Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι προκλήσεις της παγκόσμιας γαλακτοκομίας στην σύνοδο κορυφής του ΙDF

«Γαλακτοκομικά. Απεριόριστες Δυνατότητες. Ατελείωτες Πιθανότητες». Αυτό ήταν το σλόγκαν του Διεθνούς Φόρουμ Γάλακτος (IDF) στο Σικάγο. Για πρώτη φορά σε αμερικανικό έδαφος μετά από τρείς δεκαετίες, περισσότεροι από 1.300 συμμετέχοντες από περισσότερες από 50 χώρες συγκεντρώθηκαν για να μάθουν περισσότερα για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων από όλο τον κόσμο.

Τέσσερις βασικές ανησυχίες

Ο Υπουργός Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Tom Vilsack, δήλωσε στο πλήθος ότι υπάρχουν τέσσερις τομείς που επηρεάζουν την γαλακτοκομία – και την γεωργία γενικά – που τον κράτουν ξύπνιο τη νύχτα.

  1.  Ο αντίκτυπος που έχει η κλιματική αλλαγή στην δυνατότητα των αγροτών να παράγουν περισσότερο.
  2. Η ενοποίηση που λαμβάνει χώρα στην αμερικανική γεωργία.
  3. Η συγκέντρωση εισοδήματος στη γεωργία.
  4. Η διεθνής κρίση δημιουργεί διακυμάνσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ζητούμενο ο συνεργατισμός

«Νομίζω ότι η κλιματικά έξυπνη γεωργία δημιουργεί μια τεράστια ευκαιρία», δήλωσε ο Vilsack, μοιράζοντας το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι αγρότες επιθυμούν ένα σύστημα που είναι ταυτόχρονα εθελοντικό και βασισμένο σε κίνητρα. Ο Vilsack τόνισε ότι όλοι στη γαλακτοβιομηχανία πρέπει συνεργαστούν – από τους αγρότες, τις περιβαλλοντικές ομάδες και τους οργανισμούς διατήρησης, μέχρι τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων, τους λιανεμπόρους και τα πανεπιστήμια. Η προσπάθεια ξεκινά με τη δέσμευση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το USDA, με χρηματοδότηση που επεκτείνεται σε 141 έργα, συμπεριλαμβανομένων 18 έργων στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η γαλακτοκομία στις Ηνωμένες Πολιτείες

Παγκόσμιοι ηγέτες συζήτησαν πώς οι οργανισμοί τους υιοθετούν νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής, χαράσσοντας παράλληλα μια πορεία προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Η Barb OBrien, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Dairy Management Inc., δήλωσε ότι βλέπει τις δυνατότητες του οικονομικού αντίκτυπου που μπορεί να έχει η γαλακτοκομία. «Αναδεικνύει τις κοινότητες», ανέφερε. «Στην πραγματικότητα, σήμερα έχει αντίκτυπο σχεδόν 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελεί πηγή 3,3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας».

Η OBrien δήλωσε ότι η δύναμη της αμερικανικής γαλακτοκομίας έγκειται στην ποικιλομορφία, η οποία παρέχει τεράστια ευελιξία για την κάλυψη των αναγκών σε έναν κόσμο που γνωρίζουμε ότι γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος και αβέβαιος. Τόνισε τρείς τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η αμερικανική γαλακτοκομία.

  1. Η πείνα είναι μια παγκόσμια πανδημία. «Ο COVID αποκάλυψε τις ρωγμές στο σύστημα και την αλυσίδα εφοδιασμού μας και στο διατροφικό σύστημα συνολικά. Είναι υποχρέωσή μας ως παγκόσμιος τομέας να δημιουργήσουμε νέες συνεργασίες για να συμβάλουμε στην επίτευξη επισιτιστικής και διατροφικής ασφάλειας για κάθε παιδί, για κάθε οικογένεια και για κάθε χώρα που δεν μπορεί να υποστηρίξει τον εαυτό της».
  2. Συνεχείς επενδύσεις στην έρευνα για την προώθηση των πιστοποιητικών υγείας και ευεξίας των γαλακτοκομικών προϊόντων. «Οι άνθρωποι αναζητούν όλο και περισσότερο τρόφιμα ως φάρμακο για εξατομικευμένες λύσεις που ανταποκρίνονται στις ατομικές ανάγκες υγείας και τρόπου ζωής τους».
  3. Περιβαλλοντική βιωσιμότητα. «Αυτό το έργο απαιτεί βαθύτερες συνεργασίες».

Η προοπτική της Nestlé

Επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις τόσο του Vilsack όσο και της OBrien, η Patricia Stroup, επικεφαλής προμηθειών της Nestlé στην Ελβετία, δήλωσε ότι η γαλακτοκομία αντιμετωπίζει μια τεράστια ευκαιρία που πηγάζει από μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Η Stroup ανέφερε ότι η Nestlé αγοράζει γάλα από περισσότερους από 200.000 γαλακτοπαραγωγούς σε 27 χώρες.

«Το ζήτημα του κλίματος αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση από την άποψη των καταναλωτών, από την άποψη της κυβέρνησης, από την άποψη των ΜΚΟ και από επιστημονική άποψη αλλά είναι επίσης μια τεράστια ευκαιρία», δήλωσε. «Μου αρέσει να λέω ότι οραματίζομαι τον κόσμο καλύτερο με αγελάδες παρά χωρίς αγελάδες. Επειδή γνωρίζουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε μέσω του κύκλου του άνθρακα και μέσω όλων των εργασιών που γίνονται μέσω των εδαφών κ.λπ. Ξέρουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στο Net Zero στη γαλακτοκομία».

Η Stroup ανέφερε ότι η Nestlé έχει δεσμευτεί να φτάσει το Net Zero στη γαλακτοκομία έως το 2050, με πρώτο τους σταθμό να είναι το 2025, όπου στοχεύουν σε μείωση κατά 20% σε σχέση με τη βάση του 2018 και στη συνέχεια έναν τεράστιο σταθμό το 2030, όπου στοχεύουν σε μείωση κατά 50%.

«Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση αλλά είναι επίσης κάτι που βλέπουμε ότι αναμένουν οι καταναλωτές και η ευρύτερη κοινωνία από εμάς αλλά είναι και κάτι που μπορούμε επίσης να αξιοποιήσουμε για να προσθέσουμε αξία στα προϊόντα μας και να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να αγαπήσουν το προϊόν που αγαπούν, το οποίο είναι τολμηρό», δήλωσε αναφέροντας ότι η η Nestlé επικεντρώνεται στα καινοτόμα προϊόντα, την επιστήμη και εστιάζει σε λύσεις βιωσιμότητας. «Αν εμείς δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις για αυτές τις προκλήσεις και τρόπους να τις κάνουμε καλύτερες, δεν είμαι σίγουρη ποιος άλλος μπορεί να το κάνει», σημειώσε.

Να σημειωθεί ότι η φετινή η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής Γαλακτοκομίας του IDF συμπίπτει με την 120ή επέτειο του IDF το οποίο λειτουργεί ως η φωνή της επιστήμης και της τεχνολογίας του γαλακτοκομικού τομέα από το 1903.

Πηγή: dairyherd.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...