Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αν το αλπικό γάλα πάρει την αξία που αξίζει, θα δώσει κίνητρο παραμονής στα βουνά

«Ζυµώσεις» για την αξιοποίηση του αλπικού γάλακτος αυτόχθονων φυλών στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέµενης αξίας, είναι σε εξέλιξη από µετακινούµενους αιγοπροβατοτρόφους Ηπείρου, ενός κλάδου που καταγράφει σηµάδια συρρίκνωσης, λόγω της έλλειψης υποδοµών και στήριξης.

«Αυτά τα γάλατα, που προσεγγίζουν τους 300 τόνους, κάθε καλοκαίρι, είπαµε ότι πρέπει να συγκεντρωθούν και όποιος µπορεί είτε από µόνος του ή να πάµε σε µικρές οµάδες παραγωγών και να φτιάξουν ένα κοινό προϊόν», τόνισε στην Agrenda ο Γιάννης ∆εκόλης, πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούµενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου.

Με αφορµή ηµερίδα µε τίτλο «Οι αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων της Ηπείρου και οι πρακτικές αξιοποίησης των προϊόντων από τους κτηνοτρόφους, ατοµικά ή οµαδικά», που οργάνωσε στις 11 Οκτωβρίου στα Ιωάννινα η ΕΜΚΗ, ο κ. ∆εκόλης υπογράµµισε πως «αν το αλπικό γάλα πάρει την υπεραξία που του αξίζει, θα δώσει κίνητρο σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν µείνει στα βουνά, να διατηρήσουν τα κοπάδια τους, µε την οικογένεια ή µε κάποιον βοηθό, γιατί το έξοδο στα βοσκοτόπια είναι µεγάλο και η φτώχεια δεν µας αφήνει να σκεφτούµε κάτι παραπάνω πέρα από την επιβίωσή µας».

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΜΚΗ, σήµερα στην Ήπειρο υπάρχουν πάνω από 300 µετακινούµενοι κτηνοτρόφοι και το ζωικό κεφάλαιο ξεπερνά τα 100.000 αιγοπρόβατα. «Πρόκειται για ανθεκτικά ζώα, περπατούν όλα τα βουνά, πηγαίνουν στους γκρεµνούς, παντού και έτσι ενισχύουν και τη βιοποικιλότητα», εξηγεί ο κ. ∆εκόλης.

Ήδη, όπως ειπώθηκε στην ηµερίδα πολλοί µετακινούµενοι στρέφονται στις αγελάδες κρεοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής, αφήνοντας τα γίδια και τα πρόβατα λόγω των αυξηµένων εξόδων και της έλλειψης εργατών, ενώ τονίστηκε αφενός η ανάγκη ανάπτυξης βασικών υποδοµών, όπως δρόµων προς τα βοσκοτόπια και στάβλων στα βουνά µε στοιχειώδεις παροχές σε ρεύµα και νερό και αφετέρου επίλυσης των εκκρεµοτήτων µε τους διαχειριστικούς χάρτες των βοσκότοπων και της προστασίας των κτηνοτρόφων από επιτήδειους, οι οποίοι καρπώνονται σε βάρος τους τις επιδοτήσεις. Όσον αφορά την επιδότηση για τα ζώα σπάνιων φυλών, τονίστηκε πως καταντά φιλοδώρηµα και πρέπει να ενισχυθεί, καθώς δεν µπορεί να καλύψει τη διαφορά άνω των 250 κιλών ανά γαλακτική περίοδο στη γαλακτοπαραγωγή που έχουν τα βελτιωµένα ζώα εντατικών εκτροφών.

Σύνδεση των τοπικών φυλών µε παραδοσιακά τυροκοµικά και γαλακτοκοµικά προϊόντα

Για τη σύνδεση των τοπικών φυλών µε τα παραδοσιακά τυροκοµικά και γαλακτοκοµικά και τη µεγάλη συµβολή τους στη βιωσιµότητα µειονεκτικών περιοχών, µίλησε η Αλεξάνδρα Μέγα, διευθύντρια της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων, ενώ στην ανάγκη δηµιουργίας µικρών σφαγείων και επιχειρήσεων που θα παράξουν ζωικά προϊόντα από αυτόχθονες φυλές, εστίασε η Θάλεια Οικονόµου, προϊσταµένη στο Τµήµα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ιωαννίνων. Από την πλευρά της γενετικής προσέγγισε τις αυτόχθονες φυλές ο Αντώνης Κοµινάκης, καθηγητής γενετικής βελτίωσης στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, λέγοντας πως η ανάπτυξή τους είναι ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί. Για τη διατήρηση των απειλούµενων αυτόχθονων φυλών στο πλαίσιο του ΣΣΚΑΠ 2023-2027 µίλησε ο  Γιώργος Μπέλος, αναπληρωτής  προϊστάµενος του Κέντρου Ζωικών και Γενετικών Πόρων Ιωαννίνων.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...