Ενεργό παραμένει το μέτωπο των κρουσμάτων από την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Ηρακλείου, βρέθηκε ένα ακόμα κρούσμα ευλογιάς σε γειτονική εκτροφή στην ίδια περιοχή που είχε εντοπιστεί και το πρώτο κρούσμα στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων πριν 2 βδομάδες. Το νέο κρούσμα εντοπίστηκε ακριβώς την ημέρα που έληγε το πρωτόκολλο των αυστηρών μέτρων για την πρόληψη μετάδοσης που τηρούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Σοφία Λαμπρινίδη, ο κτηνοτρόφος δεν φαίνεται να έχει κάποια ευθύνη, καθώς τηρούσε κατά γράμμα τις υγειονομικές οδηγίες. Ωστόσο, εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας ήταν σχεδόν αναμενόμενο να βρεθεί νέο κρούσμα καθώς το εν λόγω πρόβατο που εμφάνισε τα συμπτώματα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την μονάδα που είχε εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα. Τα αποτελέσματα από το εργαστήριο της Αθήνας έδειξαν θετικό αποτέλεσμα στην παρουσία του ιού της ευλογιάς και έτσι το κοπάδι θα οδηγηθέι σε εκρίζωση.
Τα μέτρα που είχαν επιβληθεί παρατείνονται για μία ακόμη εβδομάδα.
Για την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου, εφαρμόζονται τα εξής μέτρα:
- Απαγόρευση μετακίνησης ζώων εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
- Αναστολή σφαγής αιγοπροβάτων μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2025.
- Απαγόρευση εμπορίας ζώων, ώστε να περιοριστεί η πιθανή διασπορά του ιού.
- Αποφυγή ελεύθερης βόσκησης σε περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Σοφία Λαμπρινίδη, ο κτηνοτρόφος δεν φαίνεται να έχει κάποια ευθύνη καθώς τηρούσε κατά γράμμα τις υγειονομικές οδηγίες. Το δεδομένο επιτείνει την αγωνία των κτηνοτρόφων, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, αλλά σε ολόκληρη την Κρήτη, καθώς το βασικό μέτρο πρόληψης μετάδοσης προβλέπει την εκρίζωση του του κοπαδιού στο οποίο εντοπίζεται κρούσμα.
Η ευλογιά των προβάτων αποτελεί σοβαρή απειλή για τους κτηνοτρόφους, με τα περιοριστικά μέτρα να κρίνονται απαραίτητα για την προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Οι αρχές παραμένουν σε εγρήγορση, με τις επόμενες ημέρες να θεωρούνται κρίσιμες για τον έλεγχο της κατάστασης. Αν και εφόσον το δείγμα που στάλθηκε στην Αθήνα βρεθεί θετικό, τότε έλεγχοι εντατικοί έλεγχοι σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή όπου εντοπίστηκε το κρούσμα θα πρέπει να ξανά ξεκινήσουν. Παράλληλα, κλιμάκια ελέγχου θα χρειαστεί να επανέλθουν σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων για να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει διασπορά της νόσου.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που πέντε υπάλληλοι της κτηνιατρικής υπηρεσίας απολύθηκαν και τα σημαντικά κενά θα κληθούν να τα καλύψουν εθελοντές. Πάγιο αίτημα η στελέχωση της υπηρεσίας, τονίζει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, που για μια ακόμη φορά ζητά δραστικές παρεμβάσεις από τη κεντρική πολιτεία.
Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η συντονιστική των αγροτών και είναι όπως λένε, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων.
Διαβάστε την εγκύκλιο που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στις 5 Φλεβάρη ΕΔΩ.