Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αύξηση κατά 1,2% στην παραγωγή τυριών στην Ε.Ε το α’ εξάμηνο του 2023

Μια αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος αυξήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 0,8% του πρώτου εξαμήνου του φετινού έτους.

Η πιο πρόσφατη έκθεση για την κατάσταση της αγοράς γάλακτος που δημοσιεύτηκε από την Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι συνολικές συλλογές γάλακτος στην ΕΕ αυξήθηκε επίσης κατά 0,8%.

Σύμφωνα με την έκθεση από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων –με εξαίρεση το πλήρες γάλα σε σκόνη– αυξήθηκε σε όλη την ΕΕ.

Παρόλο που το πλήρες γάλα σε σκόνη μειώθηκε κατά 2,7%, η παραγωγή τυριού αυξήθηκε κατά 1,2%, του βουτύρου κατά 1,7% και της αποβουτυρωμένης σκόνης γάλακτος κατά 3% σε σχέση με προηγούμενο έτος το 2023.

Ωστόσο, παρά την αύξηση των συλλογών σε ολόκληρη την ΕΕ, οι τιμές του γάλακτος δεν ακολούθησαν την ίδια πορεία, καθώς οι μέσες τιμές μειώθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2023 κάτω από τις αντίστοιχες τιμές του 2022.

Τιμές γάλακτος

Σύμφωνα με τον Νόελ Μέρφι, πρόεδρο της επιτροπής γαλακτοκομίας του Ιρλανδικού Συνδέσμου Προμηθευτών Γάλακτος (ICMSA), η «κατεύθυνση της πορείας» όσον αφορά τις τιμές του γάλακτος ανησυχεί τους γαλακτοπαραγωγούς.

Ο Μέρφι δήλωσε ότι οι πιο πρόσφατες τιμές που επιβεβαιώθηκαν από τους επεξεργαστές στην Ιρλανδία για τις προμήθειες του Ιουλίου έχουν αφήσει πολλούς αγρότες «απογοητευμένους».

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο, οι αγρότες παράγουν με απώλειες και το γεγονός ότι η ζήτηση είναι τόσο αρνητική δεν δημιουργεί καμία εμπιστοσύνη.»

«Οι Ιρλανδοί αγρότες αμείβονται με τιμές κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, πρέπει να ρωτήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό και να διερευνήσουμε αν οι επεξεργαστές προστατεύουν απλώς τα δικά τους περιθώρια,» πρόσθεσε ο Μέρφι.

Πιστεύει ότι το βασικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως είναι αυτό της προσφοράς και ζήτησης.

«Ακούμε πολλά σχετικά με τα θέματα βιωσιμότητας όταν πρόκειται για τους γαλακτοκόμους αυτές τις μέρες – και αυτό είναι κάτι που οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά. Ωστόσο, πρέπει επίσης να εξετάζουμε την οικονομική βιωσιμότητα, διότι υπάρχουν αγρότες που βρίσκονται πραγματικά σε μια δύσκολη θέση αυτή τη στιγμή.»

Υπάρχουν αγρότες που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες επενδύσεις , υπάρχουν νέα υπόστεγα και αρμεκτήρια που είχαν προγραμματιστεί και δεν χτίζονται πλέον.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να εξετάσουμε πώς μπορούν να υποστηριχθούν οι αγρότες αυτήν την περίοδο,» πρόσθεσε ο Μέρφι.

Το ICMSA έχει προτείνει ότι ένα σχέδιο μείωσης της προσφοράς στην ΕΕ είναι ένας τρόπος με τον οποίο η τρέχουσα ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Πηγή: agriland.ie

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...