Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Αριστοτέλης Πούλιος, ένας κτηνοτρόφος και τεχνίτης του τυριού

Ο Αριστοτέλης Πούλιος, είναι ένας Τρικαλινός που µεγάλωσε µε βαµβάκια, καλαµπόκια, τριφύλλια και µια µικρή αιγοπροβατοτροφική µονάδα που συντηρούσε ο παππούς του στον Γλίνο Τρικάλων, στις όχθες του Πηνειού.

Του Πέτρου Γκόγκου

Ο ίδιος, δεν σκέφτηκε ποτέ να ξεφύγει από το µοτίβο της αγροτικής ζωής, αντιθέτως, στα 18 του είχε ήδη διαµορφώσει ένα πλάνο το πώς θα µπορούσε να εξελίξει την οικογενειακή εκµετάλλευση προς το καλύτερο. «Ήθελα να ξεφύγω από το κλασικό µαντρί» θα πει στη κουβέντα που κάναµε, εξηγώντας πως επί της ουσίας επιδίωκε τον έλεγχο σε κάθε στάδιο παραγωγής, από την καλλιέργεια ζωοτροφών, τη µεταποίηση γάλακτος µέχρι τη διάθεση του προϊόντος.

Πλέον θεωρεί πως ο στόχος που έβαλε κατά την ενηλικίωσή του έχει λίγο έως πολύ επιτευχθεί. Τα αρχικά 150 στρέµµατα µε εκτατικές καλλιέργειες, έγιναν 250 αφιερωµένα αποκλειστικά στην παραγωγή καλαµποκιού και τριφυλλιού που τροφοδοτούν την προβατοτροφική µονάδα που κληρονόµησε από τον παππού του και πια από ένα αυτοσχέδιο µαντρί µε 50 ανάµεικτα πρόβατα, έχει µετατραπεί σε έναν στάβλο µε 400 καθαρόαιµα Λακόν, µε µέσο στήσιµο 300 κιλά. Το γάλα µεταποιείται στη δική του οικοτεχνία από το 2022, ενώ διαθέτει στα γύρω χωριά και στην Καρδίτσα την παραγωγή του: αιγοπρόβειο τυρί, πρόβειο γιαούρτι, κρέµα βανίλια/σοκολάτα και ρυζόγαλο.

Χρειάστηκε βέβαια µια δεκαετία προκειµένου να διευθετήσει µια προς µια τις διαδικασίες που απαίτησε η σταδιοδροµία του ως τώρα. Πρώτα έφυγε για τα Γιάννενα, για τη Γαλακτοκοµική Σχολή, αποφοιτώντας δούλεψε ως ιδιωτικός υπάλληλος για να χρηµατοδοτήσει µε την εργασία του την κατασκευή του στάβλου και στη συνέχεια εστίασε στην οικοτεχνία για να διαµορφώσει τελικά την Φάρµα Πούλιου.

Στην τυροκόμηση ο κτηνοτρόφος ανεβάζει στο 30% το περιθώριο κέρδους

Η οικοτεχνία τζιράρει περίπου 40.000 ευρώ το χρόνο πλέον, ποσό διπλάσιο από εκείνο της περσινής πρώτης χρονιάς στην αγορά, ωστόσο η Φάρµα Πούλιου δεν βρίσκεται ακόµα στο επίπεδο που ο εµπνευστής της θέλει. «Μέσα στα επόµενα δύο χρόνια, θέλω να αυξήσω τα πρόβατα, να φτάσω τα 600» αναφέρει ο 33χρονος σήµερα παραγωγός, που δεν είναι µόνος του στο εγχείρηµα αυτό. Ουσιαστικά ο στάβλος είναι µοιρασµένος ανάµεσα σε εκείνον και τον αδερφό του, Ηλία που είναι 31 ετών. «Με τον Ηλία είµαστε αδέρφια, συνέταιροι και φίλοι» αναφέρει ο συνοµιλητής µας, διευκρινίζοντας ότι η µισή παραγωγή του στάβλου, εκείνη που αναλογεί στον αδερφό του, κατευθύνεται σε µεγάλη γαλακτοβιοµηχανία. Όµως και ο Αριστοτέλης παραδίδει σχεδόν το µισό γάλα από τα ζώα που του αναλογούν στην ίδια γαλακτοβιοµηχανία, καθώς ακόµα οι παραγγελίες στη µονάδα του δεν είναι ικανές να καλύψουν το σύνολο της παραγωγής.

Τα 400 πρόβατα, µαζί µε µια δεκάδα κατσικιών, παράγουν περίπου 120 µε 140 τόνους γάλα το χρόνο, µε τον Αριστοτέλη Πούλιο να µεταποιεί σχεδόν 20 τόνους. Προκειµένου να πάει ένα βήµα παραπέρα τη µονάδα, θα χρειαστεί να επεκτείνει την άδεια λειτουργίας, ώστε να έχει στη διάθεσή του ένα ολοκληρωµένο τυροκοµείο, για πωλήσεις και εκτός της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πετυχαίνοντας αυτό, θα µπορούσε να εξετάσει το ενδεχόµενο εξασφάλισης άδειας παραγωγής Φέτας ΠΟΠ, αφού προς το παρόν το αιγοπρόβειο λευκό τυρί που παράγει, δεν µπορεί να το τοποθετήσει στην αγορά ως φέτα. Όλα αυτά, δεν φαντάζουν ιδιαίτερα µακρινά για τον παραγωγό µας, ο οποίος είναι αισιόδοξος πως σύντοµα θα µπορεί να απορροφά για τα γαλακτοκοµικά του προϊόντα το σύνολο του τονάζ γάλακτος που παράγουν τα πρόβατά του. «Το περιθώριο κέρδους όταν µεταποιώ ο ίδιος, είναι κοντά στο 30%» εξηγεί, παραθέτοντας ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για την εντατικοποίηση των προσπαθειών του προς την ολοκλήρωση του εγχειρήµατος Φάρµα Πούλιος.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...