Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στα καλύτερα τυριά του Τυροκόμου το Μελίχλωρο Λήμνου από την οικογένεια Χρυσάφη

Μεστή και πολύπλοκη γεύση για το Μελίχλωρο, το παραδοσιακό τυρί από το γάλα των αιγοπροβάτων της Λήµνου που περιέχει το όλο το terroir του νησιού.

Το τυρί που υπόκειται σε φυσική αφυδάτωση και αποκτά σκληρή υφή έχει καταχωρηθεί ήδη ως στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Ελλάδας ενώ βρίσκεται και σε εξέλιξη η καταχώρησή του στον κατάλογο των ΠΟΠ προϊόντων της ΕΕ. ∆ηµιουργός η Οικογένεια Χρυσάφη, µια εταιρεία που ιδρύθηκε στη Λήµνο πριν από 30 χρόνια και µε έµβληµα το κρινάκι, ένα σπάνιο στοιχείο της χλωρίδας του νησιού, συνεχίζει τη γαστρονοµική παράδοσή του. Σε όλα τα στάδια της παραγωγής η Οικογένεια Χρυσάφη εφαρµόζει πιστοποιηµένο σύστηµα διαχείρισης ασφάλειας τροφίµων ΕΝ ISO 22000:2005. Παράλληλα, από το 2009 συνεργάζεται µε το Τµήµα Επιστήµης Τροφίµων & ∆ιατροφής του Πανεπιστηµίου Αιγαίου. Η συνεργασία µεταξύ άλλων περιλαµβάνει την υλοποίηση ερευνητικών προγραµµάτων µε σκοπό τη δηµιουργία νέων καινοτόµων παραδοσιακών προϊόντων. Στα υπόλοιπα τυροκοµικά προϊόντα της εταιρείας Χρυσάφη περιλαµβάνονται το Καλαθάκι Λήµνου ΠΟΠ, το Κασκαβάλι και η Φέτα ΠΟΠ.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...