Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ζητούμενο η σταθερότητα στη γεύση παρά τα αυξημένα κόστη για την τυροκομία Κυριακάκη

To ζητούμενο σε δυσχερείς περιόδους όπως η σημερινή, με υψηλά κόστη παραγωγής για τους κτηνοτρόφους και τις μικρές τυροκομικές εκμεταλλεύσεις όπως η δική του, είναι η απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

του Γιώργου Λαμπίρη

Αυτό προτάσσει ως βασική προτεραιότητα, ο Κώστας Κυριακάκης, τρίτης γενιάς τυροκόμος από τους Ωρεούς Ευβοίας. «Επιθυμία μου είναι να παραμείνω ανοιχτός στην τρέχουσα χρονική περίοδο, όπου οι πιέσεις είναι ιδιαίτερα έντονες από το αυξημένο κόστος λειτουργίας τόσο για τους κτηνοτρόφους όσο και για εμάς τους μεταποιητές», λέει ο ίδιος. Βαθιά πεποίθησή του είναι ότι η τυροκομία μπορεί να προσφέρει τα προς το ζην τα επόμενα χρόνια σε έναν νέο επιχειρηματία, εφόσον αυτός διαθέτει γνήσιο προϊόν με συνέπεια στη συνταγή και σταθερότητα στη γεύση.

Το τυροκομείο του που συλλέγει σε ημερήσια βάση περίπου τρεις τόνους γάλα, πρόβειο και γίδινο, μπορεί να μην παράγει  μεγάλη γκάμα προϊόντων. Στο σύνολό τους όμως είναι τυριά, που οι γεύσεις τους θυμίζουν κάτι από το χθες. Προϊόντα όπως η φέτα, το χωριάτικο γιδοτύρι τσαντίλας, η πρόβεια γραβιέρα, το νωπό βούτυρο, ο ανθότυρος, η μυζήθρα, το πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι. Από αυτά η τυροκομία Κυριακάκη συσκευάζει ορισμένες ποσότητες, ενώ διαθέτει κυρίως τυρί σε δοχεία των 7 και των 15 κιλών καθώς και σε βαρέλι. Τα παραγόμενα αγαθά διοχετεύονται στη συνέχεια σε επιλεγμένα αλλά και σε μικρά σημεία λιανικής πώλησης. Με περιορισμένη προς το παρόν διάθεση, σε τοπικό κυρίως επίπεδο, ο μεταποιητής προσβλέπει στην αύξηση της παραγωγής του αλλά και στην επέκταση σε άλλες περιοχές της χώρας. Εφόσον οι ποσότητες γάλακτος που παραλαμβάνει είναι επαρκείς, επιδιώκει να επεκταθεί και στην Αθήνα.

Στα 12 ευρώ η φέτα, στα 15 ευρώ η πρόβεια γραβιέρα στη λιανική

Συλλέγει το γάλα του από κτηνοτρόφους της Ιστιαίας, στην οποία υπάγονται οι Ωρεοί καθώς και από τα Ψαχνά, συνεχίζοντας μία οικογενειακή παράδοση που πλέον μετράει 60 χρόνια πορείας. «Μικρός έλεγα ότι ήθελα να γίνω πυροσβέστης. Τελικά με ‘τράβηξε’ η επιχείρηση της οικογένειάς μου. Μία δουλειά πολύ πιο ελκυστική, που παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματά της, είναι αυτή που με εκφράζει απόλυτα».

Με τιμές λιανικής στα 12 ευρώ το κιλό για τη φέτα και στα 15 ευρώ για την πρόβεια γραβιέρα, διατηρεί ψηλά τα ποιοτικά πρότυπα που ο ίδιος επιθυμεί να έχουν τα τυριά του. Κυρίως όμως αυτό που ξεχωρίζει και που ο ίδιος επιδιώκει να προβάλει, είναι η γεύση. «Κάποιος που καταλαβαίνει από κοστολόγια, θα κατανοήσει ότι οι τιμές που πουλάω κινούνται στο πλαίσιο της λογικής», λέει ο Κωνσταντίνος Κυριακάκης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...