Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξαφνική διακοπή στον διαγωνισμό για την πώληση του εργοστασίου φέτας της Μινέρβα

Στον πάγο μπαίνει προς το παρόν το πλάνο αξιοποίησης του εργοστασίου της Μινέρβα Ελαιουργική στα Ιωάννινα, το οποίο είχε θέσει προς πώληση η εταιρεία, εκτιμώντας ότι αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν ανταποκρίνεται στην κύρια δραστηριότητά της, αλλά σε ένα μικρό μόλις μέρος αυτής.

του Γιώργου Λαμπίρη

Όπως πληροφορούμαστε η Alpha Bank, η οποία έτρεχε ως σύμβουλος τη διαδικασία του διαγωνισμού ανακοίνωσε ξαφνικά πριν από λίγες ημέρες σε όσες γαλακτοβιομηχανίες είχαν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές, ότι η διαδικασία διακόπτεται χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις από πλευράς της τράπεζας. Με βάση το ρεπορτάζ, στους ενδιαφερόμενους που είχαν καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του συγκεκριμένου εργοστασίου ήταν τόσο η γαλακτοβιομηχανία Ρούσσας, όσο και ο Όμηρος.

Προς το παρόν δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση εάν θα επαναληφθεί η διαγωνιστική διαδικασία, κάτι που εάν γίνει τελικά θα λάβει παράταση πλέον για τη νέα χρονιά. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η πρόθεση της Μινέρβα να πουλήσει το εργοστάσιο δεν είναι κάτι πρωτάκουστο για την ευρύτερη αγορά, δεδομένου ότι η παρουσία της στη φέτα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη σε σύγκριση με τον ευρύτερο ανταγωνισμό της στην κατηγορία και ταυτόχρονα το κόστος για την διατήρηση ενός εργοστασίου εν λειτουργία ιδιαίτερα υψηλό. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι το μερίδιό της από πλευράς πωλήσεων στην κατηγορία της φέτας στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, είναι τόσο χαμηλό, σε σημείο που δεν καταγράφεται το ποσοστό συμμετοχής της από την εταιρεία μετρήσεων αγοράς, NielsenΙQ.

Από την Πίνδος ΑΕΒΕ, στη ΦΑΓΕ και αργότερα στη Μινέρβα

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο παραδόθηκε προς χρήση το 1991, όταν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του. Δημιουργήθηκε από τέσσερις τυροκομικές μονάδες που ίδρυσαν την Κοινοπρακτική Τυροκομικών Μονάδων Ιωαννίνων υπό την επωνυμία Πίνδος ΑΕΒΕ. Στη συνέχεια η οικογένεια Φιλίππου (ΦΑΓΕ) ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Πίνδος ΑΒΕΕ, ενώ η βιομηχανική εγκατάσταση απέκτησε καινούργιες κτιριακές εγκαταστάσεις. Το 2003 η Πίνδος ΑΒΕΕ απορροφήθηκε από τη ΦΑΓΕ, με την γνωστή γαλακτοβιομηχανία να ποντάρει αρκετά στην παραγωγή φέτας. Ωστόσο τα δεδομένα δεν εξελίχθηκαν με τον τρόπο που θα περίμενε η οικογένεια Φιλίππου με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να πουληθεί στη Μινέρβα το 2008.

Επί της ουσίας και η ΦΑΓΕ – πριν από τη Μινέρβα – δεν κατάφερε να χτίσει μερίδια στην ελληνική αγορά, ενώ και στον εξαγωγικό τομέα κινήθηκε σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκιών. Μετά την πώληση του εργοστασίου στη Μινέρβα, η βιομηχανική μονάδα συνέχισε να παράγει για ένα χρονικό διάστημα φέτα για λογαριασμό της ΦΑΓΕ με τη διαδικασία του φασόν.

Τα προϊόντα που παράγονται στο εργοστάσιο

Τα προϊόντα φέτας που παράγονται στο εργοστάσιο του Επισκοπικού Ιωαννίνων από πλευράς της Μινέρβα φέρουν την ετικέτα «Χωριό», η οποία αποτελεί μία από τις μάρκες που εμπορεύεται η εταιρεία στην αγορά. Από εκεί συγκεκριμένα παράγεται φέτα ΠΟΠ σε συσκευασίες των 200, των 400 και των 900 γραμμαρίων. Η βιομηχανική εγκατάσταση διαθέτει γραμμές παραγωγής τυροκομικών προϊόντων και γραμμή αποθήκευσης βιολογικού γάλακτος και παραγωγής βιολογικών τυριών. Πρόθεση της Μινέρβα δεν είναι απαραίτητα να αποσυρθεί πλήρως από την κατηγορία, αλλά ακόμα και εάν τελικά πουληθεί το εργοστάσιο επιθυμία των στελεχών της να παράγει ο νέος ιδιοκτήτης για λογαριασμό της φέτα φασόν, κάτι που έκανε και η ίδια για λογαριασμό της ΦΑΓΕ παλαιότερα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...