Η χημική σύνθεση του στερεού υπολείμματος από την ελαιουργεία, την οινοποιεία, ή την τυροκομεία είναι παρόμοια με άλλα παραπροϊόντα ζωοτροφών, όπως το άχυρο σιτηρών και μπορούν να ενσωματωθούν στα σιτηρέσια των μηρυκαστικών. Η χρήση τους μπορεί να μειώσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση από την απόρριψη ή καύση τους, ενώ παράλληλα μειώνει το κόστος διαχείρισης. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η χρήση αυτών των παραπροϊόντων αυξάνει τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και μειώνει τα κορεσμένα, βελτιώνοντας την υγεία των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, δεν επηρεάζει αρνητικά τη ζύμωση της μεγάλης κοιλίας ή την ανάπτυξη των ζώων, προσφέροντας οφέλη στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Συνολικά, η χρήση αυτών των παραπροϊόντων είναι ασφαλής και βιώσιμη για τα ζώα και το περιβάλλον.
Σε συνέντευξη στην ERT ο Φώτης Τέκος, διευθύνων σύμβουλος της Olea Fortius, αναφέρθηκε σε έναν καινοτόμο τρόπο αξιοποίησης των παραπροϊόντων παραγωγής από ελαιοτριβεία, οινοποιεία, τυροκομεία, ο οποίος δημιουργεί ως τελικό προϊόν ένα συμπλήρωμα διατροφής υψηλής φαινολικής αξίας για τον εμπλουτισμό της διατροφής των ζώων, με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, επισημαίνει πως «Έχουμε δημιουργήσει ένα πρόσθετο ζωοτροφής, η καινοτομία είναι ότι αξιοποιεί όλα τα παραπροϊόντα παραγωγής από ελαιοτριβεία, οινοποιεία, τυροκομεία. Όλα αυτά δηλαδή που πετούσαν σε ποτάμια, λίμνες αξιοποιούνται και με μια πολύ εύκολη διαδικασία παράγουμε ένα 100% φυσικό προϊόν το οποίο ταξιδεύει σε περισσότερες από 40 χώρες», όπως είπε και πρόσθεσε: «Ο λόγος για τον οποίο αυτά τα παραπροϊόντα παραγωγής από ελαιοτριβεία, οινοποιεία, τυροκομεία είναι επιβαρυντικά για το περιβάλλον είναι ότι είναι πλούσια σε πολλές βιοδραστικές ενώσεις που είναι πολύ χρήσιμες για τα ζώα και τον άνθρωπο κατ’ επέκταση. Οπότε σκεπτόμενοι ότι αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν με κάποιο τρόπο, είδαμε ότι το να μπούνε στις ζωοτροφές είναι ένας πάρα πολύ καλός τρόπος και μάλιστα η επεξεργασία τους γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι 100% κυκλική οικονομία, χωρίς να χρησιμοποιούμε καθόλου χημικά και με διάρκεια ζωής περισσότερα από τρία χρόνια, έτσι ώστε να φτάσει απ’ άκρη σε άκρη της γης».
Στη συνέχεια, Ζωή Σκαπέρδα, CSO της εταιρίας, πρόσθεσε ότι «Αυτό το συμπλήρωμα διατροφής το έχουμε δοκιμάσει ήδη σε αιγοπρόβατα, σε χοίρους, ζώα υδατοκαλλιέργειας, σε πουλερικά, έχουμε κάνει δοκιμές και σε κατοικίδια ζώα στα οποία έχουμε αποδείξει τα οφέλη για την υγεία τους».
Οι μεσογειακές χώρες έχουν αναπτυγμένη βιομηχανία ελαιόλαδου, του οίνου και του τυριού, με αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων στερεών και υγρών παραπροϊόντων τα οποία αποτελούν σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα. Τα στερεά παραπροϊόντα περιέχουν κάποια θρεπτικά συστατικά και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην διατροφή των μηρυκαστικών καθώς περιέχουν και άλλες πιθανές βιοδραστικές ουσίες.
Πληροφορίες από: ertnews.gr