Connect with us

Αναζήτηση

FARMING

Αύξηση 60% στο κόστος στάβλου, συρρίκνωση στο ζωικό κεφάλαιο

Μια δύσκολα αντιστρέψιμη τάση έχει εδραιωθεί στη ζώνη γάλακτος ολόκληρης της Ευρώπης, με αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες να υποχρεώνονται στην ακραία λύση της σφαγής ζωικού κεφαλαίου, όσο οι μετρήσεις αποτιμούν κοντά στο 60% την αύξηση του κόστους λειτουργίας στους στάβλους.

του Πέτρου Γκόγκου

Οι ισορροπίες στην Ελλάδα είναι γνωστές. Τα ζώα και ιδίως στη ζώνη του αιγοπρόβειου, βαίνουν μειούμενα, με ανθρώπους της αγοράς να μην αποκλείουν μια μείωση της τάξης των 100.000 τόνων ετησίως στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος. Και στο πεδίο της αγελαδοτροφίας εντοπίζονται σημαντικές δυσκολίες με τις περισσότερες μονάδες να λειτουργούν επί τουλάχιστον ένα χρόνο είτε με οριακά έσοδα είτε με χασούρα.

Και στις δύο περιπτώσεις οι βιομηχανίες επιχείρησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να συγκρατήσουν τη τάση, ωστόσο ο κανόνας θέλει τέτοιες παρεμβάσεις να λειτουργούν αργά η γρήγορα εις βάρος της οικονομικής αυτονομίας του παραγωγού.

Η κατάσταση δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτήν που ξεδιπλώνεται στη γειτονική Ιταλία, όπου η Coldiretti υπολογίζει τα κόστη που καλείται να εξυπηρετήσει μια κτηνοτροφική ομάδα να βρίσκονται μεσοσταθμικά κατά 60% πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας. Με ανακοίνωσή της, η ένωση των συνεταιριστικών οργανώσεων της Ιταλίας επισημαίνει ότι μια ολόκληρη αλυσίδα αξίας 20 δισ. ευρώ την οποία σκεπάζει το ευρύτερο εθνικό brand αγροδιατροφής Made in Italy βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης και πρώτοι στην πτώση φαίνεται ότι είναι οι κτηνοτρόφοι της χώρας.

Μαζική σφαγή ζώων στην Ισπανία

Όμως και στην Ισπανία, ο τομέας της αγελαδοτροφίας βρίσκεται σε μια κατάσταση κατά την οποία οι κτηνοτρόφοι προχωρούν σε μαζικές σφαγές γαλακτοπαραγωγών αγελάδων, αφού η διάθεση του κρέατος αποδίδει περισσότερα από αυτό που θα άφηνε η εκτροφή τους για την παραγωγή γάλακτος. Η κινητικότητα στα σφαγεία της χώρας είναι αυξημένη κατά 10% τους τελευταίους μήνες σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το αντιπροσωπευτικό όργανο των αγελαδοτρόφων της χώρας (Agaprol).

Την ίδια στιγµή, η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος πλησιάζει το 3% όταν µόλις τον περασµένο Μάρτιο η απόκλιση από τις επιδόσεις της προηγούµενης χρονιάς ήταν στο -1,4%. Ο αριθµός των αγελάδων της χώρας διαµορφώνεται πλέον σε κάτω των 800.000 παραγωγικών αγελάδων, όταν πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, οι στάβλοι της χώρας διατηρούσαν πάνω από 850.000 ζώα.

Σχετικά Άρθρα

FARMING

Η διαχείριση της μετάβασης από τον απογαλακτισμό είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία διαχείρισης σε μια εκμετάλλευση. Μπορεί να υπάρξουν πολλές απώλειες αμνοεριφίων...

FARMING

Το γάλα που προορίζεται για την παρασκευή τυριού πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας όσον αφορά την υγιεινή του. Κατά την παραλαβή του γάλακτος...

FARMING

Η μαστίτιδα στα αιγοπρόβατα είναι μια σύνθετη και πολυπαραγοντική ασθένεια που επηρεάζεται από μολυσματικούς, ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες του ζώου. Ως εκ τούτου, ο...

FARMING

Η σωστή διαχείριση κατά την περιγεννητική περίοδο είναι ανεκτίμητης αξίας, όχι μόνο επειδή εξασφαλίζει την υγεία και ευημερία των αρνιών, αλλά και λόγω του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...