Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δημιουργία προτύπου πιστοποίησης αιγοπρόβειου γάλακτος στην ΠΕ Δυτική Ελλάδας

Η Περιφέρεια Δυτική Ελλάδα, το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών και ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία προτύπου πιστοποίησης για το αιγοπρόβειο γάλα.

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025 και στο πλαίσιο αυτό δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο Αγρίνιο.

Στόχος της σύμβασης είναι η δημιουργία ενός προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος, με σκοπό την αναβάθμιση και ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του προϊόντος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Καθηγητής, Γρηγόριος Μπεληγιάννης, καθώς και άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι του επιστημονικού και αγροδιατροφικού τομέα.

Εκτός από τη δημιουργία του προτύπου πιστοποίησης, η προγραμματιστική σύμβαση προβλέπει την συστηματική παρακολούθηση και την καταγραφή και αξιολόγηση της ποιότητας του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος εντός της γεωγραφικής περιοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, η πρωτοβουλία στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών παραδοσιακών μεθόδων εκτροφής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Φίλιας, αναφέρθηκε στην πολιτική της Περιφέρειας για τη στήριξη του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας και τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μήλιος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας του προτύπου πιστοποίησης, επισημαίνοντας ότι αποτελεί κρίσιμο βήμα για την ανάδειξη της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος. Τέλος, ο Επίκουρος Καθηγητής, Νίκος Ανδρίτσος και ο Δρ. Μάριος Ματαράγκας, ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέλυσαν τα βήματα για τη δημιουργία του προτύπου και υπογράμμισαν τη σημαντική συνεισφορά τόσο του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, συνεχίζει να επενδύει σε δράσεις που προάγουν την ποιότητα των τοπικών προϊόντων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το πέρασμα ενός αιώνα ως προϊόν ΠΟΠ για το εμβληματικό γαλλικό τυρί ροκφόρ σημαίνει το 2025. Παρότι σε μεγάλο βαθμό στο πέρασμα αυτών των...

BRANDING

Δυνατοί παίκτες, όπως ο όμιλος Σαράντη και τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. είναι υποψήφιοι αγοραστές της γαλακτοβιομηχανίας ¨Δωδώνη¨, η οποία έπειτα από 13 χρόνια στην...

REPORTS

Στην περιοχή του Διδυμότειχου, στον ακριτικό βόρειο Έβρο, «χτίζεται» ο πρώτος, στην Ελλάδα, πλήρως αυτοματοποιημένος αγελαδοτροφικός στάβλος, όπου η ανθρώπινη παρουσία θα περιορίζεται κυρίως...

REPORTS

Η διατήρηση των αυτόχθονων φυλών δεν αποτελεί απλώς μια αναγκαιότητα, αλλά μπορεί να αποκτήσει μια πιο ενδιαφέρουσα διάσταση για τους προβατοτρόφους, αποτελώντας ένα τρόπο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...