Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ελεγχόμενη βοσκή για βιώσιμο τυρί και επιβίωση του κτηνοτροφικού τομέα

Είναι βιώσιμο το τυρί; Το ερώτημα αυτό θέτει σε άρθρο της η γνωστή αμερικανίδα συγγραφέας τροφίμων Τζάνετ Φλέτσερ, επιχειρώντας να ρίξει φως στην πολεμική που δέχεται ο κτηνοτροφικός τομέας στο όνομα της μείωσης του αντίκτυπου άνθρακα.

«Ο κόσμος κοιτάει με στραβό μάτι το τυρί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυτές τις μέρες. Κάποιοι λένε πως πρέπει να έχουμε μια διατροφή πιο βασισμένη στα φυτά, για το καλό του πλανήτη και για τον εαυτό μας. Δεν διαφωνώ. Αλλά πιστεύω πως το τυρί – ένα θρεπτικό φαγητό που έχει τροφοδοτήσει αγροτικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο για χιλιετίες – είναι συμβατό με έναν υγιή και χαμηλού αντίκτυπου τρόπο ζωής. Οι αγρότες που γνωρίζω δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία των ζώων τους (και γιατί να μην το κάνουν;) και δεν αγνοούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ψάχνουν για λύσεις.», λέει η Φλέτσερ.

Η γαλακτοκομία βασισμένη σε βοσκή είναι μια πρακτική που αποκτά δημοτικότητα. Μερικοί τυροκόμοι στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν τον δρόμο, φτιάχνοντας βραβευμένα τυριά (όπως το Willoughby του αγροκτήματος Jasper Hill Farm) από ζώα που τρέφονται με χόρτο και δημιουργώντας οικονομικά σταθερές επιχειρήσεις. Θα μπορούσε κάποια μέρα να προέρχεται ένας σημαντικός όγκος τυριού από βοοειδή που τρέφονται με χόρτο στις Ηνωμένες Πολιτείες; Πρόσφατα μίλησα με έναν επαναστατικό αγρότη στο Ουισκόνσιν που έχει δημιουργικές ιδέες για το πώς να πραγματοποιηθεί αυτό.

Τα τυριά Uplands στο Ουισκόνσιν, τα Jacobs & Brichford στην Ιντιάνα, το Meadow Creek Dairy στη Βιρτζίνια, το Jasper Hill Farm στη Βερμόντ, το Green Dirt Farm στο Μιζούρι και το Sweet Grass Dairy στη Γεωργία είναι ανάμεσα στους Αμερικανούς τυροκόμους που πετυχαίνουν με μια μοντέλο βασισμένο στο χόρτο. Τα τυριά τους τα κορυφαία. Άλλοι τυροκομείς, όπως τα Shepherd’s Way Farms στη Μινεσότα, βόσκουν τα ζώα τους όσο επιτρέπει το κλίμα τους.

Η Φλέτσερ στο άρθρο της, μεταφέρει εμπειρίες κτηνοτρόφων που συνεχίζουν την δραστηριότητα των γονιών τους. «Προτού φτάσω στον αγελαδοτρόφο από την Ουισκόνσιν με τις καλές ιδέες, θα ήθελα να μοιραστώ μερικά από τα λεγόμενα της Kat Feete όταν την ρώτησα για τα αντι-γαλακτοκομικά συναισθήματα. Οι γονείς της Kat ξεκίνησαν το Meadow Creek Dairy στα Βουνά Blue Ridge, και τώρα αναλαμβάνει μεγάλο μέρος της διαχείρισης.», αναφέρει.

Όπως εξηγεί η Kat Feete, «Το έδαφός μας είναι εντελώς ακατάλληλο για καλλιέργεια (είναι πολύ απότομο), αλλά έχει ανθίσει με την καλή διαχείριση της βόσκησης. Για το φαγητό που δημιουργεί, η βόσκηση χρειάζεται ελάχιστες παρεμβάσεις. Χρησιμοποιούμε πολύ λίγο καύσιμο και περίπου 10% των λιπασμάτων που θα χρειαζόταν για να καλλιεργηθεί τροφή στο έδαφός μας. Η βαθιά ριζική δομή των λιβαδιών μειώνει τη γεωργική απορροή και αποτελεί μια τεράστια αποθήκη άνθρακα. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο ακριβώς άνθρακα αποθηκεύουμε, αλλά μια μελέτη που διεξήχθη στο αγρόκτημα White Oak, που χρησιμοποιεί παρόμοιες τεχνικές διαχείρισης, βρήκε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα για τις εκπομπές λόγω της ποσότητας του άνθρακα που αποθηκεύεται.

Στις «αυτοκινητόφιλες» Ηνωμένες Πολιτείες, η υποβάθμιση αγροκτημάτων από προάστια παράγει περισσότερο άνθρακα. Οι μεταφορές παράγουν περίπου τρεις φορές περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από τη γεωργία (σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ). Ο μέσος Νεοϋορκέζος θα είχε πολύ μεγαλύτερη επίδραση στον άνθρακα που απελευθερώνεται αν πήγαινε στη δουλειά με το ποδήλατο, παρά αν αφαιρούσε το πιάτο με το τυρί.»

Ο Joe Tomandl και η σύζυγός του, Christy, είναι ιδιοκτήτες τριών μικρών αγροκτημάτων γαλακτοκομίας στην Ουισκόνσιν, το καθένα με 180 έως 200 αγελάδες. Εφαρμόζουν περιστροφική βόσκηση σε όλα αυτά. Πριν σχεδόν 15 χρόνια, ο Joe πήρε την ιδέα για ένα πρόγραμμα μαθητείας για να διδάξει αυτές τις περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους σε νέους γαλακτοκόμους. «Δεν μπορείς να διδάξεις τη διαχειριζόμενη βόσκηση σε μια αίθουσα διδασκαλίας,» λέει ο Tomandl. «Χρειάζεται εμπειρική μάθηση.».

Σήμερα, το Dairy Grazing Apprenticeship είναι ένα πρόγραμμα που έχει λάβει έγκριση από το ομοσπονδιακό κράτος και λειτουργεί σε 200 αγροκτήματα σε 15 πολιτείες. Τα Uplands Cheese και Jasper Hill Farm θα φιλοξενήσουν μαθητευόμενους τον επόμενο χρόνο.

Οι απόφοιτοι της μαθητείας δεν έχουν μαγικά το κεφάλαιο για να επενδύσουν σε ένα αγρόκτημα γαλακτοκομίας, αλλά «μπορούν να το κάνουν βήμα προς βήμα» εξηγεί ο Tomandl. Δουλεύοντας με έναν πιο έμπειρο αγρότη που θέλει να κάνει μετάβαση, ένας μαθητευόμενος αποκτά σταδιακά μετοχή στο κοπάδι του αγροκτήματος, στον εξοπλισμό και στη γη. Τι έξυπνος τρόπος για να διαδώσεις το μήνυμα της διαχειριζόμενης βόσκησης.

Αλλά η ιστορία γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Ο Tomandl εργάζεται επίσης πάνω σε μια ελπιδοφόρα εναλλακτική για τα όλο και μεγαλύτερα αγροκτήματα γαλακτοκομίας, που είναι η τάση της βιομηχανίας. Τι θα συνέβαινε αν, αντί για ένα μεγάλο αγρόκτημα γαλακτοκομίας, είχατε ένα σύμπλεγμα 10 μικρών αγροκτημάτων που θα συνδύαζαν το γάλα τους; «Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μονάδα 2.000 αγελάδων από δέκα μονάδες των 200 αγελάδων», λέει. «Έτσι, έχετε ένα αποδοτικό όγκο γάλακτος και ένα πολύ πιο κατάλληλο λόγο αγελάδων προς έκταση γης.» Το συγκεντρωμένο γάλα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ένα τυρί με ετικέτα που θα μπορούσε να πωλείται σε υψηλή τιμή για την πιστοποίηση της βόσκησης στο λιβάδι.

Συνεργαζόμενος με το Πανεπιστήμιο του Wisconsin, ο Tomandl ξεκίνησε ένα ερευνητικό έργο που συγκρίνει αγροκτήματα με καλλιέργεια ετήσιων φυτών (καλαμπόκι και σόγια) με ένα αγρόκτημα γαλακτοκομίας βασισμένη σε βοσκή.

Και άλλες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η διαχείριση της βοσκής, όταν γίνεται σωστά, έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη αποθήκευση άνθρακα από τις εκπομπές άνθρακα.

Το κλειδί για την κερδοφορία αυτών των μικρών  αγροκτημάτων γαλακτοκομίας, λέει ο Tomandl, είναι να αποζημιώνονται για την αποθήκευση άνθρακα. Εάν τα αγροκτήματα μπορούν να μετρήσουν, επαληθεύσιμα, πόσο άνθρακα αποθηκεύουν στα λιβάδια τους (και υπάρχουν τώρα εργαλεία για αυτό), αυτός ο πόρος θα μπορούσε ενδεχομένως να συσκευαστεί και να διαπραγματευτεί σε έναν αγορά άνθρακα.

«Πολλά ευρωπαϊκά επιδόματα για τα αγροκτήματα βασίζονται στο θετικό αντίκτυπο των αγροκτημάτων,» λέει ο Andy Hatch της Uplands Cheese. «Υπάρχει ένα μοντέλο γι’ αυτό στην Ελβετία και την Αυστρία. Το κύριο ερώτημα είναι αν τα χρήματα θα προέρχονταν από την αγορά ή από την κυβέρνηση. Αλλά δεν βλέπω γιατί τα αγροκτήματα που αντιμετωπίζουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα δε θα έπρεπε να λαμβάνουν κάποια ανταμοιβή γι’ αυτό.»

Καταλήγοντας στο άρθρο, η Τζάνετ Φλέτσερ υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης των γαλακτοκομικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που βόσκουν σε ελεγχόμενα λιβάδια.

Πηγή: janetfletcher.com

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...