Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Φάκελο για πιστοποίηση ΕΠΙΠ ετοιμάζει το πρώτο γαστρονομικό πιάτο «μελιτζάνες Λαγκαδά, με τομάτα και τυρί φέτα»

Οι «μελιτζάνες Λαγκαδά, με τομάτα και τυρί φέτα», αναμένεται να είναι το πρώτο ελληνικό γαστρονομικό «πιάτο», παρασκευασμένο με πρώτες ύλες αποκλειστικά από την περιοχή του Λαγκαδά, το οποίο σκοπεύει να διεκδικήσει την πιστοποίηση του ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν – ΕΠΙΠ.

Η επιλογή του προέκυψε έπειτα από διαδοχικές γευσιγνωσίες πλειάδας συνταγών από την Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Macedonian Gourmet – Παραδοσιακά Γαστρονομικά “Πιάτα” Κεντρικής Μακεδονίας» και το επόμενο βήμα είναι να προετοιμαστεί φάκελος και να κατατεθεί προς αξιολόγηση και έγκριση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την ανάδειξή του ως ΕΠΙΠ.

Η επίσημη παρουσίαση της παραδοσιακής γευστικής πρότασης έγινε σε εκδήλωση γευσιγνωσίας που οργανώθηκε στις 31 Ιανουαρίου στο «The Lounge Thessaloniki» του αεροδρομίου «Μακεδονία» Θεσσαλονίκης και όπως ειπώθηκε η καινοτομία του προϊόντος είναι η εδώδιμη μεμβράνη που το καλύπτει, η οποία είναι παρασκευασμένη από τυρόγαλα και κυτταρίνη, με ενσωματωμένα και αιθέρια έλαια, που συμβάλλουν στην αύξηση της συντηρησιμότητάς του στη ψυκτική εφοδιαστική αλυσίδα.

«Η ανάπτυξη της καινοτόμου εδώδιμης μεμβράνης είναι σε εξέλιξη και γίνονται οι απαραίτητοι πειραματισμοί», εξήγησε ο Γιώργος Σαμούρης διευθυντής ερευνών στον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, που είναι εταίρος στο έργο, μαζί με τον τομέα βιομηχανικής διοίκησης του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και την εταιρεία «Αφού Κομπατσιάρη ΑΕ, η οποία έχει αναλάβει να παράξει το «πιάτο».

«Η ομάδα του προγράμματος κατέγραψε αρχικά 125 παραδοσιακές συνταγές από όλη τη Κεντρική Μακεδονία. Ακολούθησε βιβλιογραφική ανασκόπηση, με συνέπεια να περιοριστούν σε 80, οι οποίες, έπειτα από γευστικά πάνελ μειώθηκαν σε 30 και από αυτές καταλήξαμε, τελικώς, σε 7-8 συνταγές όπως είναι το κοτόπουλο κοκκινιστό με κριθαράκι, το σουτζουκάκι Λαγκαδά, το μοσχάρι κοκκινιστό με μελιτζάνες, το μοσχάρι κοκκινιστό με κριθαράκι, τη μελιτζάνα με τομάτα και φέτα, τους λαχανοντολμάδες, το χταπόδι στιφάδο και το ρεβανί», εξήγησε από την πλευρά του ο υπεύθυνος γαστρονομίας, τουρισμού και αγροδιατροφής του project, chef Γιώργος Παλησίδης, προσθέτοντας ότι «όσες συνταγές έχουν πρώτες ύλες από την Κεντρική Μακεδονία, σε ποσοστό άνω του 60%-70%, ώστε να προωθείται η στήριξη της τοπικής παραγωγής, θα λαμβάνουν ένα σηματάκι με το όνομα Macedonian Gourmet».

Από την εταιρεία Αφοί Κομπατσιάρη ΑΕ, ο Αναστάσιος Φλίκας, επίτιμο στέλεχός της, τόνισε πως η συμμετοχή της στο πρόγραμμα Macedonian Gourmet, «είχε στόχο να καθιερώσουμε ένα μενού για τους ξένους όταν έρχονται στη χώρα μας, να γεύονται ελληνικές γεύσεις και προϊόντα παραγόμενα από ελληνικά προϊόντα αποκλειστικά». Ανέφερε ακόμη, πως βάσει του πλάνου που έχει εκπονηθεί, τρεις μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος, στο τέλος του 2024 «υπό την προϋπόθεση πως θα είμαστε απόλυτα σίγουροι για το προϊόν, θα πάμε σε μαζική παραγωγή και θα διαθέσουμε στην αγορά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ένα ασφαλές, νόστιμο και αυθεντικό πιάτο της Κεντρικής Μακεδονίας». ανάλογα πλάνα υπάρχουν από την επιχείρηση και για άλλα «πιάτα» με παραδοσιακές συνταγές της Κ. Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα «Macedonian Gourmet» είναι ενταγμένο στο πλαίσιο των επενδυτικών σχεδίων καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων που είναι ενταγμένα στην μακεδονίτικη κουζίνα και κατασκευάζονται με προϊόντα της περιοχής. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 450.000, ευρώ, «τρέχει» ήδη δύο χρόνια και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2024.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...