Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ιστορική ανατροπή για την τυροκομική Ελβετία, παίρνουν κεφάλι οι εισαγωγές

Το τυρί είναι αναπόσπαστο μέρος της ελβετικής κουλτούρας και κουζίνας, όμως για πρώτη φορά στην ιστορία οι εισαγωγές τυριών στην Ελβετία θα ξεπεράσουν τις εξαγωγές της.

Η μείωση της ζήτησης έχει οδηγήσει και σε μείωση της παραγωγής ελβετικών τυριών σύμφωνα με το swissinfo, την στιγμή που ταυτόχρονα οι Ελβετοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κόστος από τους ξένους ανταγωνιστές τους. «Οι σημερινές τιμές δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Οι αγρότες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα ​​και διακόπτουν την παραγωγή τους», είπε ο Boris Beuret, πρόεδρος της ένωσης Ελβετών παραγωγών γάλακτος (Swissmilk) Boris Beuret που τόνισε επίσης ότι τα Ολλανδικά τυριά είναι 30% πιο φθηνά. Ο συνολικός αριθμός των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων μειώνεται δύο φορές ταχύτερα από ό,τι σε άλλους γεωργικούς τομείς.

Μεταξύ 1950 και 2022, μειώθηκε κατά 87%, από 138.380 σε 17.603, σύμφωνα με την έκθεση της Swissmilk για το 2022. Και εάν η κατάσταση συνεχιστεί με αυτόν το ρυθμό μέχρι το 2095 θα απομένουν μόνο 2.000 αγροκτήματα.

Να σημειωθεί ότι οι Ελβετοί και τα τυριά τους έχουν μια μακρά και πλούσια παράδοση στη γαλακτοκομία και την τυροκομία, που χρονολογείται από τη νεολιθική περίοδο. Το τυρί υπήρξε σημαντική πηγή τροφής και εξαγωγικό προϊόν για τον Ελβετό για αιώνες, και σήμερα υπάρχουν σχεδόν 500 ποικιλίες τυριού που παράγονται στη χώρα.

Το πιο δημοφιλές ελβετικό τυρί είναι το Emmental γνωστό και ως «ελβετικό τυρί» αλλά και το  Gruyère. Οι Ελβετοί τρώνε επίσης πολύ τυρί: περίπου 22,9 κιλά ανά άτομο το 2022. Μάλιστα η Ελβετία στις αρχές του 19ου αιώνα εξήγαγε όχι μόνο τυριά αλλά και τυροκόμους. Πολλοί από τους χιλιάδες Ελβετούς μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα ήταν γαλακτοπαραγωγοί, ορισμένοι απόγονοι των οποίων εξακολουθούν να ασχολούνται με την τυροκομία.

Πηγή: cibum.gr

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...