Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Τεμέτερον κάνει βήμα στο βιολογικό μοσχάρι και ταξιδεύει στη Γερμανία

Την είσοδό της στην εκτροφή βιολογικού μοσχαριού ετοιμάζει αυτή την περίοδο η εταιρεία εκτροφής και επεξεργασίας κρέατος, Τεμέτερον, με έδρα τη Νέα Σαμψούντα Πρεβέζης.

του Γιώργου Λαμπίρη

«Ξεκινήσαμε ήδη την εκτροφή βιολογικών μοσχαριών, καθώς πρόσφατα γεννήθηκαν τα πρώτα ζώα στη φάρμα που διατηρούμε», λέει η επικεφαλής της εταιρείας Όλγα Μαυροδοντίδου.

Η επιχείρηση αυτή τη στιγμή συγκροτείται από τους ιδρυτές της Τάσο Κυριακίδη και Όλγα Μαυροδοντίδου και τα τέσσερα παιδιά τους, τα οποία απασχολούνται πλήρως σε αυτήν. Αποτελεί την φυσική συνέχεια της οικογενειακής παράδοσης των δύο ιδρυτών της, καθώς οι γονείς και των δύο διατηρούσαν χοιροτροφική μονάδα και εκτροφή μοσχαριών. «Το πρώτο μας βήμα έγινε από κοινού με τον σύζυγό μας στην εμπορία κρέατος. Σταδιακά το μεράκι και η γνώση μας για το κρέας εξελίχθηκε καθώς εισήλθαμε και στην επεξεργασία κρέατος, ενώ στη συνέχεια ξεκινήσαμε και στην λιανική πώληση, δημιουργώντας αυτή τη στιγμή τρία καταστήματα», σημειώνει.

Σήμερα η Τεμέτερον ειδικεύεται στην εκτροφή μοσχαριών, χοιρινών και αμνοερειφίων. Ταυτόχροvα δραστηριοποιείται τόσο στον τομέα της χονδρικής διάθεσης νωπού κρέατος όσο και στην λιανική με την παραγωγή και τυποποίηση προϊόντων όπως είναι λουκάνικα διαφόρων τύπων, καπνιστό ρολό χοιρινό με γέμιση αλλά και μπέικον καπνιστό σε φέτες, μπριζόλα καπνιστή και παριζάκι.

Στο επίκεντρο η καλή διατροφή των ζώων

«Είμαστε μία οικογενειακή επιχείρηση και διατηρούμε μία πρότυπη μονάδα παραγωγής στην Ήπειρο. Στόχος μας είναι να αναπτύσσουμε την δραστηριότητά μας αργά αλλά σταθερά με βασικό μέλημα την καλή διατροφή των ζώων, το αποτέλεσμα της οποίας αποτυπώνεται και στο τελικό προϊόν», λέει η κυρία Μαυροδοντίδου.

Πρόγραμμα ιχνηλασιμότητας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ταυτόχρονα η εταιρεία υλοποιεί κοινό πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με αντικείμενο την ιχνηλάτηση των ζώων που εκτρέφει. Πιο συγκεκριμένα η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε διαδικασία πλήρους καταγραφής της ταυτότητας αλλά και της προέλευσης των ζώων που εκτρέφει, ενώ στη συσκευασία κάθε προϊόντος που τυποποιεί υπάρχει τυπωμένος ένας κώδικας QR, πίσω από τον οποίο «κρύβεται» η πλήρης διαδρομή του κάθε ζώου, ξεκινώντας από την εκτροφή, συνεχίζοντας στη σφαγή και φτάνοντας έως και την τυποποίηση του κρέατος. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία σχετίζεται κυρίως με τη διατροφή του ζώου και στόχο έχει την πλήρη ιχνηλασιμότητα, όπως λέει η κυρία Μαυροδοντίδου.

Στο κάδρο η επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και τυποποίησης

Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι της επιχείρησης που εδρεύει στη Νέα Σαμψούντα, ετοιμάζουν τα επόμενά τους βήματα για την επέκταση των παραγωγικών τους εγκαταστάσεων.

«Επιδίωξή μας είναι να ενταχθούμε στις διατάξεις των αναπτυξιακών προγραμμάτων προκειμένου να ανανεώσουμε και να μεγαλώσουμε τις παραγωγικές μας εγκαταστάσεις», λέει η κυρία Μαυροδοντίδου. «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις εγκαταστάσεις τυποποίησης, ενώ σύντομα θα βάλουμε στη γκάμα μας και κατεψυγμένα προϊόντα».

Πρόσφατα η Τεμέτερον έκανε το πρώτο της εξαγωγικό βήμα στην γερμανική αγορά με τα συσκευασμένα αγαθά που παράγει, ενώ δέχτηκε προτάσεις και για διάθεση των προϊόντων της στη Βουλγαρία, στην Πολωνία και στην Ισπανία.

Στόχος η αυτάρκεια σε καλλιέργεια πρώτων υλών για ζωοτροφές

Ταυτόχρονα αυτή την περίοδο διευρύνει τις εκτάσεις καλλιέργειας καλαμποκιού αλλά και των σιτηρών που χρησιμοποιεί για την παραγωγή των ζωοτροφών της. «Είναι μία διαδικασία που εφαρμόζαμε ούτως ή άλλως. Πλέον όμως αποτελεί βασικό μας μέλημα να καταστούμε αυτάρκεις στην παραγωγή των ζωοτροφών, δεδομένης και της εκτόξευσης του κόστους που καταγράφεται στην αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Η Τεμέτερον στα σημεία

Ιδιόκτητη φάρμα

400 μοσχάρια, 150 χοιρομητέρες, αμνοερείφια

Κύκλος εργασιών

2021: ~3 εκατ. ευρώ

2020: 2,56 εκατ. ευρώ

2019: 2,64 εκατ. ευρώ

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

REPORTS

Σε νέα εποχή αβεβαιότητας εισέρχεται η ζώνη γάλακτος και ο κλάδος των γαλακτοκομικών στην Ελλάδα, καθώς οι ακριβές ζωοτροφές οδηγούν σε συρρίκνωση της εγχώριας...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έχοντας κλείσει τριάντα χρόνια συνεργασίας με την ένωση Καλαβρύτων για τη βαρελίσια φέτα, ο «ΒΑΡΕΛΑΣ», όπως όλοι πια τον αποκαλούν, Σωτήρης Μπίσας από το...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Βήµα διαφοροποίησης, διατηρώντας ωστόσο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, αποτελεί για την τυροκοµεία Μπάφα η έναρξη παραγωγής φέτας µε τσίλι, κίνηση που στοχεύει να της...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Tyrokomos.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.