Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Βελτίωση φυλής προβάτων Λέσβου από τον ΑΣ Μεσοτόπου

Με τις πρώτες κινήσεις στη µεταποίηση να γίνονται στο τέλος του 2018 ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Μεσοτόπου Λέσβου συνεχίζει να επεκτείνει τη δραστηριότητά του εκτός από τον πρωτογενή τοµέα και τη συνεργασία µε τους παραγωγούς και στη διάθεση των προϊόντων του στη λιανική.

Πρόσφατα δηµιούργησε το πρώτο του πρατήριο λιανικής πώλησης στην Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης όπου µεταξύ άλλων διατίθενται φέτα, γραβιέρα, λαδοτύρι, παγωτό από πρόβειο γάλα, µυζήθρα, γιαούρτι, κατσικίσιο τυρί. Ταυτόχρονα επενδύει στην κατασκευή νέου τυροκοµείου, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Ο συνεταιρισµός Μεσοτόπου αριθµεί περί τα 180 µέλη που εισφέρουν την παραγωγή τους και προέρχονται από χωριά όπως η Ερεσσός, η Άγρα, ο Μεσότοπος, η Άντισσα. Η συνολική εισκόµιση αιγοπρόβειου γάλακτος σε ετήσια βάση ανέρχεται στα 3,5 εκατ. κιλά.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων του Συνεταιρισµού Μεσοτόπου είναι το ιδιόκτητο σούπερ µάρκετ που διατηρεί, ένα πρατήριο καυσίµων στην περιοχή καθώς και η εµπορία αγροτικών εφοδίων. Επίσης ασχολείται µε το χονδρικό εµπόριο άλλων προϊόντων όπως ζάχαρη ή αγαθών που τα αγοράζει από τρίτους και τα µεταπωλεί. Ο κύκλος εργασιών του 2022 άγγιξε τα 10 εκατ. ευρώ. «Καταγράφεται διαρκής άνοδος τα τελευταία πέντε χρόνια κι αυτό µας δίνει τη δυνατότητα να προχωράµε», λέει στην Agrenda ο γενικός διευθυντής και µέλος της διοίκησης του Συνεταιρισµού, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης.

Στα παραγόµενα προϊόντα είναι η κρέµα και το ρυζόγαλο µε βάση το πρόβειο γάλα καθώς και βιολογικά τυροκοµικά όπως φέτα και λαδοτύρι. Τον τελευταίο ένα χρόνο εισήλθε και στα τρόφιµα µε βάση τη σφολιάτα όπως πίτσες, σπανακοπιτάκια και µπουρεκάκια µε πρώτη ύλη τα τυριά που παράγει. Για τη συγκεκριµένη δραστηριότητα αναδιαµόρφωση τις παλιές εγκαταστάσεις που είχε στην ιδιοκτησία του, σε εργαστήριο µεταποίησης τροφίµων, αναφέρει ο ίδιος.

Υψηλότερες από το εµπόριο τιµές στον παραγωγό

Περιγράφοντας τη σχέση που υφίσταται µε τους παραγωγούς, ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισµού αναφέρει ότι «ως κίνητρο παρέχουµε τις υψηλότερες τιµές στο γάλα σε σχέση µε την πώληση σε εµπόρους ή τη βιοµηχανία. Εκτός των άλλων τα τελευταία χρόνια µετά το πέρας της σεζόν καταβάλουµε πριµ παραγωγικότητας στην τιµή του γάλακτος που ξεκινά από 0,02 ευρώ και φτάνει τα τα 0,06 ευρώ, αποκλειστικά για τα µέλη», εξηγεί.

Στον τοµέα της παραγωγικότητας ο Συνεταιρισµός Μεσοτόπου έχει κάνει κινήσεις για γενετική βελτίωση της ράτσας προβάτου της φυλής Λέσβου. Το πρόγραµµα βελτίωσης εκτελείται υπό την επίβλεψη του γεωπόνου και του κτηνοτρόφου του Συνεταιρισµού και στοχεύει να βελτιώσει την παραγωγή γάλακτος σε ποσότητες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απαιτούµενη περιεκτικότητα σε λιποπρωτεΐνες. Ταυτόχρονα όµως κάνει κινήσεις βελτίωσης παραγωγικότητας και για το κρέας, κρατώντας θηλυκά ή αρσενικά που παρακολουθούνται σε όλα τα στάδια ζωής µε γαλακτοµετρήσεις και ηµερολόγιο παραγωγής ούτως ώστε να αποδίδουν τα βέλτιστα στους κτηνοτρόφους.

Αυτή την περίοδο επιδίωξη της διοίκησης του Συνεταιρισµού είναι να δηµιουργήσει ενεργειακή κοινότητα, ώστε να ενδυναµώσει το εισόδηµα των κτηνοτρόφων. Από τα χρήµατα πώλησης της ενέργειας ένα µέρος θα αποδίδεται στα µέλη. Έχουν ήδη υλοποιηθεί πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του εν λόγω σχεδιασµού, που θα φέρει επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα στο νησί, υπό την προϋπόθεση ότι ο Συνεταιρισµός θα υπερκεράσει τα όποια προβλήµατα λόγω γραφειοκρατίας, καθότι σύµφωνα µε τον Μανώλη Κωνσταντιδέλλη καθυστερούν να εκδοθούν οι άδειες από τη ΡΑΕ και τον ∆Ε∆∆ΗΕ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...