Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αρνητικές προοπτικές για τις τιμές αγελαδινού, καλά κρατεί η ζήτηση σε τυροκομικά και βούτυρο

Σημαντική υποχώρηση της κατανάλωσης σε αρκετούς κωδικούς γαλακτοκομικών εξαιτίας του επίμονου πληθωρισμού καταγράφει η ολλανδική Rabobank. Να σημειωθεί πως η έκθεση εστιάζει κυρίως στο αγελαδινό γάλα.

Παρά τις αρχικές θετικές ενδείξεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Rabobank αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της. Φαίνεται πως σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανάκαμψη των τιμών αγελαδινού στα τέλη 2023 και αρχές 2024, οφειλόταν στην προσπάθεια διασφάλισης πρώτης ύλης από τη μεταποίηση και όχι στην αύξηση της κατανάλωσης και την οργανική ανάπτυξη της αγοράς.

Σε όρους ποσότητας, οι ειδικοί αναμένουν ανάκαμψη της ευρωπαίκής παραγωγής γάλακτος κατά το 3ο και ειδικά το 4ο τρίμηνο του 2024, αθροιστικά κατά 1,2%. Η Νέα Ζηλανδία, καιρού επιτρέποντος, θα παράξει και κείνη περισσότερο γάλα το δεύτερο 6μηνο του έτους, ενώ στη Λατινική Αμερική αναμένεται να ανακάμψει και κει η παραγωγή αν οι τιμές των ζωοτροφών δεν παρουσιάσουν σημαντική αύξηση.

Όπως σημειώνει η Rabobank, ο κλάδος θα πρέπει να κατανοήσει πως τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν το ιδιωτικό χρέος στις περισσότερες χώρες και αυτό δημιουργεί αρνητικές προοπτικές για την κατανάλωση.

Να σημειωθεί πως οι ειδικοί δεν βλέπουν καμία επίπτωση στις τιμές από τις επιδημίες γρίπης στις ΗΠΑ, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα από τον Μάρτιο.

Επίσης, τα τυροκομικά και το βούτυρο παρουσιάζουν συγκριτικά καλύτερες επιδόσεις, σε θέματα ζήτησης πάντα, αφού οι αρνητικές προοπτικές επηρεάζουν κυρίως εξαγωγές – πωλήσεις πρώτης ύλης και σκόνης γάλακτος.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σύμφωνα βέβαια με το παρατηρητήριο της ΕΕ, στην Ελλάδα, η μέση τιμή Απριλίου υπολογίζεται στα 52,4 λεπτά το κιλό, δίχως να έχει μεταβληθεί από...

REPORTS

Καθρέφτη της ποικιλομορφίας του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί το κεφαλοτύρι. Κάθε τόπος και άλλη συνταγή, με κοινό σημείο αναφοράς το αλάτισμά του, καθώς η...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...