Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μικρή αύξηση του 1% για την παραγωγή τυριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2024

Η παραγωγή τυριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αυξηθεί κατά 1% εντός του 2024 και θα αγγίξει τους 10,5 εκατομμύρια τόνους, όπως δείχνει έρευνα της παγκόσμιας αγοράς από το USDA.

Ισάξιο ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται να ακολουθήσουν οι εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων, οι οποίες προβλέπεται να αγγίξουν τους 1,4 εκατομμύρια τόνους, ακολουθώντας την σημαντική άνοδο που σημειώθηκε στις αρχές του 2024, ιδιαίτερα στις αγορές της Αγγλίας και των ΗΠΑ, με την ζήτηση για σκληρά τυριά, όπως το Grana Padano και το Parmigiano Reggiano να μεγαλώνει διαρκώς.

Για την εγχώρια κατανάλωση, το USDA προβλέπει επίσης ανοδική πορεία, ελέω της οικονομικής ανάκαμψης του τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού, με την Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία να ηγούνται της κατανάλωσης τυριών. Στην άνοδο αναμένεται να συνεισφέρουν η αύξηση του εισοδήματος και η επιστροφή σε επίπεδα προ πανδημίας στον χώρο του τουρισμού και του φαγητού.

Αντίθετη πορεία αναμένεται να ακολουθήσει το βούτυρο, με την παραγωγή του να αναμένεται να μειωθεί κατά 1% σε σχέση με το 2023, λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων γάλακτος, που έχουν το έχουν φέρει σε δεύτερη μοίρα, με τους παραγωγούς να επικεντρώνονται κυρίως στην παραγωγή τυριού. Η καθοδική τάση ήταν εμφανής από τους πρώτους μήνες του 2024, όταν και σημειώθηκε πτώση 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Ολλανδία, που αθροιστικά οφείλονται για το 75% της συνολικής παραγωγής αναμένεται να βιώσουν καθοδική πορεία.

Καθοδική αναμένεται να είναι και η κατανάλωση εντός της Ε.Ε., με την προβλεπόμενη πτώση να είναι της τάξεως του 3% σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας τις στροφής των καταναλωτών προς πιο υγιεινές εναλλακτικές, ειδικά στις χώρες της Μεσογείου, όπου παραδοσιακά χρησιμοποιούνται αλοιφές με βάση το λάδι ή  με φυτική προέλευση.

Η μειωμένη παραγωγή αναμένεται να φέρει καθίζηση και στις εξαγωγές, με τους Ευρωπαίους κτηνοτρόφους να έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αυξημένο ανταγωνισμό από τις αγορές του εξωτερικού, με τα δεδομένα για την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο να δείχνουν μια μείωση του 4%, σε σχέση με πέρυσι, και να αναμένεται να κορυφωθούν στους 280 χιλιάδες τόνους. Κορυφαίοι σταθμοί για το ευρωπαϊκό βούτυρο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα και η Νότια Κορέα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στα 662,3 εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να φτάσει η αξία της παγκόσμιας αγοράς της φέτας Π.Ο.Π., μέχρι το 2033, ακολουθώντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,8% για...

REPORTS

Η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, πιστή στο όραμά της να προβάλλει δυναμικά την ελληνική διατροφική κληρονομιά σε ολόκληρο τον κόσμο, επεκτείνει τις δραστηριότητές της...

REPORTS

Οι Γερμανοί καταναλωτές είναι δεκτικοί στο να δοκιμάσουν γαλακτοκομικά προϊόντα ακριβούς ζύμωσης, όπως δείχνει νέα έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Gottingen.

REPORTS

Η εκτεταμένη ξηρασία που επικράτησε πέρυσι στην Σικελία και η λειψυδρία που την συνοδεύσε έχει θέσει υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης τα γηγενή κατσίκια «Girgentana»,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...