Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επιστροφή στο μέλλον με παραδοσιακό Λαδοτύρι ΠΟΠ στη Λέσβο

Σε έναν από τους πιο δυνατούς παίχτες του ελληνικού τυριού µε εξέχουσα παρουσία και στη διεθνή σκηνή εξελίσσεται το τυροκοµείο της οικογένειας Θυµέλη στην Άντισσα της Λέσβου, το οποίο θέλει για ακόµα µια φορά να δώσει νέα κατεύθυνση στον πρωτογενή τοµέα του νησιού.

Με την τρίτη µάλιστα γενιά να έχει πλέον ενταχθεί στο δυναµικό της επιχείρησης, οι επενδύσεις στο µέλλον της τυροκοµίας φαντάζουν µονόδροµος.

Ο ρόλος της νέας γενιάς

Γιος του Ιγνάτη Θυµέλη, διευθύνοντα συµβούλου της εταιρείας και επικεφαλής του κοινού µετώπου των τυροκόµων από τα νησιά του Β. Αιγαίου, είναι ο 26χρονος Ευρυπίδης, εγγονός του συνονόµατου ιδρυτή, που συνέδεσε το όνοµά του µε την οικονοµική αναγέννηση του τόπου του. Ήταν ο πρώτος που είδε εν έτει 1944, καθώς αποχωρούσαν τα γερµανικά στρατεύµατα από το νησί, ότι η αξιοποίηση του κτηνοτροφικού πλούτου της Λέσβου αποτελεί µονόδροµο για µια υγιή και δίκαιη ανάπτυξη.

Ο ρόλος της νέας γενιάς είναι λοιπόν διπλός. Ο ένας έχει να κάνει µε την ανάπτυξη νέων προϊόντων αλλά και νέων αγορών και ο άλλος µε την ενίσχυση της φιλοσοφίας της ποιοτικής παραγωγής που ξεκινά από επενδύσεις σε νέα µηχανήµατα και πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής, µέχρι την ατσάλωση του τοπικού χαρακτήρα των προϊόντων του τυροκοµείου.

Σε αυτό το κλίµα η Τυροκοµικά Θυµέλη επέστρεψε στις παραγωγικές ρίζες του παραδοσιακού τυριού της Λέσβου, τοποθετώντας το δηµοφιλές Λαδοτύρι ΠΟΠ Λέσβου σε συσκευασία µε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και µυρωδικά ώστε να συντηρείται εκτός ψυγείου. «Πρόκειται για την αναβίωση της παραδοσιακής διαδικασίας παραγωγής και συντήρησης του προϊόντος. Με αυτό τον τρόπο γινόταν η συντήρηση του τυριού πριν από περίπου 50 χρόνια, πριν φτάσει η ηλεκτροδότηση στο νησί», εξηγεί ο Ιγνάτης Θυµέλης. «∆εδοµένου ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού αλλοιωνόταν το τυρί και καθότι το νησί έβγαζε ανέκαθεν σηµαντικές ποσότητες ελαιολάδου, ο κόσµος το συντηρούσε σε κιούπια µε λάδι».

Έρευνα σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων

Η εξέλιξη του εν λόγω project έγινε σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, όπου διερευνήθηκε το ιδανικό χρονικό διάστηµα συντήρησης του τυριού µέσα σε ελαιόλαδο. «Εκτίµησή µου είναι ότι η διάρκεια ζωής του τυριού εκτός ψυγείου είναι µεγαλύτερη των δώδεκα µηνών. Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί η αποθήκευσή του σε δροσερό και σκιερό µέρος. Επιδίωξή µας είναι παράλληλα να γίνει ακόµα πιο εύγευστο το προϊόν µας µέσα στο τοπικό ελαιόλαδο», αναφέρει ο Ιγνάτης Θυµέλης.

«Πάµε µαζί µε τους κτηνοτρόφους»

Όλα τα τυροκοµικά προϊόντα Θυµέλη παρασκευάζονται από 100% κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, από κοπάδια ντόπιων κτηνοτρόφων που συνεργάζονται εδώ και πολλά χρόνια µε το τυροκοµείο. «Οι κτηνοτρόφοι θέλουν να κάνουν καλή δουλειά. Μας εµπιστεύονται ένα καλό προϊόν για να πάµε µε αυτό και να µπορέσουµε να αναδείξουµε τα πλεονεκτήµατα του τόπου µας» αναφέρει σχετικά ο Ιγνάτης Θυµέλης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...