Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η καλή τιμή στο πρόβειο γάλα δυναμώνει όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας

Η ανοδική κίνηση την οποία ακολούθησαν την τελευταία διετία οι τιµές παραγωγού στο πρόβειο και γίδινο γάλα, αποδεικνύεται ποικιλοτρόπως επωφελής για όλο το φάσµα της αλυσίδας αξίας.

Η άνοδος αυτή απηχεί πρωτίστως το νόµο της προσφοράς και της ζήτησης. Αποτελεί άλλωστε κοινό µυστικό ότι το πρόβειο γάλα που παράγεται στη χώρα µας δεν επαρκεί για να καλύψει την παρασκευή φέτας (ένα Προϊόν Ονοµασίας Προέλευσης και γίνεται µόνο από ντόπιο γάλα) που ζητάει και δύναται να απορροφήσει η αγορά (εγχώρια και κυρίως διεθνής). Η εµπειρία των τελευταίων ετών διδάσκει ότι η αγορά, όχι µόνο έχει τη διάθεση αλλά είναι και σε θέση να πληρώσει µια υψηλότερη τιµή για τη φέτα, αρκεί να ξέρει πως είναι φέτα, είναι ελληνική και τηρεί µε ευλάβεια την προβλεπόµενη συνταγή. Μια προσεκτική µελέτη στα οικονοµικά αποτελέσµατα των συντελεστών του κλάδου και όχι µόνο των τυροκοµικών µονάδων και της γαλακτοβιοµηχανίας, δείχνει ότι σχεδόν όλοι είχαν όφελος από την πορεία που ακολούθησαν οι τιµές.

Πριν από τους κτηνοτρόφους που είδαν την τιµή του πρόβειου γάλακτος να εκτοξεύεται µέχρι και 1,8 ευρώ το κιλό, οι καλλιεργητές ζωοτροφών γνώρισαν για πρώτη φορά επίπεδα τιµών που να δίνουν νόηµα στη δραστηριότητά τους, όταν π.χ. το κριθάρι έφευγε από τα χέρια του παραγωγού µέχρι και 35 λεπτά.

Ακολούθως, δεν βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, αντίθετα διεύρυναν την παρουσία τους σε κρίσιµες αγορές διεθνώς, οι τυροκοµικές επιχειρήσεις και κύρια οι µονάδες µε εξαγωγικό προσανατολισµό, τα οικονοµικά αποτελέσµατα των οποίων δικαίωσαν όπως όλα δείχνουν την επιλογή τους να… πληρώσουν το πρόβειο γάλα. Η ανησυχία που εξέφραζαν πολλοί εκ των συντελεστών του κλάδου για το ενδεχόµενο να αυξηθούν τα αποθέµατα και να επέλθει οικονοµική κατάρρευση επιχειρήσεων και τιµών αποδείχθηκαν µάταιες και αντί αυτού βλέπουµε σήµερα πολλές επιχειρήσεις να προχωρούν σε πολύ σηµαντικά επενδυτικά προγράµµατα.

Οι ισολογισµοί του 2022 που βλέπουν αυτό τον καιρό τη δηµοσιότητα δείχνουν εκπληκτικές επιδόσεις και για τις αλυσίδες λιανικής, που σηµαίνει ότι και τα super market µόνο να κερδίσουν είχαν από την καλή τιµή της φέτας. Και σ’ αυτό το σηµείο, οι αγωνίες που εκφράζονταν µε δηλώσεις και δηµοσιεύµατα στον αστικό τύπο (όνοµα και µη χωριό) µάλλον θα πρέπει να… ξαναδιαβαστούν.

Τα λέµε όλα αυτά γιατί, ακούγεται αυτές τις µέρες, µια «µουρµούρα» από τους παραλήπτες του πρόβειου (και αίγιου) γάλακτος, προφανώς εν όψει των συµφωνιών για τη νέα γαλακτοκοµική περίοδο. Από τη µια επικαλούνται τη «γκρίνια» των αλυσίδων λιανικής κι από την άλλη, πριν καλά – καλά αρχίσουν τ’ αλώνια βλέπουν το «περιθώριο» που αφήνουν στους κτηνοτρόφους οι νέες τιµές των ζωοτροφών. ∆ηλαδή, µη χαθεί µέρα. Μην τύχει και µείνει κάτι στην τσέπη του κτηνοτρόφου. Μην πλουτίσουν ξαφνικά και γίνουν κι εκείνοι… βιοµήχανοι. Έλεος!

Σε ορατό χρόνο, όλοι κερδισµένοι

Η µέχρι στιγµής αξιολόγηση της κατάστασης δείχνει ότι… ο Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό το Γιάννη. Το γάλα είναι λιγότερο, κανείς δεν θέλει να χάσει προµηθευτές, δηλαδή κτηνοτρόφους, αλλά και κανείς δεν θέλει να πληρώσει αυτό που κατέβαλε ως κόστος πρώτης ύλης την περασµένη χρονιά. Με δεδοµένο ότι το γάλα είναι λιγότερο, πολλά θα κριθούν από την «διαφύλαξη» των συνόρων από εισαγωγές που θα µπορούσαν να γίνουν… φέτα. Αν αυτό διασφαλισθεί, τότε είναι βέβαιο ότι οι τιµές παραγωγού τη νέα γαλακτοκοµική περίοδο 2023-2024 θα µπορούσαν να διατηρηθούν γύρω από τα σηµερινά επίπεδα. Μια τέτοια εξέλιξη, θα µπορούσε ενδεχοµένως να αποδειχθεί µεσοπρόθεσµα επωφελής και για τη µεταποιητική βιοµηχανία.
Η κάπως καλύτερη κερδοφορία των κτηνοτροφικών µονάδων θα µπορούσε να οδηγήσει ξανά σε επενδύσεις, σε αύξηση του ζωικού κεφαλαίου και σε αύξηση της παραγωγής. Θέλει θάρρος.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...