Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αίτηση εγγραφής της Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO

Φάκελος υποψηφιότητας προετοιμάζεται να υποβληθεί με σκοπό την εγγραφή της Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχουν προγραμματίσει μια συνάντηση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας για την εγγραφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003) της «Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων» για την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, στις 18.00.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «το τυρί και οι τυροκομικές παραδόσεις αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας καθώς αποτέλεσαν, από τα προϊστορικά ακόμα χρόνια, μέρος της διατροφής των ανθρώπων που κατοίκησαν στον ελληνικό χώρο. Το τυρί είναι προϊόν μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης φυσικών και βιολογικών διεργασιών, περιβάλλοντος και, βέβαια, του ανθρώπου, ο οποίος από την εποχή που ανακάλυψε τη δυνατότητα αξιοποίησης του γάλακτος για την παραγωγή τυριού έχει συσσωρεύσει γνώσεις και ιδιαίτερες τεχνικές που προσδίδουν στα τυριά τη συναρπαστική ποικιλία που τα χαρακτηρίζει. Όλες αυτές οι συνθήκες καθιστούν την τυροκομία και τα προϊόντα της σύνθετα δημιουργήματα ανθρώπου και φύσης, χώρου και χρόνου, κοινωνίας και πολιτισμού.

Ένα από τα προπύργια της παραδοσιακής τυροκομίας του ελληνικού χώρου είναι αναμφισβήτητα οι Κυκλάδες. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι καθένα από τα κυκλαδονήσια έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερη τυροκομική ταυτότητα, που διαμορφώθηκε ιστορικά όχι μόνο από τα γεωκλιματικά δεδομένα του κάθε νησιού, το είδος, την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος που παράγει, αλλά και από την ιστορική εμπειρία, τις σχέσεις και τις επαφές με τον κόσμο, τις επιρροές που δέχτηκε, τις πηγές που διαμόρφωσαν τη διατροφική του κουλτούρα και τον πολιτισμό του».

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω η διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργανώνουν την σύσκεψη την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, με θέμα την προετοιμασία του Φακέλου υποψηφιότητας για την εγγραφή της Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003).

Υπενθυμίζεται ότι, στον συγκεκριμένο κατάλογο η Ελλάδα έχει εγγράψει πολλά στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα τη Μεσογειακή Δίαιτα, τη Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, την Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, το Ρεμπέτικο κ.ά. (για περισσότερα μπορείτε να ανατρέξετε στο ιστότοπο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά ayla.culture.gr).

Κατά τη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν από εκπροσώπους της διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σχετικά με:

  • τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τις δυνατότητες που παρέχει για τη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της ζωντανής κληρονομιάς,
  • την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας και την ενεργό συμμετοχή όλων των Κυκλαδιτών, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με την τυροκομία και το τυρί (τυροκόμοι επαγγελματίες και μη, καταναλωτές και λάτρες του τυριού, εστιάτορες, ξενοδόχοι, αλλά και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων (μουσείων, φεστιβάλ, πολιτιστικών οργανισμών κτλ.),
  • τη διαδικασία εγγραφής του στοιχείου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο, αλλά και για τις δυνατότητες που παρέχει η επιτυχία της προσπάθειας σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της τυροκομικής ταυτότητας των Κυκλάδων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, στις 12.00 συμπληρώνοντας την φόρμα που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...