Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

«Τυράκειον» με το καλύτερο γάλα της Κέας

Να υλοποιήσουν τον πολυετή στόχο των γονιών τους για µια τυροκοµική µονάδα όπου θα µεταποιούν το γάλα από τα ζώα που εκτρέφουν στην Κέα ανέλαβαν ο Αλέξανδρος Μυκονιάτης και ο αδερφός του Γιάννης. Και τα κατάφεραν.

του Πέτρου Γκόγκου

Έξι αγελάδες, ένα µικρό κοπάδι µε πρόβατα και πολλές παράλληλες δουλειές αρκούσαν µόνο για τα βασικά στην οικογένεια Μυκονιάτη στην Κέα, η οποία επί δέκα χρόνια προσπαθούσε να προχωρήσει σε επένδυση δηµιουργίας τυροκοµικής µονάδας, προκειµένου να αναβαθµίσει το οικονοµικό αποτύπωµα του κόπου της. Χρειάστηκε υποµονή και η συνδροµή πολλών συνεργατών, µέχρι να πιάσουν την τελευταία διετία τον στόχο τους. Την πορεία από τη σύλληψη του εγχειρήµατος πίσω στο 2006 και την έναρξη λειτουργίας του τυροκοµείου το 2016 περιγράφει ο Αλέξανδρος Μυκονιάτης, ο 30χρονος τυροκόµος που µαζί µε τον αδερφό του Γιάννη και τους γονείς τους Θεοδώρα και Γιώργο, τροφοδοτούν πλέον δύο δικά τους καταστήµατα λιανικής που οι ίδιοι λειτουργούν σε Ιουλίδα και Αθήνα.

«Τυράκειον» είναι το brand της «αλυσίδας λιανικής» που διαχειρίζονται κατά βάση τα δύο αδέρφια, καθώς και των 15 κωδικών µε γαλακτοκοµικά προϊόντα που παρασκευάζει Αλέξανδρος Μυκονιάτης στο τυροκοµείο, έχοντας άλλωστε εκπαιδευτεί στο αντικείµενο, φοιτώντας στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων. Τα προϊόντα που προσφέρουν µε γάλα κατά βάση από τη µονάδα τους, που διαχειρίζεται ο πατέρας της οικογένειας, συµπληρώνουν παγωτά και γλυκά που παρασκευάζει ο Γιάννης Μυκονιάτης, µε σπουδές ζαχαροπλαστικής. Για τις ανάγκες της επιχείρησης, υπάρχει συνεργασία µε γείτονες κτηνοτρόφους που παρέχουν στο τυροκοµείο πρόβειο γάλα, ωστόσο το επόµενο πλάνο αφορά την ανάπτυξη του ζωικού κεφαλαίου.

Μπλεγµένη σε περιπέτειες χρηµατοδότησης του τυροκοµείου εν µέσω κρίσης και στη συνέχεια στην ανάπτυξη δικού τους δικτύου διανοµής της παραγωγής, µόλις τώρα ήρθαν οι απαραίτητες ανάσες που θα επιτρέψουν στην οικογένεια Μυκονιάτη να πάει στο επόµενο βήµα. Αυτό περιλαµβάνει την επέκταση της αλυσίδας παραγωγής µε αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, επέκταση των στάβλων και της µονάδας µεταποίησης. Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα χρειαστούν τουλάχιστον 100.000 ευρώ, εκτιµά ο νεαρός τυροκόµος, λέγοντας πως από τότε που άνοιξαν τις δουλειές τους, το 2019, δεν έχουν λειτουργήσει ούτε σε µια φυσιολογική χρονιά. «Αν δεν υπήρχε η πανδηµία, µπορεί να βρισκόµασταν τώρα στο τελικό στάδιο της επένδυσης. Προς το παρόν την αναβάλουµε µέχρι να ηρεµήσουν τα πράγµατα» σηµειώνει.

Ξεροτύρι Κέας

Ανάµεσα στους 15 κωδικούς γαλακτοκοµικών προϊόντων που διαθέτει το Τυράκειον ανήκει και το ιδιαίτερο  Ξεροτύρι Κέας, το οποίο σηµειωτέον συµπεριλήφθηκε στις 50 κορυφαίες επιλογές ελληνικών τυριών για το 2022 του περιοδικού «Τυροκόµος». Εκτός από το ιδιόκτητο δίκτυό του το Τυράκειον το καλοκαίρι διαθέτει τα προϊόντα του σε σε µερικά καταστήµατα που βρίσκονται σε κεντρικά σηµεία της Κέας.

Αύξηση ζήτησης

Οι 38 µε 40 τόνοι γάλακτος που συλλέγεται ετησίως από τις 25 αγελάδες και τα 120 πρόβατα της µονάδας της οικογένειας Μυκονιάτη στην Κέα, αρκούν για να καλύψουν τη µισή ζήτηση που γνωρίζουν τελευταία τα προϊόντα της επιχείρησης. «Την υπόλοιπη ζήτηση απλά δεν την εξυπηρετούµε» αναφέρει ο Αλέξανδρος Μυκονιάτης, εξηγώντας ότι, µόλις τον τελευταίο χρόνο, µε το άνοιγµα του δεύτερου καταστήµατος η ζήτηαη έχει ενταθεί.

Κάθετη ανάπτυξη
«Θέλουµε να ελέγχουµε κάθε πτυχή της δραστηριότητάς µας. Ακόµα και στα καταστήµατα θέλουµε να είµαστε παρόντες οι ίδιοι, γιατί ο κόσµος µας αναγνωρίζει και ανταποκρίνεται καλύτερα» σηµειώνει ο Αλέξανδρος Μυκονιάτης. Σηµειώνεται ότι η οικογένεια καλλιεργεί στην Κέα 50 στρέµµατα µε βρώµη, σιτηρά και άγριες αγκινάρες που εξυπηρετούν τις ανάγκες για ζωοτροφές της µονάδας.

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

REPORTS

Σε νέα εποχή αβεβαιότητας εισέρχεται η ζώνη γάλακτος και ο κλάδος των γαλακτοκομικών στην Ελλάδα, καθώς οι ακριβές ζωοτροφές οδηγούν σε συρρίκνωση της εγχώριας...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έχοντας κλείσει τριάντα χρόνια συνεργασίας με την ένωση Καλαβρύτων για τη βαρελίσια φέτα, ο «ΒΑΡΕΛΑΣ», όπως όλοι πια τον αποκαλούν, Σωτήρης Μπίσας από το...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Βήµα διαφοροποίησης, διατηρώντας ωστόσο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, αποτελεί για την τυροκοµεία Μπάφα η έναρξη παραγωγής φέτας µε τσίλι, κίνηση που στοχεύει να της...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Tyrokomos.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.