Παράλληλα, όμως, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση που συνδυάζει το τυρί με αλμυρά φαγητά όπως κρέας και ψωμί. Τι συμβαίνει όμως με το τυρί;
Αν και ίσως ακουστεί λάθος, υπάρχουν ομοιότητες στη γεύση και υφή μεταξύ του καφέ και του τυριού. Έτσι, η δοκιμή διαφόρων τυριών με συγκεκριμένους καφέδες γίνεται μια τάση.
Ο καφές χαρίζει τέσσερις αισθήσεις, οξύτητα, γλυκύτητα, πικρία, και επίγευση.
Όπως με τον καφέ, ομοίως με το τυρί, υπάρχουν αγορές με εκλεκτά προϊόντα:
- Έμφαση σε υψηλής ποιότητας προϊόντα
- Έμφαση στην μέθοδο παραγωγής που επηρεάζουν τη γεύση και την υφή
- Το τυρί εντοπίζεται από συγκεκριμένο τυροκόμο σε συγκεκριμένη τοποθεσία
Σύνθετα προϊόντα και τα δύο, καθώς η γεύση και υφή του τυριού εξαρτώνται από τον τύπο του γάλακτος, την ωριμότητα αυτού, ενώ με τον καφέ, οι γεύσεις διαφοροποιούνται μέσα από διαφορετικά τερουάρ.
«Bulletproof coffee» της Αγγλίας και «kaffeost» της Σκανδιναβίας, είναι παραδοσιακά ροφήματα τυριού, που παρασκευάζονται με την προσθήκη μικρών κύβων leipäjuusto (ή τυρόψωμου) σε ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου. Οι κύβοι λιώνουν ελαφρώς και απορροφούν μερικές από τις γεύσεις του καφέ.
Τελευταία, δημοφιλής φαίνεται να είναι ο αφρός τυριού σε ροφήματα καφέ αλλά και τσάι, ιδίως στην Ασία.
Εταιρείες έχουν συνεργαστεί για τη δημιουργία ενός ολλανδικού τυριού τύπου Gouda φτιαγμένο με καφέ.
Συνίσταται το τυρί αρχικά να φτάνει σε θερμοκρασία δωματίου πριν να συνδυαστεί με καφέ, κι εξίσου ο καφές σε μια άνετη θερμοκρασία για κατανάλωση.
Υπάρχει μια ισορροπία στη γλυκύτητα και οξύτητα του καφέ με την αλμύρα του τυριού κάνοντας το μια υπέροχη γευστική εμπειρία.
Οδηγός για την σωστή επιλογή καφέ με τυρί είναι η επιλογή αυτών που καλλιεργήθηκαν ή παρήχθησαν στην ίδια περιοχή. Καφέδες με λεπτές γεύσεις θα πρέπει να συνδυάζονται με ημίσκληρα ή μαλακά τυριά.