Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ανάκαμψη της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων εξακολουθεί να φαίνεται αβέβαιη

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι διεθνείς αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων θα ανακάμψουν στα επίπεδα pre-crash φέτος», ανέφεραν διεθνείς αναλυτές γαλακτοκομικών προϊόντων στους αντιπροσώπους της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής γαλακτοκομικών προϊόντων αυτή την εβδομάδα.

Η έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γαλακτοκομίας για την Παγκόσμια Κατάσταση γαλακτοκομικών προϊόντων έδειξε ότι η παγκόσμια κατανάλωση συνέχισε να αυξάνεται το 2022.

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση παρέμεινε στάσιμη για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία στα 117,1 κιλά ανά άτομο.

Ωστόσο, με τον παγκόσμιο πληθυσμό να συνεχίζει να αυξάνεται, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά μέσο όρο 1,7% ετησίως από το 2019.

Πολύ μικρή αύξηση

Συνολικά, η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε κατά 8 εκατομμύρια τόνους (1,1%) το 2022 φθάνοντας τους 935,9 εκατομμύρια τόνους, με περισσότερο από το μισό της επιπλέον παραγωγής να προέρχεται από βουβάλια.

Χαρακτηρίστηκε ως «πολύ μικρή αύξηση» από τον Jean-Marc Chaumet, διευθυντή οικονομίας του Εθνικού Διεπαγγελματικού Κέντρου Γαλακτοκομικής Οικονομίας της Γαλλία (CNEIL).

Εξηγώντας τα ευρήματα της έκθεσης, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από τις εθνικές οργανώσεις γαλακτοκομικών προϊόντων 51 χωρών, ο κ. Chaumet δήλωσε: «Το 2022 ήταν και πάλι μια αρκετά ασυνήθιστη χρονιά μετά το 2020 και το 2021. Το 2020, η πανδημία COVID είχε περιορισμένη επίδραση στην παγκόσμια παραγωγή γάλακτος, η οποία αυξήθηκε κατά 3%. Το 2021, η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε κατά 2% – χαμηλότερα από το 2020 και χαμηλότερα επίσης από το μεσοπρόθεσμο μέσο όρο. Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, παρατηρήθηκε μείωση του ρυθμού αύξησης της παραγωγής γάλακτος».

Εξήγησε ότι η ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας, των ζωοτροφών και των λιπασμάτων δυσκόλεψε την παραγωγή γάλακτος σε χώρες που εξάγουν χαμηλού κόστους γάλα.

Διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού

Οι αγορές είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν μετά την πανδημία, ανέφερε, ωστόσο οι αλυσίδες εφοδιασμού διαταράχθηκαν στην συνέχεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ οι δύσκολες καιρικές συνθήκες περιόρισαν την παραγωγή στη Νότια Αμερική, την Ωκεανία και τμήματα της Ευρώπης.

Ενώ χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Ολλανδία και τώρα, το 2023, η Ιρλανδία, έχουν αρχίσει να μειώνουν την παραγωγή γάλακτος, η Ασία ηγείται στην αύξηση, καθώς είναι υπεύθυνη για το 55% της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής γάλακτος.

Η Ασία αντιπροσωπεύει πλέον το 34% της παγκόσμιας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, σε σύγκριση με το 26% το 2010.

Ανάκαμψη

Ο Leurent Damiens, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Γάλακτος, εξήγησε ότι αναμένεται να υπάρξει ανάκαμψη στην στην προσφορά γάλακτος φέτος μετά από μια επιβράδυνση το 2022.

«Οι τιμές γαλακτοκομικών προϊόντων συνεχίζουν να πέφτουν το 2023, αλλά φαίνεται ότι έχουν φτάσει στο κατώτατο σημείο της πτώσης», δήλωσε. «Το εμπόριο γαλακτοκομικών προϊόντων ανακάμπτει μετά από μείωση το 2022, αν και η ζήτηση στις διεθνείς αγορές εξακολουθεί να είναι περιορισμένη. Ο τομέας των γαλακτοκομικών αντιμετωπίζει συνεχή αβεβαιότητα όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των γεωπολιτικών αναταραχών και του πληθωρισμού».

Σε συνέντευξη στην Irish Examiner, ο Benoit Rouyer, διευθυντής οικονομικών προοπτικών της CNEIL, δήλωσε: «Ενώ είχαμε καλά νέα από το GDT, για τρίτη συνεχόμενη φορά η τιμή αυξήθηκε. Αυτό ήταν κάτι καινούργιο, διότι επί ένα μήνα η τιμή μειωνόταν. Έχουμε επίσης όλες τις ενδείξεις ότι η παραγωγή δεν είναι τόσο δυναμική, ιδίως σε χώρες όπως η Ιρλανδία. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στη Γαλλία. Η μείωση είναι περίπου 2,5% από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Η παραγωγή γάλακτος δεν είναι επίσης πολύ δυναμική στη Νέα Ζηλανδία. Φαίνεται επίσης ότι η διεθνής ζήτηση είναι λίγο ισχυρότερη από ό,τι ήταν πριν από μερικούς μήνες. Επομένως όλα αυτά τα σήματα είναι θετικά, αλλά εξαρτάται από το πόσο αισιόδοξοι είμαστε».

Οι προκλήσεις για την βιομηχανία που αναγνωρίστηκαν στην έκθεση περιλαμβάνουν την πίεση στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων για τη μείωση των εκπομπών, την ασφάλεια στον τομέα τροφίμων και τον αντίκτυπο των διατροφικών πολιτικών στη φορολόγηση ή τον περιορισμό της προώθησης ή της παραγωγής υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λίπη.

Πηγή: irishexaminer.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τυροκομική εταιρεία Κίσσας από το Μουζάκι Καρδίτσας απέσπασε πριν από μερικές ημέρες μια σπουδαία, διεθνή διάκριση: κατέκτησε το Χρυσό Βραβείο στον έγκυρο διαγωνισμό World Cheese Awards...

REPORTS

Οι γαλακτοκομικές φάρμες στην Λιθουανία ξεκινούν σιγά σιγά να χρεοκοπούν καθώς η οικονομική κατάσταση σε ολόκληρη τη βιομηχανία παραμένει δύσκολη, όπως εξήγησε ο Jonas...

REPORTS

Τα World Cheese Awards είδαν ειδικούς από όλο τον κόσμο να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν τον φετινό πρωταθλητή.

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά βιολογικού γάλακτος εκτιμάται από την Fact.MR ότι θα ανέλθει σε 159,75 εκατομμύρια δολάρια το 2022, με ετήσιο ρυθμό αύξησης της ζήτησης...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...