Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αυξάνουν κατά 25% το γάλα που θα παραλάβουν τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία

Σε σημαντική αύξηση των ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος που παραλαμβάνει από τους κτηνοτρόφους για την παραγωγή φέτας θα προβεί από το 2022 ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, κάτι που ανέφερε μιλώντας στo agronews.gr ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Σαράντης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επιχείρηση θα ενισχύει την εισκόμιση γάλακτος από τους παραγωγούς κατά 25% σε σύγκριση με το 2021.

Φτάνει τους 105.000 τόνους αιγοπρόβειου ετησίως με επένδυση 20 εκατ. στο εργοστάσιο

Ο όμιλος παρέλαβε το 2020 79.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος, ποσότητα την οποία αύξησε κατά περίπου 7% εντός του 2021, καθώς παρέλαβε περίπου 84,5 χιλ. τόνους γάλακτος. Ταυτόχρονα, η πρόβλεψη της διοίκησης του ομίλου για το +25% εντός του 2022 συνδέεται άμεσα με την επένδυση ύψους περί τα 20 εκατ. ευρώ που υλοποιεί αυτή τη στιγμή η επιχείρηση στο εργοστάσιο παραγωγής των Τρικάλων, όπου προσθέτει δεύτερη γραμμή παραγωγής φέτας, κίνηση με την οποία σε πλήρη δυναμική φέρει την συνολική παραγωγή φέτας που θα ανέλθει σε 35.000 τόνους ετησίως. Η ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται εντός του προσεχούς διμήνου. Με την επένδυση αυτή, η αύξηση της παραγωγής στη φέτα κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς θα κυμανθεί ανάμεσα στους 5.000 με 6.000 τόνους επιπλέον σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα η εισκόμιση του αιγοπρόβειου θα υπερβεί τους 100.000 τόνους εντός του 2022, φτάνοντας τους περίπου 105.000 τόνους.

Σημειώνεται ότι μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις συνεργασίες που το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει, με την προσθήκη και άλλων κτηνοτρόφων από τους οποίους θα παίρνει αιγοπρόβειο γάλα στις περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας.

Μ. Σαράντης: Η τελική κατανάλωση καθορίζει τις αυξημένες τιμές στο γάλα

Αναφερόμενος στην πορεία των τιμών του γάλακτος και στο το εάν και κατά πόσο θα διατηρηθούν στα ίδια υψηλά επίπεδα με τα φετινά και κατά την επόμενη χρονιά, ο Μιχάλης Σαράντης σχολιάζει ότι «οι αυξημένες τιμές που εμφανίζονται φέτος, προέρχονται από την αγορά. Είναι το αποτέλεσμα της τελικής κατανάλωσης και επομένως η αγορά είναι αυτή που θα τις καθορίσει και πάλι εντός του 2022».

Μία ακόμα κατηγορία προϊόντων που έχει θέσει στο παραγωγικό του στόχαστρο ο όμιλος και συνδέεται άρρηκτα με τον εγχώριο πρωτογενή τομέα είναι αυτός της παραγωγής φυτικών ροφημάτων και επιδορπίων, υπό την ετικέτα «Καρπός». Σε αυτόν τον τομέα ο όμιλος παραλαμβάνει επί του παρόντος 400 τόνους ελληνικού αμυγδάλου, αριθμός που σταδιακά αναμένεται επίσης να μεταβληθεί κινούμενος αυξητικά. Μάλιστα, στο πλάνο του είναι να ενισχύσει τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντος με τη μεταφορά της παραγωγής στο εργοστάσιο της Ροδόπης στην Ξάνθη, όπου από το 2022 και ύστερα θα είναι προσανατολισμένο αποκλειστικά στα φυτικά προϊόντα, με μία επένδυση της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτής της επένδυσης η επιχείρηση πρόκειται να μεταφέρει την παραγωγή γάλακτος και τυροκομικών από τη Ροδόπη στα δύο εργοστάσια της Λάρισας και των Τρικάλων. Συνολικά η κατηγορία των φυτικών προϊόντων – εναλλακτικών των γαλακτοκομικών – θα αγγίζει φέτος σε αξία πωλήσεων τα 50 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

Στα 430 εκατ. ευρώ ο τζίρος της επιχείρησης εντός του 2021

Στη διάρκεια του 2020, οι πωλήσεις του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία υπερέβησαν τα 400 εκατ. ευρώ, ανερχόμενες στα 405,455 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 7,8%, στα 17,203 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρήση. Για το 2021 ο τζίρος της επιχείρησης αναμένεται ότι θα ανέλθει με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, στα 430 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τυροκομική εταιρεία Κίσσας από το Μουζάκι Καρδίτσας απέσπασε πριν από μερικές ημέρες μια σπουδαία, διεθνή διάκριση: κατέκτησε το Χρυσό Βραβείο στον έγκυρο διαγωνισμό World Cheese Awards...

REPORTS

Οι γαλακτοκομικές φάρμες στην Λιθουανία ξεκινούν σιγά σιγά να χρεοκοπούν καθώς η οικονομική κατάσταση σε ολόκληρη τη βιομηχανία παραμένει δύσκολη, όπως εξήγησε ο Jonas...

REPORTS

Τα World Cheese Awards είδαν ειδικούς από όλο τον κόσμο να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν τον φετινό πρωταθλητή.

REPORTS

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι διεθνείς αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων θα ανακάμψουν στα επίπεδα pre-crash φέτος», ανέφεραν διεθνείς αναλυτές γαλακτοκομικών προϊόντων στους...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...