Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε ιστορικά υψηλές τιμές έφτασαν τα γαλακτοκομικά της Ρωσίας εντός του 2024

Τιμές ρεκόρ παρατηρήθηκαν για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ρωσίας εντός 2024, ελέω κενών στην προμηθευτική αλυσίδα, αλλά και του μειωμένου αριθμού των κοπαδιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού ινστιτούτου για έρευνες σε θέματα της αγοράς γεωργικών προϊόντων (IKAR).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του IKAR, ο πληθυσμός κοπαδιών ζώων που προορίζονται για παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκε εντός του περασμένου έτους κατά 250.000 με 300.000 χιλιάδες κεφάλια, ήτοι, σε ποσοστό, βρέθηκε περίπου 3-3,5% χαμηλότερα απ’ ότι το 2023. Εντούτοις, η αυξημένη παραγωγικότητα εν μέρει μετρίασε αυτήν την πτώση με τη μέση παραγωγή γάλακτος ανά αγελάδα στις αγροτικές επιχειρήσεις να αυξάνεται κατά 5,7% σε ποσοστό ρεκόρ 8,6 τόνων. Η εντυπωσιακή αυτή άνοδος της παραγωγής, όμως, μεταφράστηκε σε μια αύξηση της τάξεως μόλις 0,6% εντός του 2024, αγγίζοντας του 34 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μια σημαντική πτώση έναντι της ανόδου ύψους 2,5% που σημειώθηκε το 2023.

Στο δεύτερο μισό του 2024 παρουσιάστηκε έντονος ανταγωνισμός, κυρίως ανάμεσα σε παραγωγούς παγωτών και κρεμών. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή παγωτού αυξήθηκε κατά 18%, των υγρών κρεμών 15%, και τυριών 6%. Αντίθετα, η παραγωγή βουτύρου έπεσε κατά 2%, που σε συνδυασμό με κενά στη προμηθευτική αλυσίδα οδήγησε σε αύξηση των τιμών.

Το 2024 έφερε και τα χαμηλότερα αποθέματα βασικών γαλακτοκομικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια. Έτσι, η τιμή του βουτύρου (με 72,5% λιπαρά) βρέθηκε 1,7 φορές υψηλότερα από ότι το 2023, στα 8,58 ευρώ το κιλό. Το Φθινόπωρο, οι τιμές των τυροκομικών, αυξήθηκαν κατά 4%-8% έναντι των προ διετίας τιμών. Για το τρέχων έτος, οι αναλυτές της ρωσικής αγοράς αναμένουν πως οι τιμές των γαλακτοκομικών θα φτάσουν στην υψηλότερη τιμή τους μέχρι και την άνοιξη, χωρίς να αναμένεται ελάφρυνση των παραγωγών και των καταναλωτών. Με την προμηθευτική αλυσίδα να παρουσιάζει σημαντικά κενά και τα αυξημένα κόστη να αναμένεται να συνεχίσουν να ταλανίζουν τον κλάδα, είναι αρκετά πιθανό το σενάριο να χρειαστεί περισσότερη κρατική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των δυσκολιών.

Πληροφορίες από dairy news

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ακάθεκτη συνεχίζει η αυξημένη ζήτηση για τυροκομικά προϊόντα στη Νότια Κορέα, με οδηγούς τη mozzarella και το τσένταρ. Άξιο αναφοράς είναι ότι, ελέω ισχνής...

REPORTS

Με φιλοδοξία μέσα στα επόμενα 20 χρόνια να πείσει έστω και ένα άτομο να επιλέξει ως καριέρα του την τυροκομία, ένας Γάλλος οινοποιός ίδρυσε...

REPORTS

Μικρά περιθώρια κέρδους για την βιομηχανία γαλακτοκομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελέω του μεγάλου κόστους παραγωγής και χαμηλών τιμών, δείχνουν τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του...

REPORTS

Σημαντική συμβολή στη μείωση εκπομπών αερίων από τη κτηνοτροφία προσφέρει η χημική ουσία Bovaer που παράγεται από την εταιρεία dsm-firmenich, και που αποτελεί χρήσιμο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...