότητα. Σηµειώνεται ότι το Κασέρι ΠΟΠ Αµάραντος απέσπασε Χρυσό Μετάλλιο Γεύσης στα Μediterranean Taste Awards 2022.

 

Μανούρι ΠΟΠ Χώτος – Τρεις γενιές εµπειρία στην κτηνοτροφία

(Αιγοπρόβειο)

Γεµάτη πλούσια γεύση και άρωµα για το παραδοσιακό Μανούρι ΠΟΠ που παρασκευάζει το σύγχρονο τυροκοµείο Χώτου στη Φαλάνη Λάρισας το οποίο και έχει συνδέσει το όνοµά του µε αυτό το είδος µαλακού τυριού. Η οικογένεια Χώτου ασχολείται αποκλειστικά µε την τυροκοµία εδώ και τρεις γενιές, µε την παράδοση να ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα όταν ο παππούς της οικογένειας, Γιώργος Χώτος, τελειοποίησε τα µυστικά της παρασκευής της Φέτας και του Μανουριού, που γνώριζαν οι κτηνοτρόφοι της ορεινής Σαµαρίνας. Σήµερα η Χώτος ΑΒΕΕ παραµένει πιστή στην παράδοση και συνδυάζει την εµπειρία και την τεχνογνωσία παράγοντας, εκτός από το Μανούρι ΠΟΠ, Φέτα ΠΟΠ, Κατσικίσιο Τυρί, Ανθότυρο και Μυζήθρα.

 

Γραβιέρα µε τρούφα Ρόζη – Μια βραβευµένη delicatessen ετικέτα

(πρόβειο)

Γεµάτη γεύση µε πλούσια αρώµατα προσφέρει η βραβευµένη µε Χρυσό Μετάλλιο στα ΜΤΑ London 2022 Γραβιέρα µε τρούφα της εταιρείας Ρόζη, που ωριµάζει τουλάχιστον για τρεις µήνες και ανήκει στις ξεχωριστές delicatessen ετικέτες του τυροκοµείου. H ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης ξεκινά περί το 1951 στο όρος Αραχναίο Αργολίδας ή Xέλι για τους ντόπιους. Εκεί, στο χωριό που φέρει την ονοµασία του βουνού, ο συνονόµατος παππούς του Γιώργου Ρόζη έκανε τα πρώτα του βήµατα δηµιουργώντας τις βάσεις  της σηµερινής τυροκοµικής µονάδας. «Βασίλισσα» του τυροκοµείου είναι η κλασική Γραβιέρα Ρόζη,  µαζί  µε την οποία παράγονται και οι ξεχωριστές delicatessen ετικέτες αρωµατισµένες µε βότανα της ελληνικής φύσης και όχι µόνο.

 

Κατσικίσιο τσαντήλας Φλέγγα – Πλούσια κρεµώδη γεύση χαρίζει η αργή ωρίµανση

(Αίγειο)

Mε φρέσκο γάλα από τα βοσκοτόπια της Θεσσαλίας και πατροπαράδοτες συνταγές, παρασκευάζεται το Κατσικίσιο τυρί Φλέγγα, που στραγγίζει στην τσαντήλα, παίρνει το χρόνο του για να ωριµάσει και αποκτά πλούσια κρεµώδη γεύση. Aς σηµειωθεί ότι το όνοµα «Φλέγγα» προέρχεται από την οµώνυµη βουνοκορφή, που βρίσκεται στην καρδιά του εθνικού δρυµού της Βάλια Κάλντα στην Πίνδο. Επιλέγοντας αυτή την επωνυµία η οικογένεια Λαΐτσου τιµά τη µακροχρόνια παράδοσή της στην παρασκευή τυριών, που οδήγησε στις σηµερινές υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στο Βελεστίνο και την παραγωγή ετικετών υψηλής ποιότητας σε προσεγµένες συσκευασίες που κερδίζουν τις αγορές εντός και εκτός Ελλάδας.

Οµήρου Τριλογία Νιώτικο –  Παρασκευάζεται µε τρία είδη γάλακτος

(Βlend)

Ηµίσκληρο τυρί µε υπόγλυκη, µεστή και γεµάτη γεύση, αποτέλεσµα του άριστου συνδυασµού των τριών γαλάτων στη συνταγή του. ∆ηµιουργός του το Τυροκοµείο Ιου Νιώτικο, το οποίο ξεκίνησε το 2007 µε πρωτοβουλία του ∆ήµου Ιητών ενώ το 2013 έγινε ιδιωτικό, ανεβάζοντας από τότε ολοένα και περισσότερο τον πήχη της παραγωγής και της ποιότητας αποτελώντας ένα από τα πρώτα µέλη του Aegean Cuisine. Οι εγκαταστάσεις, που πληρούν τις προδιαγραφές ISO 22000/05, βρίσκονται σε υψόµετρο 450 µέτρων στην περιοχή ∆ιασέλια, σε άµεση επαφή µε τους κτηνοτρόφους της περιοχής και τα παραγόµενα προϊόντα έχουν αποσπάσει  επανειληµµένα πανευρωπαϊκές διακρίσεις ποιότητας και γεύσης.

Κρητικό Τυρί Κρέµα Γαλένι – Μια µυστική συνταγή της οικογένειας Ζερβού

(Αιγοπρόβειο)

Κρεµώδης υφή, υπόξινη γεύση, απαλή οξύτητα και λευκό χρώµα χαρακτηρίζουν το βραβευµένο Κρητικό Τυρί Κρέµα Γαλένι από παστεριωµένο αιγοπρόβειο γάλα, µε τα χαµηλά λιπαρά και αλάτι, το οποίο παρασκευάζει µε µυστική συνταγή και ειδική διαδικασία τυροκόµησης η οικογένεια Ζερβού στο Ηράκλειο Κρήτης. Όπως  σηµειώνουν οι άνθρωποι του τυροκοµείου, το Γαλένι είναι ένας συνδυασµός εµπειρίας και τύχης, αφού κατά τη διαδικασία παραγωγής των τυροκοµικών προϊόντων, το έφτιαξε τη µαµά της οικογένειας Ζερβού και λόγω της εξαιρετικής γεύσης  των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, επέµενε να το κάνει δώρο στους πελάτες, οι οποίοι άρχισαν να παραγγέλνουν και να το ζητούν επίµονα. Σήµερα διατίθεται στην Κρήτη, την Αθήνα και σε ορισµένα ακόµη σηµεία πώλησης. Η Αφοί Ζερβού ΟΕ – Γαλένι είναι µία οικογενειακή νεοσύστατη εταιρεία. ∆ιαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, που λειτουργούν από το 2015,  στην περιοχή Ρουκάνι Τεµένους Ηρακλείου Κρήτης και είναι πιστοποιηµένη µε ISO 9001, ISO 22000 (HACCP). Επίσης, διαθέτει πιστοποίηση από την Αγροδιατροφική Σύµπραξη της Περιφέρειας Κρήτης. Τα προϊόντα που παράγει εκτός από το Τυρί Κρέµα, είναι η Γαλοµυζήθρα, το παραδοσιακό γιαούρτι και το παγωτό από πρόβειο γάλα. Σηµειώνεται ότι η πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων προέρχεται από επιλεγµένους ντόπιους κτηνοτρόφους.

Τσαλαφούτι Αµφιλοχίας Γη – Πλήρης γεύση και χαµηλά λιπαρά

(Αιγοπρόβειο)

Φρέσκο µαλακό λευκό τυρί µε χαµηλά λιπαρά, υπόξινη πλούσια γεύση και ιδιαίτερη απαλή επίγευση είναι το Τσαλαφούτι της Αµφιλοχίας Γη.

Παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα στην υπερσύγχρονη µονάδα επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκοµικών προϊόντων στην Κεχρινιά Αγρινίου, η οποία ιδρύθηκε το 2018 και βρίσκεται σε λειτουργία από το 2016, προερχόµενη από τα σπλάχνα του Συνεταιρισµού «Ένωση Αγρινίου» µε τα 100 χρόνια ιστορίας. Ένα brand που απευθύνεται σε όσους αναζητούν ένα ιδιαίτερο, αυθεντικό προϊόν υψηλής ποιότητας από επιλεγµένες, αγνές πρώτες ύλες και µε εξασφαλισµένη γνησιότητα γεύσεων. Οι πέντε  προϊοντικές ετικέτες του brand τυροκοµικών προϊόντων «Αµφιλοχίας Γη», Φέτα ΠΟΠ, Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ, Γραβιέρα, Πεκορίνο και Τσαλαφούτι, διατίθενται αποκλειστικά στο δίκτυο της ΑΒ Βασιλόπουλος. Στηριζόµενη στις δυνατές και µακροχρόνιες σχέσεις µε τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας, στην καθιέρωση των πλέον υψηλών προτύπων παραγωγής και στο σεβασµό του φυσικού περιβάλλοντος και της παράδοσης, η Αµφιλοχίας Γη προσδοκά να δηµιουργήσει ένα σήµα κατατεθέν, απόλυτα αναγνωρίσιµο από τον Έλληνα καταναλωτή.

Ζηρειοτύρι µε πιπέρι Λέγγα – Πρώτη ύλη από κοπάδια ελεύθερης βοσκής

(Αιγοπρόβειο)

Αλµυρή και πικάντικη γεύση µε ευχάριστο άρωµα, που επιτυγχάνεται µετά από ωρίµανση τουλάχιστον τριών µηνών, για το σκληρό παραδοσιακό Ζηρειοτύρι, που παράγεται αποκλειστικά από παστεριωµένο αιγοπρόβειο γάλα. Ένα τυρί ιδανικό για σαγανάκι και πίτες ή τριµµένο σε µακαρόνια, που σερβίρεται και ως επιτραπέζιο, ενώ διατίθεται µε ρίγανη. Αποτελεί προϊόν της εταιρείας Στυµφαλία ΑΕΒΕ µε έδρα τους Καλιάνους της ορεινής Κορινθίας σε υψόµετρο 700 µέτρων. H πορεία της οικογενειακής επιχείρησης ξεκινάει το 1936 από τον Μάρκο Β. Λέγγα σε ένα λιθόκτιστο τυροκοµείο στους πρόποδες του βουνού Ζήρεια. Σήµερα στα χέρια της τρίτης γενιάς, του Μάρκου και της Όλγας Λέγγα, και σε εγκαταστάσεις µε υπερσύγχρονο εξοπλισµό, που εγκαινιάστηκαν το 1995 και συνεχώς αναβαθµίζονται, η οικογενειακή παράδοση συνεχίζεται στην παραγωγή τυροκοµικών και γαλακτοκοµικών προϊόντων µε βάση παραδοσιακές δοκιµασµένες συνταγές. Η πρώτη ύλη προέρχεται από συνεργαζόµενους κτηνοτρόφους και κοπάδια ελεύθερης βοσκής στα λιβάδια της Ζήρειας και η συλλογή της γίνεται µε υπερσύγχρονο εξοπλισµό που διαθέτει το τυροκοµείο. Τα προϊόντα της Στυµφαλία ΑΕΒΕ, µεταξύ των οποίων Φέτα ΠΟΠ Ζήρειας σε δοχείο και βαρέλι, Ανθότυρο, Μυζήθρα, Κατσικίσιο τυρί και Γραβιέρα, εξάγονται σε Γερµανία, Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωµένο Βασίλειο. Ολλανδία, Εσθονία, Νορβηγία, Κύπρο, Καναδά, Καλιφόρνια και Νέα Υόρκη.

Φέτα ΠΟΠ ΟΛΥΜΠΟΣ – Μια ξεχωριστή οικογενειακή συνταγή

(Αιγοπρόβειο)

Πλούσια και µεστή γεύση αλλά και όλα τα θρεπτικά συστατικά προσφέρει η Φέτα ΠΟΠ Όλυµπος, η οποία αντλεί την ιστορία της από τα βοσκοτόπια και τα ελατοδάση της Πίνδουκαι η ξεχωριστή συνταγή της προέρχεται από την οικογενειακή ιστορία των ιδρυτών της επιχείρησης. Μια εταιρεία µε ισχυρή δέσµευση για παραγωγή προϊόντων που είναι ποιοτικά και ασφαλή βασιζόµενα στην προσεκτική συλλογή των πρώτων υλών, τη σχολαστική επεξεργασία, τον απόλυτα υγιεινό τρόπο συσκευασίας και τις άριστες συνθήκες αποθήκευσης. Με ιστορία που ξεκινά το 1965 και πιστή στην παραγωγή προϊόντων µε ελληνικές πρώτες ύλες η ΟΛΥΜΠΟΣ συνεργάζεται µε 2.900 Έλληνες παραγωγούς και εξάγει τα προϊόντα της σε περίπου 50 χώρες ενώ έχει βραβευθεί επανειληµµένα σε διεθνείς διαγωνισµούς γεύσης και ποιότητας.

Ξύγαλο ΠΟΠ Κουβαράκη – Πλούσια µικροχλωρίδα και χαµηλή λακτόζη

(Αιγοπρόβειο)

∆ροσερή, υπόξινη, ελαφρώς αλµυρή γεύση χαρακτηρίζουν το Ξύγαλο ΠΟΠ Σητείας του Τυροκοµείου Κουβαράκη, ένα µαλακό αλοιφώδες τυρί, που µάλιστα βραβεύθηκε µε Χρυσό Μετάλλιο ποιότητας στα Mediterranean Taste Awards™ τον Ιούνιο 2020  στην Κρήτη.  Το προϊόν, που έλκει την ιστορία του από τα αρχαία χρόνια και το 2010 καταχωρήθηκε στο µητρώο των ΠΟΠ, παράγεται από την επιχείρηση Π. Κουβαράκης amp;  Σία ΟΕ µε έδρα το Χαµέζι Σητείας και ο καταναλωτής µπορεί να το βρει σε πολλά καταστήµατα τροφίµων στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ανθότυρο Τυροκοµείου Ματσιούλα – Προσήλωση στην παραδοσιακή τυροκοµία

(Αιγοπρόβειο)

Mε γεύση που θυµίζει Μανούρι, το Ανθότυρο του Τυροκοµείου Ματσιούλα µε έδρα τα Βρουβιανά Αιτωλοακαρνανίας, τρώγεται σκέτο ή µε µέλι, ξηρούς καρπούς ή µαρµελάδα και κάνει νόστιµα γλυκά και πίτες. Παράγεται µε επεξεργασία -θέρµανση και ανάδευση- του τυρογάλακτος που προέρχεται από την τυροκόµηση πρόβειου και κατσικίσιου στο οποίο προστίθεται πρόσγαλα, δηλαδή φρέσκο γάλα. Η Ματσιούλας ∆. Ιωάννης είναι µια οικογενειακή επιχείρηση, που ξεκινά τη σταδιοδροµία της από το 1982, φτιάχνοντας τυριά µε πρώτη ύλη από τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Ευρυτανίας. Εκτός από το Ανθότυρο παράγει Φέτα, Γραβιέρα, Τσαλαφούτι αλλά και Ξηρή Μυζήθρα.

Φέτα Χωρίς Λακτόζη ΟΜΗΡΟΣ – Για τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή

(Πρόβειο)

Ένα προϊόν από 100% πρόβειο γάλα χωρίς λακτόζη, ώστε να µπορούν όλοι να το απολαµβάνουν, είναι η Φέτα ΠΟΠ Χωρίς Λακτόζη της Όµηρος Βιοµηχανία Γάλακτος ΑΕΒΕ. Σηµειώνεται ότι εταιρεία Όµηρος µε έδρα τα Τρίκαλα ιδρύθηκε από την οικογένεια Γιαννίτση το 1984 και σήµερα αποτελεί έναν από τους µεγαλύτερους εισκοµιστές ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος µε 50.000 τόνους ετησίως ενώ εξάγει τυροκοµικά προϊόντα σε πάνω από 30 χώρες. Τη χρονιά που πέρασε η Όµηρος πραγµατοποίησε επενδύσεις της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ και το δεύτερο υπερσύγχρονο εργοστάσιό της στα Τρίκαλα ξεκίνησε την παραγωγή νέων προϊόντων όπως το ήδη βραβευµένο «Grill the Greek».

 

Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ Πιτταρά – Παραµένει για 12 µήνες στο ωριµαντήριο

(Αγελαδινό)

Μεστή και γεµάτη γεύση που ξεχειλίζει από αρώµατα χαρακτηρίζει τη Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ του Τυροκοµείου Πιτταράς που ωριµάζει για 12 µήνες  σε ελεγχόµενες συνθήκες θερµοκρασίας και υγρασίας. Η κτηνοτροφική µονάδα Νικόλα Πιτταρά στη Νάξο, που παράγει 2,8 εκατοµµύρια κιλά γάλακτος κατ’ έτος, το 2022 έλαβε πιστοποίηση τόσο για την παραγωγή των προϊόντων της από µη γενετικά τροποποιηµένες ζωοτροφές και για το κρέας και για τα τυροκοµικά, όσο και πιστοποίηση για την καλή διαχείριση και ευζωία των ζώων της µονάδας. Σηµειώνεται ότι στις πολλαπλές βραβεύσεις των τυροκοµικών Πιτταρά προστέθηκε το 2022 το Πλατινένιο Μετάλλιο για τη Γραβιέρα 12µηνης ωρίµανσης.

 

Καυτερό Μιτατοτύρι Γύπας – Από τα βοσκοτόπια της Ασής Γωνιάς Χανίων

(Αιγοπρόβειο)

∆υνατή γεύση για το σκληρό, κίτρινο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα που παντρεύεται αρµονικά µε πιπεριά της οικογένειας Γυπαράκη, η οποία από τα µέσα της δεκαετίας του ’60 έχει δηµιουργήσει τη δική της ιστορία στην τυροκοµία. Σήµερα τα προϊόντα µε το brand «Γύπας» παρασκευάζονται στη σύγχρονη µονάδα των 3.000 τ.µ. στην Ασή Γωνιά Χανίων στους πρόποδες των Λευκών Ορέων επενδύοντας στη σύγχρονη τεχνολογία και αξιοποιώντας παράλληλα την ντόπια παράδοση.

 

Γραβιέρα Vlachian Mountains – Άρωµα βουνού µε την τέχνη των Βλάχων

(Αιγοπρόβειο)

Πλούσιο και κοµψό τυρί µε ήπια, ελαφρώς γλυκιά και βουτυρώδη γεύση και βελούδινη υφή είναι η Γραβιέρα Vlachian Mountains της Σκάρφι ΕΠΕ µε έδρα τη Φιλιππιάδα, που προέρχεται από πρόβειο γάλα ντόπιων φυλών µερικές φορές µε ελάχιστη πρόσµειξη κατσικίσιου. ∆ηµιουργοί οι ∆ηµήτρης και Κωνσταντίνος Παππάς, 3ης γενιάς τυροκόµοι.

Βιολογική Φέτα ΠΟΠ Ρούσσας – Βρίσκει ρίζες στους Σαρακατσάνους

(Αιγοπρόβειο)

Από τον πρωτοπόρο στην παραγωγή βιολογικής Φέτας στην Ελλάδα, η Βιολογική Φέτα ΠΟΠ Ρούσσας παράγεται από παστεριωµένο αιγοπρόβειο γάλα και είναι ένα τυρί γευστικό, πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες µε µέγιστη υγρασία 56% και ελάχιστη περιεκτικότητα σε λιπαρά 24%. Η Ρούσσας ΑΕ ιδρύθηκε το 1952 από την οικογένεια Ρούσσα και ακολουθεί πιστά τις παραδοσιακές µεθόδους παραγωγής που διδάχθηκε από τους Σαρακατσάνους προγόνους της. Σήµερα συγκαταλέγεται στις πιο δυναµικές ελληνικές βιοµηχανίες τροφίµων, µε παγκόσµια εµβέλεια και εξαγωγές που φτάνουν το 95% της ετήσιας παραγωγής της σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Αφρική, Αυστραλία, Μέση και Άπω Ανατολή. Ας σηµειωθεί ότι τα προϊόντα της Ρούσσας ΑΕ έχουν επανειληµµένα βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισµούς γεύσης και ποιότητας.

 

Μανούρα Φάρµα Μήλου – Με πρώτη ύλη από το ιδιόκτητο κοπάδι

(Αιγοπρόβειο)

Το πρώτο και πιο φρέσκο τυρί της τυροκόµησης είναι η Μανούρα, ένα λευκό και µαλακό τυρί, τοπικό έδεσµα της Μήλου, ιδανικό για σαγανάκι. ∆ηµιουργός του η πρότυπη τυροκοµική µονάδα Φάρµα Μήλου, που βρίσκεται στον Τριοβάσαλο. Βασισµένοι στις παραδοσιακές τεχνικές και σε συνδυασµό µε την τεχνογνωσία του σήµερα, οι άνθρωποι του τυροκοµείου προσφέρουν χειροποίητα προϊόντα χωρίς συντηρητικά, τα οποία παράγονται µε συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους και τηρώντας αυστηρά όλες τις υγειονοµικές απαιτήσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νοµοθεσίας. Στα υπόλοιπα προϊόντα της µονάδας περιλαµβάνονται µεταξύ άλλων το ηµίσκληρο Λαδοτύρι, η συνέχεια της Μανούρας, ένα τυρί που ωριµάζει τουλάχιστον δύο µήνες στο σκοτάδι, αλείφεται κάθε δύο µέρες µε αγνό, παρθένο ελαιόλαδο Μήλου και βότανα, και το σκληρό Λαδοτύρι Μήλου ή Μηλέικο όπως το έλεγαν οι παλαιοί, που ωριµάζει για έξι µήνες.

Κοπανιστή ΠΟΠ Μυκόνου – Ένα τυροκοµείο συνδυάζει γαστρονοµία και τουρισµό

(Βlend)

Ένα τυρί µε αλειφώδη υφή, αρκετά  έντονα πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωµα αποτελεί η Κοπανιστή ΠΟΠ Μυκόνου, ένα παραδοσιακό τυροκοµικό προϊόν του νησιού που παρασκευάζεται από 70% πρόβειο και 30% αγελαδινό γάλα. ∆ηµιουργός ο τρίτης γενιάς τυροκόµος και πέµπτης γενιάς κτηνοτρόφος Γιώργος Συριανός, ιδρυτής του τυροκοµείου Mykonos Farmers. Ο ίδιος διατηρεί ένα κοπάδι 180 προβάτων ενώ µέρος των αναγκών του σε αγελαδινό καλύπτει από τη Νάξο µε τη συνολική παραγωγή σε εβδοµαδιαία βάση να ανέρχεται σε 400 έως 450 κιλά.

Μυζήθρα Η ΒΛΑΧΑ Τσελεπή – Μακρόχρονη συνεργασία µε κτηνοτρόφους

(Αιγοπρόβειο)

Παράγεται από πλούσιο αιγοπρόβειο τυρόγαλο και η ειδική επεξεργασία στην οποία υπόκειται προσφέρει µια ιδιαίτερη γεύση και χαµηλά λιπαρά. ∆ηµιουργός το τυροκοµείο «Η Βλάχα» στα Εσώβαλτα Πέλλας, το οποίο χρησιµοποιεί πρώτη ύλη από ντόπιους κτηνοτρόφους των Γιαννιτσών. Η επιχείρηση της οικογένειας Τσελεπή, µε επικεφαλής τον Θεόδωρο Τσελεπή, ασχολείται µε την τυροκοµία ήδη δύο γενιές ενώ στεγάζεται σε ιδιόκτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Καλαθύρι Κατσικίσιο Μουσθένης – Παραγωγή µε τη µέθοδο της ξηράς ωρίµανσης

(Αίγειο)

Ένας ιδιαίτερος κωδικός λευκού τυριού της Φάρµας Μουσθένης από κατσικίσιο γάλα που παρασκευάζεται µε τη µέθοδο της ξηράς ωρίµανσης και αρωµατίζεται µε έξτρα πικάντικο µπούκοβο και σκόρδο που επίσης παράγονται στη Φάρµα της Καβάλας. ∆ηµιουργός ο Απόστολος Αδαλιάδης, τρίτη γενιά κτηνοτρόφος που υλοποιεί το όραµά του για την αναβάθµιση της οικογενειακής εκµετάλλευσης, αναλαµβάνοντας και χρέη τυροκόµου µε σχετική εκπαίδευση στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή. Σηµειώνεται ότι η Φάρµα είναι ήδη επισκέψιµη µε σχέδια για επέκταση στη φιλοξενία.

Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ ΕΑΣ Νάξου – Υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο

(Αγελαδινό)

Η «ναυαρχίδα» της παραγωγής της ΕΑΣ Νάξου είναι ένα σκληρό τυρί µε φίνο άρωµα, γλυκιά και λεπτή γεύση και πολύ χαρακτηριστική επίγευση. Ένα τυρί που έχει αποσπάσει στο πέρασµα του χρόνου πολλά βραβεία, το οποίο παράγεται ετησίως σε ποσότητα 1.250 τόνων χρησιµοποιώντας γάλα αποκλειστικά από ζώα που ζουν και εκτρέφονται στο νησί, ακολουθώντας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας τους κανόνες της παραδοσιακής τυροκόµησης.

 

Γραβιέρα µε 4 πιπέρια Χερουβείµ – Με τα αρώµατα της ορεινής Αίγινας

(Αιγοπρόβειο)

Με όλη τη γεύση και τα αρώµατα του φρέσκου κατσικίσιου γάλακτος η Γραβιέρα µε 4 πιπέρια του Τυροκοµείου Χερουβείµ παρασκευάζεται µε πρώτη ύλη από το ιδιόκτητο κοπάδι στο Σφεντούρι της ορεινής Αίγινας. Εχοντας ζήσει τα καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων στο νησί καταγωγής του και παρακολουθώντας από κοντά τον συνονόµατο παππού του να φροντίζει το κοπάδι του, ο Γιάννης Χειρουβείµ µπολιάστηκε από µικρή ηλικία µε την καθηµερινότητα του επαγγέλµατος, που έµελλε να ασκήσει.  Η συνέχεια έφερε σπουδές στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή ενώ το 2012 ίδρυσε στο Σφεντούρι την κτηνοτροφική µονάδα «Ορεινή Αίγινα» και το 2018 προχώρησε στην ίδρυση του υπερσύγχρονου τυροκοµείου. Εκτός από τη Γραβιέρα, στο Τυροκοµείο Χερουβείµ παράγονται Σφελάρα, έν τυρί τύπου Ταλαγάνι µε δυόσµο, Ανθότυρο, Ξηρή Μυζήθρα και ντόπιο Γκερεµέζι ενώ στα υπόλοιπα προϊόντα της επιχείρησης συγκαταλέγονται ρυζόγαλο, κρέµες, γιαούρτι και παγωτά σε διάφορες γεύσεις. Σηµειώνεται ότι το αγρόκτηµα «Ορεινή Αίγινα» έχει αναπτυχθεί και στο χώρο του αγροτουρισµού, όπου ο επισκέπτης µεταξύ των ποικίλων δραστηριοτήτων, µπορεί να ζήσει από κοντά την βοσκή και άρµεγµα των ζώων, να συµµετάσχει στην παραγωγή των γαλακτοκοµικών και τυροκοµικών προϊόντων, να σπείρει, να αλέσει σιτάρι και να ιππεύσει άλογα.

Παλαιωµένη Γραβιέρα Κωακή Γη – Κτηνοτροφία, τυροκοµία µαζί µε τουρισµό

(Αγελαδινό)

Ένα premium τυρί 24µηνης ωρίµανσης αποτελεί η Παλαιωµένη Γραβιέρα του Τυροκοµείου Κωακή Γη που δηµιούργησε ο έµπειρος ξενοδόχος Ιπποκράτης Κουρούδης στο νησί της Κω. Παράλληλα αναβίωσε και την κτηνοτροφική µονάδα που τη δεκαετία του 1930 λειτουργούσε η οικογένειά του στο Μαρµάρι, για την οποία σηµειωτέον καλλιεργεί 600 στρέµµατα µε ζωοτροφές. Πρόκειται για µία επιχειρηµατική δρασστηριότητα που συνδέει επιδέξια την κτηνοτροφία, την τυροκοµία µε τον τουρισµό.

 

Γιδογραβιέρα Καπνιστή Μέτσοβο – Με ιστορία από το 1955 στο ∆ροσοχώρι Ιωαννίνων

(Αίγειο)

Ντελικάτο άρωµα και φινετσάτη γεύση χαρακτηρίζουν την καπνιστή Γραβιέρα του βλάχικης καταγωγής τυροκόµου Κώστα Τσουτσοπλίδη, επικεφαλής της Μέτσοβο ΑΕ. Πρόκειται για µία οικογενειακή επιχείρηση στο ∆ροσοχώρι Ιωαννίνων, η οποία έκανε την πρώτη της εξαγωγή τυριών στην Ιταλία το 1905 επί Οθωµανικής Αυτοκρατορίας, ενώ το 1936 βραβεύτηκε στη ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για το «Τυρός Βιζέ», ένα σκληρό κίτρινο τυρί, που αργότερα ονοµάστηκε «Βλαχοτύρι» και αποτελεί µυστική συνταγή της οικογένειας. Ως εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς ο Κώστας Τσουτσοπλίδης ανέλαβε το 1998  τα ηνία του τυροκοµείου, το οποίο επεξεργάζεται ετησίως γύρω στους 2.500 τόνους πρόβειου κι άλλους περίπου 150 τόνους γίδινου γάλακτος, ενώ συνεργάζεται µε περίπου 150 παραγωγούς από το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, την ευρύτερη περιοχή της Ζίτσας, από το Καλπάκι, το Κεφαλόβρυσο, τα Ζαγοροχώρια, το καλοκαίρι και από το Μέτσοβο. Κατά βάση, η παραγωγή του τυροκοµείου περιλαµβάνει κίτρινα, 100% πρόβεια τυριά µε το Βλαχοτύρι και το Αρχοντικό να αποτελούν τις δύο σπέσιαλ συνταγές. Από το γίδινο γάλα που έχουν διαθέσιµο οι κτηνοτρόφοι, η Μέτσοβο ΑΕ τυροκοµεί τη Γιδογραβιέρα και γιδίσιο Κεφαλοτύρι, ενώ παράγονται επίσης προϊόντα τυρογάλακτος.

Βιολογική Φέτα ΠΟΠ Πίνδος – Από το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της L.A Farm

(Αιγοπρόβειο)

Ωριµάζει για περισσότερους από τρεις µήνες και παράγεται µε εκλεκτή πρώτη ύλη από πιστοποιηµένους Έλληνες παραγωγούς η Βιολογική Φέτα ΠΟΠ Πίνδος Βοσκοτόπια. Αποτελεί δηµιουργία της  τρικαλινής L.A Farm, µιας εταιρείας µε 60 χρόνια σταθερής παρουσίας στο χώρο της ελληνικής τυροκοµίας και ισχυρό κοινωνικό πρόσωπο.

 

Πιπεροτύρι Τυροκοµείο Τριανταφυλλίδη – Καυτερή πιπεριά και βότανα ενισχύουν τη γεύση

(Αίγειο)

Ένα τυρί άλµης από φρέσκο παστεριωµένο γίδινο γάλα µε έντονη προσωπικότητα, το οποίο παρασκευάζεται χωρίς συντηρητικά µε καυτερή πιπεριά και αρωµατικά της ελληνικής φύσης. ∆ηµιουργός το Τυροκοµείο Τραινταφυλλίδη µε έδρα την Αυγή Θεσσαλονίκης που συλλέγει γάλα από κοπάδια ελεύθερης βοσκής στους πρόποδες του Βερτίσκου.

 

Κεφαλοτύρι Βασιλείου Τυροκοµικά – Παραδοσιακές συνταγές και νέες ιδέες

(Αιγοπρόβειο)

Σκληρό, αλµυρό και υποκίτρινο τυρί µε την ξεχωριστή γεύση που δίνει το γάλα όταν µεταφέρει τα αρώµατα από τα βοσκοτόπια της Αιτωλοακαρνανίας µε τη µακρά παράδοση στην κτηνοτροφία. ∆ηµιουργός η οικογενειακή επιχείρηση Βασιλείου Τυροκοµικά, η οποία το 2022 συµπληρώνει 90 χρόνια ζωής στην τέχνη της παραδοσιακής τυροκοµίας. Όλα ξεκίνησαν το 1932, όταν ο ιδρυτής, ∆ηµήτριος Γ. Βασιλείου, έθεσε τις βάσεις της εταιρείας. Η δεύτερη γενιά ακολούθησε τις αρχές του ιδρυτή και έκανε την «Βασιλείου Τυροκοµικά» µια ισχυρή επιχείρηση στον νοµό Αιτωλοακαρνανίας στην παραγωγή παραδοσιακών τυροκοµικών προϊόντων όπως Φέτα ΠΟΠ, Γραβιέρα, Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ, Μυζήθρα, Βούτυρο και παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι. Σήµερα η τρίτη γενιά, βασιζόµενη στην εµπειρία 90 ετών και επιστηµονικά  καταρτισµένη, συνεχίζει στην υπερσύγχρονη µονάδα παραγωγής, έκτασης 2.000 τ.µ., στα Κλεισορρεύµατα Αγρινίου όπου τηρούνται αυστηρά οι προδιαγραφές ποιότητας, υγιεινής και ελέγχου, σύµφωνα µε τα πρότυπα HACCP. Η πρώτη ύλη συλλέγεται καθηµερινά από τους κτηνοτρόφους µε τους οποίους η Βασιλείου Τυροκοµικά διατηρεί µακροχρόνια συνεργασία και οι οποίοι είναι εφοδιασµένοι µε σύγχρονες ψυκτικές µονάδες.

Γραβιέρα Ωρίµανσης Μακρής – Γάλα από επιλεγµένους κτηνοτρόφους

(Αιγοπρόβειο)

Μαλακή υφή, έντονη, πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωµα χαρακτηρίζουν τη Γραβιέρα Μακράς Ωρίµανσης του Παραδοσιακού Τυροκοµείου της οικογένειας Μακρή. Παράγεται κατά 95% από πρόβειο γάλα και ωριµάζει για περισσότερους από 12 µήνες σε ειδικά ξύλινα ράφια κάτω από ιδανικές θερµοκρασίες και συνθήκες υγρασίας, ώστε να αναδείξει όλα τα γευστικά της χαρακτηριστικά. Η ιστορία της οικογένειας Μακρή στην τυροκοµία αρχίζει από τις στάνες και τα λιβάδια στο χωριό Ματσούκι στα βουνά των Τζουµέρκων όπου ο παππούς, Βλάχος στην καταγωγή, άρχισε να φτιάχνει τυριά πριν από έναν αιώνα. Σήµερα µε την τρίτη γενιά της οικογένειας στο τιµόνι του παραδοσιακού τυροκοµείου µε έδρα το Χαλίκι Μεσολογγίου, η παραγωγή τυροκοµικών προϊόντων συνεχίζεται µε πίστη στην παραδοσιακή συνταγή και στο χειρωνακτικό τρόπο παρασκευής αλλά και συνεχείς επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισµό και την εκπαίδευση του προσωπικού. Το τυροκοµείο συλλέγει καθηµερινά το γάλα µε ιδιόκτητα φορτηγά βυτία σε πάνω από 200 οικογένειες κτηνοτρόφων στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας επιλέγοντας αποκλειστικά κοπάδια ντόπιων ζώων που βόσκουν ελεύθερα σε ορεινούς βοσκότοπους της περιοχής.

Τυροβολιά Τυροκοµείο Μυκόνου – Το καθηµερινό τυρί κάθε µυκονιάτικου νοικοκυριού

(Αγελαδινό)

Ανάλατο, λευκό τυρί, από πλήρες γάλα, χωρίς επιδερµίδα και σχήµα, µε µαλακή υφή και υπόξινη έως ελαφρά ξινή γεύση είναι η παραδοσιακή Τυροβολιά. Ενα τυρί απαραίτητο στη Μυκονιάτισσα µαγείρισσα για την κρεµµυδόπιτα, τη µελόπιτα, τα τσιµπητά, τα ραφιόλια, και για πολλές ακόµα γλυκές ή αλµυρές πίτες, ενώ µπορεί να νοστιµίσει τις καλοκαιρινές σαλάτες, αλλά και τη δίαιτα όσων πρέπει να αποφεύγουν το αλάτι. ∆ηµιουργός του το Τυροοµείο Μυκόνου, η πρότυπη τυροκοµική µονάδα της οικογένειας Κουκά που λειτουργεί στην Άνω Μερά Μυκόνου και για τα προϊόντα της χρησιµοποιεί αποκλειστικά γάλα από το ιδιόκτητο κοπάδι αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, η σίτιση των οποίων γίνεται αποκλειστικά µε φυσικές τροφές.  Όλα τα στάδια από το άρµεγµα µέχρι τη συσκευασία των τυριών υπόκεινται σε αυστηροί έλεγχοι στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις σύµφωνα µε το σύστηµα HACCP το οποίο εφαρµόζει η επιχείρηση, ενώ παράλληλα ακολουθούνται παραδοσιακές µέθοδοι τυροκόµησης. Το Τυροκοµείο παράγει επίσης Κοπανιστή, Ξινότυρο και γιαούρτι.

Aιγοπρόβειο Τυρί Ντούραλη – Αρχέγονη η τυροκοµική παράδοση της Θράκης

(Αιγοπρόβειο)

Πατροπαράδοτη συνταγή και σύγχρονη εκτέλεση για το Αιγοπρόβειο Τυρί του Τυροκοµείου Ντούραλη που διατίθεται σε πολλές και διαφορετικές συσκευασίες. Πρόκειται για µία πρότυπη τυροκοµική µονάδα, η οποία κατασκευάστηκε το 2021, διαµορφωµένη µε τα σύγχρονα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας παραγωγής. Εδρεύει  σε έναν συµβολικό τόπο, στα Κιµµέρια της Ξάνθης, στο ίδιο ακριβώς σηµείο όπου βρισκόταν ο παραδοσιακός χώρος παρασκευής τυριού από το γάλα των αιγοπροβάτων, µε την παραδοσιακή τσαντήλα και τη φροντίδα του παππού της οικογένειας Ντούραλη. Άλλωστε η περιοχή της Θράκης είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε την κτηνοτροφική δραστηριότητα και την τυροκοµία από αρχαιοτάτων χρόνων. Επικεφαλής της τυροκοµικής µονάδας είναι ο Τολγκάς Ντούραλης, µε σπουδές στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων, εξειδίκευση στο αντικείµενο στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και πιστοποίηση ACTA από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις, των 60m2, το Τυροκοµείο Ντούραλη διαθέτει ηµιαυτόµατη γραµµή παραγωγής, η οποία του προσφέρει τη δυνατότητα επεξεργασίας 300 λίτρων ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή 70-80 κιλών τυριού ανά ηµέρα.

Ξεροτύρι Κέας Τυράκειον – Στη λίστα του δικτύου Aegan Cuisine

(Αγελαδινό)

Ένα ξεχωριστό τυροκοµικό προϊόν της Κέας αποτελεί το Ξεροτύρι, µε την ιδιαίτερη γεύση. ∆ηµιουργός του ο Αλέξανδρος Μυκονιάτης, απόφοιτος της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων, ο οποίος ίδρυσε το 2015 τη γαλακτοκοµική και τυροκοµική επιχείρηση Τυράκειον. Ο 30χρονος τυροκόµος έχει καταφέρει σε σύντοµο χρονικό διάστηµα να εµπλουτίσει την γκάµα των προϊόντων του, τα οποία παρασκευάζονται από το γάλα της οικογενειακής επιχείρησης, την οποία ξεκίνησαν οι γονείς του. Σε αυτήν πέρα από τα γαλακτοκοµικά προϊόντα, όπως το φρέσκο γάλα, οι κρέµες και το παγωτό, περιλαµβάνονται και εκλεκτά τυροκοµικά προϊόντα, όπως Κοπανιστή, Ξινό, Κατσικίσιο τυρί και Γραβιέρα. Το Τυράκειον λειτουργεί σήµερα δύο καταστήµατα διάθεσης των προϊόντων του, το πρώτο στην πρωτεύουσα του νησιού, Ιουλίδα, και το δεύτερο που άνοιξε τον Σεπτέµβριο του 2020 στον Αγ. ∆ηµήτριο στην Αθήνα.

Κασέρι ΠΟΠ Χατζηζήση – Συνεργασία µε 100 κτηνοτρόφους

(Αιγοπρόβειο)

Ένταση, οξύτητα και δυνατά αρώµατα χαρακτηρίζουν το Κασέρι ΠΟΠ του Τυροκοµείου Χατζηζήση µε έδρα τη ∆εσκάτη Γρεβενών. Επικεφαλής ο δεύτερης γενιάς τυροκόµος Λάµπρος Χατζηζήσης που συνδυάζει επίσης τις ιδιότητες του καθηγητή στο τµήµα Γεωπονίας του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων αλλά και του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονοµίας στην Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας. Ιδρυτής του µοναδικού τυροκοµείου της ∆εσκάτης, που κλείνει µισό αιώνα ιστορίας,  ο πατέρας του Γιάννης, µια οικογενειακή επιχείρηση  συνεργάζεται µε περίπου 100 κτηνοτρόφους της περιοχής και εισκοµίζει γύρω στους 1.000 τόνους γάλα ετησίως από κοπάδια προβάτων και αιγών, τα οποία βόσκουν στους γύρω βοσκοτόπους, µε τη µισή ποσότητα να πηγαίνει παραδοσιακά στο Κασέρι ΠΟΠ. Στα υπόλοιπα προϊόντα του Τυροκοµείου, τα  οποία διατίθενται στις αγορές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Πάτρας, ανήκουν Φέτα ΠΟΠ, Κατσικίσιο Τυρί, Ανεβατό ΠΟΠ και Γραβιέρα.

Αγελαδινή Γραβιέρα Καλαβρύτων – Η πρώτη Γραβιέρα στην γκάµα του Συνεταιρισµού

(Αγελαδινό)

Γραβιέρα που παράγεται µε φρέσκο παστεριωµένο γάλα από τους αγελαδοτρόφους µέλη του προσέθεσε στην γκάµα προϊόντων του ο Αγροτικός Γαλακτοκοµικός Συνεταιρισµός Καλαβρύτων, ο οποίος το 2022 συµπληρώνει µισό αιώνα λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας γάλακτος για την παραγωγή τυροκοµικών προϊόντων αποτελώντας τον κορυφαίο παράγοντα οικονοµικής και κοινωνικής ισορροπίας του νοµού. Ναυαρχίδα, η δηµοφιλής Φέτα ΠΟΠ µε την πλούσια γεύση, που ωριµάζει για τρεις µήνες και διατηρείται σε βαρέλια oξυάς ενώ διατίθεται αποκλειστικά από την αλυσίδα Σκλαβενίτης. Στην γκάµα του Συνεταιρισµού, όπου καταλήγει το γάλα 1.100 παραγωγών, ανήκουν επίσης Γίδινο τυρί, ξηρή Μυζήθρα, Αφίρι, Αλειφοτύρι, ένα αλειφώδες τυρί µε Φέτα ΠΟΠ, και Βούτυρο λιωµένο ενώ εδώ και τρία χρόνια παράγει µια πλούσια σειρά γαλακτοκοµικών προϊόντων σε συνεργασία και µε τους αγελαδοτρόφους της περιοχής και σήµερα βρίσκεται στα σκαριά η παραγωγή βιολογικής συσκευασµένης Φέτας ΠΟΠ. Παράλληλα ο Συνεταιρισµός έχει ξεκινήσει ήδη την επέκτασή του στις αγορές εξωτερικού. Σύµµαχοι σε αυτή την προσπάθεια ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισµός και η υπευθυνότητα του ανθρώπινου δυναµικού.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

REPORTS

Σε νέα εποχή αβεβαιότητας εισέρχεται η ζώνη γάλακτος και ο κλάδος των γαλακτοκομικών στην Ελλάδα, καθώς οι ακριβές ζωοτροφές οδηγούν σε συρρίκνωση της εγχώριας...

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έχοντας κλείσει τριάντα χρόνια συνεργασίας με την ένωση Καλαβρύτων για τη βαρελίσια φέτα, ο «ΒΑΡΕΛΑΣ», όπως όλοι πια τον αποκαλούν, Σωτήρης Μπίσας από το...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Tyrokomos.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.