Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μικρή αύξηση του 1% για την παραγωγή τυριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2024

Η παραγωγή τυριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αυξηθεί κατά 1% εντός του 2024 και θα αγγίξει τους 10,5 εκατομμύρια τόνους, όπως δείχνει έρευνα της παγκόσμιας αγοράς από το USDA.

Ισάξιο ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται να ακολουθήσουν οι εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων, οι οποίες προβλέπεται να αγγίξουν τους 1,4 εκατομμύρια τόνους, ακολουθώντας την σημαντική άνοδο που σημειώθηκε στις αρχές του 2024, ιδιαίτερα στις αγορές της Αγγλίας και των ΗΠΑ, με την ζήτηση για σκληρά τυριά, όπως το Grana Padano και το Parmigiano Reggiano να μεγαλώνει διαρκώς.

Για την εγχώρια κατανάλωση, το USDA προβλέπει επίσης ανοδική πορεία, ελέω της οικονομικής ανάκαμψης του τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού, με την Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία να ηγούνται της κατανάλωσης τυριών. Στην άνοδο αναμένεται να συνεισφέρουν η αύξηση του εισοδήματος και η επιστροφή σε επίπεδα προ πανδημίας στον χώρο του τουρισμού και του φαγητού.

Αντίθετη πορεία αναμένεται να ακολουθήσει το βούτυρο, με την παραγωγή του να αναμένεται να μειωθεί κατά 1% σε σχέση με το 2023, λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων γάλακτος, που έχουν το έχουν φέρει σε δεύτερη μοίρα, με τους παραγωγούς να επικεντρώνονται κυρίως στην παραγωγή τυριού. Η καθοδική τάση ήταν εμφανής από τους πρώτους μήνες του 2024, όταν και σημειώθηκε πτώση 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Ολλανδία, που αθροιστικά οφείλονται για το 75% της συνολικής παραγωγής αναμένεται να βιώσουν καθοδική πορεία.

Καθοδική αναμένεται να είναι και η κατανάλωση εντός της Ε.Ε., με την προβλεπόμενη πτώση να είναι της τάξεως του 3% σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας τις στροφής των καταναλωτών προς πιο υγιεινές εναλλακτικές, ειδικά στις χώρες της Μεσογείου, όπου παραδοσιακά χρησιμοποιούνται αλοιφές με βάση το λάδι ή  με φυτική προέλευση.

Η μειωμένη παραγωγή αναμένεται να φέρει καθίζηση και στις εξαγωγές, με τους Ευρωπαίους κτηνοτρόφους να έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αυξημένο ανταγωνισμό από τις αγορές του εξωτερικού, με τα δεδομένα για την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο να δείχνουν μια μείωση του 4%, σε σχέση με πέρυσι, και να αναμένεται να κορυφωθούν στους 280 χιλιάδες τόνους. Κορυφαίοι σταθμοί για το ευρωπαϊκό βούτυρο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα και η Νότια Κορέα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πιστός στην απόφαση του να προχωρήσει στην αποεπένδυση παγκόσμιων εμπορικών σημάτων του παρέμεινε ο συνεταιριστικός κολοσσός της Νέας Ζηλανδίας, Fonterra, θέτοντας ως προτεραιότητα της...

REPORTS

«Καράβι που βουλιάζει» φαντάζει η αγορά βρεφικού γάλακτος στην Κίνα, με τους εγχώριους, αλλά και τους διεθνείς παραγωγούς να στρέφονται προς προϊόντα που προορίζονται...

REPORTS

Ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός Eko-Süd (Eco-Milk) στο Αζερμπαϊτζάν τιμά τις νομαδικές ρίζες και ανοίγει νέους δρόμους στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων

REPORTS

Στην παραγωγή ενός τυριού τύπου φέτας ποντάρει η Lactalis USA, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μια επένδυση ύψους 55 εκατ. δολαρίων για...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...