Η επιβολή δασμών 30% μπορεί να αποδεχθεί «καταστροφική» για τη βιομηχανία τροφίμων της Γαλλίας, σύμφωνα με τον Jean-François Loiseau, πρόεδρο του λόμπι τροφίμων ANIA, ενώ με τη σειρά του ο Francois Xavier Huard, διευθύνων σύμβουλος της ένωσης γαλακτοκομικών FNIL, επισήμανε ότι: η κατάσταση αυτή «Είναι ένα πραγματικό σοκ για τους γαλακτοπαραγωγούς, αφού οι ΗΠΑ είναι μια σημαντική αγορά για εμάς».
«Πρόκειται για ένα νέο περιβάλλον στο οποίο θα πρέπει να συνηθίσουμε – δεν νομίζω ότι είναι προσωρινό», δήλωσε ο Huard μιλώντας στο Reuters, σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει στην παγκόσμια αγορά η εμπορική πολιτική του Τραμπ. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο κλάδος ίσως χρειαστεί να επανεξετάσει τη στρατηγική του σε σχέση με τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.
Οι Γάλλοι παραγωγοί εξάγουν σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής τους, μεταξύ άλλων και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εισάγουν κυρίως τυριά όπως το Brie αλλά και φρέσκα προϊόντα όπως το γιαούρτι και το βούτυρο. Έτσι, η βιομηχανία γαλακτοκομικών της Γαλλίας κινδυνεύει να χάσει ετήσιες πωλήσεις αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, κατά τον Huard, με την αξία των γαλακτοκομικών προϊόντων της ευρωπαϊκής χώρας που εξάγονται στις ΗΠΑ να είναι αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Οι Γάλλοι εξαγωγείς τροφίμων ανησυχούν ότι οι πρόσθετοι φόροι στις εισαγωγές θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές των προϊόντων τους σε επίπεδα δυσπρόσιτα για τους Αμερικάνους καταναλωτές. «
Πηγή: Reuters