Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Για νέες αγορές καλαθάκι Λήμνου και Μελίχλωρο

Το επόµενο βήµα που θα του επιτρέψει να αυξήσει την παραγωγή του και να µπορέσει να υπηρετήσει τα πλάνα του για είσοδο σε νέες αγορές, ετοιµάζει ο κτηνοτρόφος και οικοτέχνης τυροκόµος, Βασίλης Σταφύλης.

του Λεωνίδα Λιάμη

∆ιαθέτοντας ήδη από το 2013 µια κάθετη επιχείρηση, που απαρτίζεται από µια µικρή εκµετάλλευση µε 150 πρόβατα και 200 γίδια, αλλά και ένα οικοτεχνικό τυροκοµείο, στην Πλάκα της Λήµνου, ένα χωριό µε µόλις 200 κατοίκους, ο συνοµιλητής µας σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα νέο τυροκοµείο, µε δεκαπλάσια δυναµικότητα παραγωγής από αυτό που διατηρεί σήµερα, ώστε να µπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω.

«Είναι µια ιδέα που άρχισα να επεξεργάζοµαι τα τελευταία 2-3 χρόνια, αλλά τώρα ωρίµασαν οι συνθήκες και νοµίζω πως το πρόγραµµα που θα αξιοποιήσω µου ταιριάζει», εξηγεί στην Agrenda o παραγωγός και µας αποκαλύπτει πως «ετοιµάζω έναν φάκελο που θα κατατεθεί µέχρι το τέλος Μαΐου, για έγκριση σε ένα πρόγραµµα της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου µε σκοπό να κατασκευάσω ένα εντελώς καινούριο τυροκοµείο».

Η προωθούµενη επένδυση προϋπολογίζεται στα 600 χιλ. ευρώ και εάν εξασφαλίσει το «πράσινο φως» για την επιχορήγησή της, θα οδηγήσει στην ανέγερση µιας νέας εγκατάστασης, µε δυναµικότητα επεξεργασίας της τάξης των 7-8 τόνων γάλακτος την ηµέρα. Για την κατασκευή της έχει επιλεγεί χώρος στο χωριό Λιβαδοχώρι της Λήµνου, ένα χωρίο που βρίσκεται στο µέσον του νησιού κι από θέση είναι πολύ πιο λειτουργικό καθώς είναι πολύ πιο κοντά στην πόλη.

«Σήµερα για να καταλάβετε η οικοτεχνική µονάδα που διατηρούµε µε τους γονείς µου στην Πλάκα της Λήµνου, σε απόσταση 55 χιλιοµέτρων από την πόλη, έχει δυναµικότητα 700-800 κιλών γάλακτος την ηµέρα. Οπότε, ακόµη και να θέλαµε να επεκτείνουµε τις πωλήσεις µας σε περισσότερα σηµεία από αυτά που δίνουµε τώρα, οι δυνατότητές µας είναι περιορισµένες», µας είπε ο παραγωγός.

Η γκάµα των προϊόντων που παράγει ο κ. Σταφύλης, στην τυροκοµική µονάδα, προς το παρόν, περιλαµβάνει δύο παραδοσιακά σκληρά τυριά, το λευκό «Καλαθάκι Λήµνου», ένα αλµυρό τυρί που παρασκευάζεται µε 50% πρόβειο και 50% γίδινο γάλα και το κίτρινο «Μελίχλωρο Λήµνου», ένα τύπου γραβιέρα, το οποίο κυκλοφορεί σε διάφορες τυποποιηµένες συσκευασίες και σε χύµα µορφή σε δοχείο των 7 και των 14 κιλών. Η διάθεσή τους προσώρας γίνεται σε καταστήµατα της Λήµνου και σε λίγα επιλεγµένα σηµεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.

«Σε ετήσια βάση η παραγωγή µας είναι περίπου από 10 τόνοι, τόσο για το Καλαθάκι Λήµνου, όσο και για το Μελίχλωρο Λήµνου», µας αναφέρει ο συνοµιλητής µας, διευκρινίζοντας πως εκτός από την πρώτη ύλη από το δικό του κοπάδι, αγοράζει γάλα και από άλλους συνεργαζόµενους κτηνοτρόφους που έχουν τις εκµεταλλεύσεις τους στην Πλάκα Λήµνου.

«Συνολικά το χωριό έχει περίπου 1.000 αιγοπρόβατα, της ντόπιας φυλής και ορισµένα χιώτικα. Ένα κοµµάτι των αναγκών µας σε πρώτη ύλη το καλύπτουµε από αυτούς. Αγοράζουµε γάλα, µε τιµή αυτή τη στιγµή στα 1,60 ευρώ το κιλό για το πρόβειο και στα 0,80 λεπτά το κιλό στο γίδινο», διευκρινίζει ο κ. Σταφύλης, συµπληρώνοντας πως «δεν σκεφτόµαστε να µεγαλώσουµε το κοπάδι µας. Αν ανοίξουν και άλλο οι δουλειές µας και χρειαστούν στο µέλλον πρόσθετες ποσότητες πρώτης ύλης, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι το νησί έχει πολλή κτηνοτροφία κι αρκετό γάλα».

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...