Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Λήμνος, Νάξος και Μέτσοβο με τυριά που βρίσκονται στην κορυφαία 5άδα του κόσμου

Τέσσερα ελληνικά τυριά, καλαθάκι Λήμνου, Γραβιέρα Νάξου, Μετσοβόνε και Κεφαλοτύρι βρίσκονται στην κορυφαία δεκάδα της λίστας με τα 50 καλύτερα τυριά του ταξιδιωτικού οδηγού Taste Atlas, με τη λίστα να συμπληρώνεται με ακόμα 12 ελληνικές συμμετοχές.

Συνολικά ο εν λόγω ταξιδιωτικός οδηγός αξιολόγησε και ξεχώρισε 1350 τυριά από όλον τον κόσμο, με την υπόλοιπη λίστα να περιλαμβάνει και άλλες προτάσεις τυριών από την Ελλάδα, που ανέρχονται σε 35 διακρίσεις.

Ενδεικτικό της επιτυχίας για την ελληνική «κουλτούρα» του τυριού, είναι το γεγονός ότι το καλαθάκι Λήμνου, η γραβιέρα της Νάξου και το Μετσοβόνε βρίσκονται πάνω από το δημοφιλές Parmigiano Reggiano και την πικάντικη Γκοργκοντζόλα και την Μπουράτα.

Η λίστα αυτή εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2022 και στην κορυφή της βρίσκεται το τυρί «Canastra», το οποίο παρασκευάζεται σε νοτιοδυτικές περιοχές της Βραζιλίας, όμως η πρώτη τριάδα συμπληρώνεται από το Καλαθάκι Λήμνου και τη Γραβιέρα Νάξου – δύο τυριά δημοφιλή σε όλο τον κόσμο.

Στην πρώτη πεντάδα συμπεριλαμβάνεται και το Μετσοβόνε (5η θέση), ενώ το Γαλλικό «Mont d’ Or» βρίσκεται στην 4η θέση.

Τα ελληνικά τυριά που υπάρχουν στη λίστα προέρχονται από όλα τα σημεία της χώρας, ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η διάσημη και δημοφιλής σε όλο τον κόσμο ελληνική φέτα δεν είναι ανάμεσα στα 50 καλύτερα, αλλά βρίσκεται αρκετές θέσεις πιο κάτω.

Το «Taste Atlas» συμπεριέλαβε στη λίστα των 1.350 τυριών τα εξής ελληνικά:

Κεφαλοτύρι

Ανθότυρο

Φέτα

Φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού

Ανθόγαλο

Πιχτόγαλο Χανίων

Μαστελο

Μαλακα

Μυζήθρα

Τυροζούλι

Γραβιέρα Κρήτης

Ξυνομυζήθρα Κρήτης

Κοπανιστή

Κατίκι Δομοκού

Κεφαλογραβιέρα

Σουρωτό

Ανεβατό Γρεβενών

Καθούρα Ικαρίας

Κρασοτύρι

Ξύγαλο Σητείας

Μελίχλωρο

Καλαθάκι Λήμνου

Λαδοτήρι Μυτιλήνης

Σφέλα Μεσσηνίας

Μετσοβόνε

Ξινότυρο

Γραβιέρα Νάξου

Αρσενικό Νάξου

Χλωρό Σαντορίνης

Σαν Μιχάλη

Γραβιέρα Αγράφων

Γαλοτύρι

Κασέρι

Μανούρι

Μπάτζος

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

REPORTS

Σε νέα εποχή αβεβαιότητας εισέρχεται η ζώνη γάλακτος και ο κλάδος των γαλακτοκομικών στην Ελλάδα, καθώς οι ακριβές ζωοτροφές οδηγούν σε συρρίκνωση της εγχώριας...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έχοντας κλείσει τριάντα χρόνια συνεργασίας με την ένωση Καλαβρύτων για τη βαρελίσια φέτα, ο «ΒΑΡΕΛΑΣ», όπως όλοι πια τον αποκαλούν, Σωτήρης Μπίσας από το...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Βήµα διαφοροποίησης, διατηρώντας ωστόσο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, αποτελεί για την τυροκοµεία Μπάφα η έναρξη παραγωγής φέτας µε τσίλι, κίνηση που στοχεύει να της...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Tyrokomos.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.