Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δική τους καλλιέργεια κεφίρ αναπτύσσουν παραγωγοί από το Μενοίκιο

Στην ανάπτυξη καινοτόμων λειτουργικών προϊόντων κεφίρ, αξιοποιώντας την καλλιέργεια κεφίρ που έχει παράξει το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, προχωράει η γαλακτοπαραγωγική εταιρεία Μενοίκιο από την Προσοτσάνη Δράμας.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία πρωτογενή διαδικασία καλλιέργειας του συγκεκριμένου συστατικού, η οποία έχει ως στόχο την διακοπή προμήθειας έτοιμου κεφίρ από το εμπόριο. Στόχος σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, Γιώργο Μελενεκλή, είναι «η δημιουργία νέων προϊόντων που θα βασίζονται στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας κεφίρ, εγκαταλείποντας ουσιαστικά τη χρήση των εμπορικά διαθέσιμων καλλιεργειών που αξιοποιούνται αυτή τη στιγμή από το σύνολο των εταιρειών του κλάδου». Τα πρώτα προϊόντα, τα οποία θα κατατάσσονται και στην κατηγορία των επιδορπίων αλλά και στην κατηγορία των πόσιμων ροφημάτων, αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσουν εντός του 2024.

Στόχος ο πλήρης έλεγχος της ποιότητας

«Θα αναπτύξουμε μία νέα σειρά προϊόντων, τα οποία θα βασίζονται στην καλλιέργεια δικού μας κεφίρ, με στόχο να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της ποιότητας και των γευστικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου προϊόντος. Η παραγωγή γίνεται με την αξιοποίηση νέων συστατικών με αρχικές καλλιέργειες “αγρίου” τύπου που θα προσδώσουν ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στα τελικά προϊόντα αποτελεί πρόκληση για τον κλάδο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων», επισημαίνει ο κύριος Μελενεκλής στην Agrenda.

Το παραγόμενο προϊόν έχει απομονωθεί από την τοπική παραγωγή των κτηνοτρόφων με τους οποίους συνεργάζεται η επιχείρηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Πρόκειται ουσιαστικά για μία κίνηση που κατά τον ίδιο έρχεται να ανταποκριθεί στη στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, οι οποίες συνδέονται με παραδοσιακές και φυσικές μεθόδους παραγωγής. Το συνολικό ύψος του ερευνητικού προγράμματος ανέρχεται στα 157,9 χιλ. ευρώ και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης καθώς και από ίδια κεφάλαια που διαθέτει το Μενοίκιο.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...