Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το ποιοτικό γάλα μετακινούμενων προβάτων χάνεται στο βυτίο με το συμβατικό

Τρόπους αξιοποίησης του ποιοτικού γάλακτος εκτροφών που ζουν και βόσκουν, ελεύθερα τα καλοκαίρια, στα βουνά, αντί να αναµειγνύεται, στο ίδιο βυτίο, µε πρώτη ύλη από κοπάδια εντατικών εκµεταλλεύσεων και να χάνεται σε µια θάλασσα συµβατικού γάλακτος, αναζητά η Ένωση Μετακινούµενων Κτηνοτρόφων και ήδη συζητά µε τυροκοµική µονάδα.

Στόχος είναι µέσα από την παρασκευή τυροκοµικών προϊόντων υψηλής προστιθέµενης αξίας, να αποκτήσει αυτό το γάλα την υπεραξία που του ταιριάζει, βάσει της ποιοτικής του υπεροχής, αποζηµιώνοντας και τον παραγωγό, µπας κι αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για τον παραδοσιακό αυτό τρόπο άσκησης της αιγοπροβατοτροφίας, και µετριαστεί, έστω, η φθίνουσα πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

«Θα µπορούσε να είναι ένα κίτρινο τυρί, µια φέτα, ένα γαλοτύρι ακόµη και το κασκαβάλ, µε πρώτη ύλη από µετακινούµενα κοπάδια. Μιλάµε για τυριά που έφτιαχναν και οι πρόγονοί µας στα βουνά. Όλα αυτά µας ενδιαφέρουν. Θα είναι προϊόντα top ποιότητας, µε όλα τα αρώµατα της φύσης, µε όλα τα βότανα που τρώνε τα ζώα εκεί πάνω», µας εξηγεί ο Γιάννης ∆εκόλης, πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούµενων Κτηνοτρόφων.

Από τα στοιχεία που µας έδωσε, µάλιστα, προκύπτει ότι στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνεται από τα Θεοδώριανα Άρτας, στην Ήπειρο, µέχρι και το Γράµµο στη ∆υτική Μακεδονία, υπολογίζεται ότι τα καλοκαίρια διαβιούν πάνω στα βουνά γύρω στα 80 κοπάδια, µε µετακινούµενα αιγοπρόβατα, τα οποία παράγουν, σε διάστηµα σχεδόν 70-80 ηµερών, γύρω στους 250 τόνους, από αυτό το ξεχωριστό αιγοπρόβειο γάλα.

«Σήµερα, δυστυχώς, η συντριπτική πλειονότητα αυτής της εξαιρετικής πρώτης ύλης πάει χαµένη, µε την έννοια ότι πέφτει στην ίδια δεξαµενή µε το κοινό γάλα των εντατικών εκτροφών και φυσικά πληρώνεται στον παραγωγό µε την τιµή του συµβατικού γάλακτος. Αν όµως µπορούσε µε έναν τρόπο να το δώσει, για παράδειγµα, µε µισό ευρώ παραπάνω, θα είχε κι ένα κίνητρο να ανέβει και να µείνει στο βουνό, συνεχίζοντας την παράδοση αιώνων», σηµειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούµενων Κτηνοτρόφων.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως µας αποκάλυψε, πέρα από την προοπτική κάποιοι µετακινούµενοι να κάνουν το δικό τους τυρί και να το πουλάνε, η Ένωση έχει ανοίξει και έναν κύκλο επαφών µε τυροκοµείο από την περιοχή της Θεσσαλίας, διερευνώντας την πιθανότητα συνεργασίας.

«Έχω κάνει µια κουβέντα µε µια εταιρεία από τη Θεσσαλία να µαζέψει αυτό το ποιοτικό γάλα και να το αξιοποιήσει για την παραγωγή των top τυροκοµικών προϊόντων που σας ανέφερα, καθώς εµείς µόνοι µας είναι δύσκολο να το κάνουµε. ∆εδοµένου όµως ότι έχει µεγάλη δυσκολία και η εισκόµισή του, ζήτησε να µελετήσει για να δει τα κόστη και κατά πόσο η αγορά είναι σε θέση να το απορροφήσει τέτοια προϊόντα, σε µια τιµή που θα κρατά ικανοποιηµένο και τον κτηνοτρόφο και περιµένουµε την απάντηση της. ∆εν ξέρω βέβαια αν θα προλάβουµε για φέτος, ίσως και να µπορέσουµε, αλλά πιστεύω πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει µέχρι το καλοκαίρι. Όπως και να έχει, πάντως, είµαστε ανοικτοί να µιλήσουµε και µε άλλους τυροκόµους εφόσον χρειαστεί», σηµειώνει ο ίδιος.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μικρός, αλλά όχι αμελητέος φαίνεται να είναι ο κίνδυνος μεταφοράς του Coxiella burnetii σε γαλακτοκομικά προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα.

REPORTS

Σε σημαντική αύξηση της παραγωγής έως το 2026 θα οδηγήσουν οι επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα τυριού και ορού γάλακτος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μία...

REPORTS

Την απόφαση της να προβεί σε επενδύσεις βιωσιμότητας ύψους πάνω από 80 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις της στη Νέα Ζηλανδία, εντός των επόμενων 18...

REPORTS

Ακάθεκτη συνεχίζει η αυξημένη ζήτηση για τυροκομικά προϊόντα στη Νότια Κορέα, με οδηγούς τη mozzarella και το τσένταρ. Άξιο αναφοράς είναι ότι, ελέω ισχνής...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...