του Γιώργου Λαμπίρη
Οι δύο επιχειρήσεις του νομού Μαγνησίας συνδύασαν τις πρώτες ύλες που παράγουν – αφενός τα τυροκομικά προϊόντα η Καρακάνας, αφετέρου τη λεβάντα η Φάρμα Καραϊσκου» – δημιουργώντας το συγκεκριμένο κασέρι το οποίο είναι περιορισμένης παραγωγής. Η λεβάντα προστίθεται φρέσκια στο κασέρι λίγη ώρα μετά τη συγκομιδή της, προσδίδοντας άρωμα και γεύση στο τυρί, ενώ ζυμώνεται ταυτόχρονα με το κασέρι στους 80 βαθμούς Κελσίου, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της. «Επιθυμία μας ήταν να παρουσιάσουμε ένα τοπικό προϊόν με ιδιαίτερο χαρακτήρα», επισημαίνει ο επικεφαλής του Τυροκομείου, Παναγιώτης Καρακάνας.
Ήδη η τυροκομία Καρακάνας έχει κάνει κινήσεις ανάλογου χαρακτήρα στο τυρί που παράγει δημιουργώντας κατά το παρελθόν το κασέρι με μαύρο σκόρδο σε συνεργασία με την επίσης τοπική επιχείρηση της Μαγνησίας, Black Garlic Downvillage. Στη γκάμα της περιλαμβάνεται επίσης το κασέρι με σπετσερικό ένα μείγμα μπαχαρικών με ευρεία εφαρμογή στις συνταγές της κερκυραϊκής κουζίνας.
Το Τυροκομείο Καρακάνα έχει επιλέξει συνειδητά τα τελευταία χρόνια να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο κασέρι και λιγότερη στη φέτα. Επιδίωξη της επιχείρησης ήταν να απέχει από πρακτικές και κρούσματα νοθείας που όπως λέει ο ιδιοκτήτης της, Παναγιώτης Καρακάνας, λαμβάνουν χώρα πανελλαδικά και δεν τιμούν σε καμία περίπτωση τη φέτα ως εθνικό προϊόν αλλά και τους παραγωγούς της.
Εισκόμιση έως και 6 τόνων γάλακτος ημερησίως
Η τυροκομεία Καρακάνας παραλαμβάνει από τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής δραστηριοποίησής της περίπου 5 έως 6 τόνους γάλα ημερησίως. Οι μεγαλύτερες ποσότητες του εισκομιζόμενου γάλακτος είναι πρόβειο, ενώ αγοράζει γίδινο αλλά και μικρότερες ποσότητες αγελαδινού. Επιπλέον όμως προμηθεύεται κατσικίσιο βιολογικό γάλα, το οποίο διοχετεύει στο δίκτυο καταστημάτων λιανικής πώλησης βιολογικών προϊόντων «Βιολογικό Χωριό», στην Αθήνα, με την ετικέτα της επίσης τοπικής γαλακτοπαραγωγικής επιχείρησης «Νέα Δημητριάς», την οποία εξαγόρασε στις αρχές της φετινής χρονιάς.
Εκτός των άλλων η Καρακάνας εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας τυροκομικών προϊόντων από βιολογικό γάλα. Τέτοια τυριά θα είναι το μανούρι αλλά και το κατσικίσιο τυρί. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που θα ανοίξει το δρόμο της παραγωγικής δραστηριοποίησης στον κλάδο των βιολογικών, ο οποίος παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη και αυξανόμενη ζήτηση από τους καταναλωτές το τελευταίο χρονικό διάστημα