Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πήραν ΦΕΚ οι προδιαγραφές για τα επισκέψιμα τυροκομεία

Καθορίστηκαν με ΦΕΚ (7470) λίγο πριν την εκπνοή του 2023 οι προδιαγραφές των τεχνικών και λειτουργικών εγκαταστάσεων των επισκέψιμων τυροκομείων, καθώς και η μορφή κα ο τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου.

Την απόφαση για τα επισκέψιμα τυροκοκομεία συνυπογράφουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας-Οικονομικών (Αθανάσιος Πετραλιάς), Αγροτικής Ανάπτυξης (Λευτέρης Αυγενάκης) και Τουρισμού κ.κ.(Όλγα Κεφαλογιάννη, Έλενα Ράπτη).

Αναλυτικά το ΦΕΚ εδώ.

Άρθρο 1 Σκοπός – Πεδίο Εφαρμογής – Ορισμοί

1.Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι προδιαγραφές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και οι τεχνικές Τεύχος B’ 7470/29.12.2023 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 83005 και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων των επισκέψιμων τυροκομείων της παρ. 3 του άρθρου 25Γ του ν. 4276/2014 (Α’ 155), η μορφή και ο τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.), η διάρκεια ισχύος του, οι ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα. 2. Για τους σκοπούς της παρούσας νοείται ως: α) «τυροκομείο»: κάθε εγκατάσταση που επεξεργάζεται το γάλα με σκοπό την παραγωγή τυριού. Τα τυροκομεία εντάσσονται στις «εγκαταστάσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων» (προϊόντων τα οποία προέρχονται από τη μεταποίηση του νωπού γάλακτος ή από την περαιτέρω μεταποίηση τέτοιων μεταποιημένων προϊόντων. Το τυρί αποτελεί γαλακτοκομικό προϊόν). Σύμφωνα με την Ενωσιακή Νομοθεσία και την Εθνική Νομοθεσία (Κανονισμός ΕΚ 853/2004, υπ’ αρ. 3724/162303/2014 υπουργική απόφαση και της υπ’ αρ. 1288/2017 κοινής υπουργικής απόφασης), για τις εγκαταστάσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων απαιτείται έγκριση και σε αυτές χορηγείται μοναδικός αριθμός έγκρισης από την αρμόδια αρχή, β) «μικρή τυροκομική επιχείρηση» θεωρείται κάθε εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος, η οποία παράγει προϊόντα κάνοντας χρήση μέχρι πεντακόσια (500)  kg (κιλά) πρώτης ύλης γάλακτος ημερησίως, σύμφωνα με την περ.  αγ της παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ’ αρ. 3724/162303/2014 υπουργικής απόφασης (Β’ 3438). Σύμφωνα με την Ενωσιακή Νομοθεσία και την Εθνική Νομοθεσία (Κανονισμός ΕΚ 853/2004, υπ’ αρ. 3724/162303/2014 υπουργική απόφαση και της υπ’ αρ. 1288/2017 κοινής υπουργικής απόφασης), για τις εγκαταστάσεις αυτές απαιτείται έγκριση και σε αυτές χορηγείται μοναδικός αριθμός έγκρισης από την αρμόδια αρχή, γ) «τυροκομείο ιδιοπαραγωγής ή ιδιοπαραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση»: ορίζεται η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων σε χώρο παρασκευής χωροθετημένο εντός των ορίων της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης με σκοπό τη διάθεση: αα) άμεσα στον τελικό καταναλωτή από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση ή/και στην αγορά που βρίσκεται πλησιέστερα σε αυτήν (λαϊκή αγορά, αγορά παραγωγών) ββ) σε καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν τον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία υπάγεται η έδρα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης ή σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες, σύμφωνα με το άρθρο 1 της υπ’ αρ. 115/12182/2019 υπουργικής απόφασης (Β’ 110). Σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία (υπ’ αρ. 3724/162303/2014 υπουργική απόφαση, υπ’ αρ. 1288/2017 κοινή υπουργική απόφαση), για τις εγκαταστάσεις αυτές απαιτείται καταχώρηση και σε αυτές χορηγείται μοναδικός αριθμός καταχώρησης από την αρμόδια αρχή, δ) «επισκέψιμο τυροκομείο» (αγγλιστί: cheese factory open to the public) κάθε μικρή ή μεγάλη εγκατάσταση τυροκομείου, η οποία πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των προσφερόμενων υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας ή/και εστίασης καθώς και των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών της παρούσας απόφασης,

ε) «άτομα με αναπηρίες»: τα άτομα που έχουν μακροχρόνια σωματικά, ψυχικά, διανοητικά ή αισθητήρια εμπόδια, που, σε αλληλεπίδραση με διάφορα εμπόδια, μπορούν να παρεμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην κοινωνία, σε ίση βάση με τους άλλους κ.ά., στ) «εμποδιζόμενα άτομα», «άτομα με μειωμένη κινητικότητα»: οποιοδήποτε πρόσωπο, η κινητικότητα του οποίου είναι μειωμένη κατά τη χρήση των μεταφορικών μέσων, λόγω οποιασδήποτε σωματικής αναπηρίας (αισθητήριας ή κινητικής, μόνιμης ή προσωρινής), διανοητικής ανικανότητας ή αδυναμίας, ή λόγω οποιασδήποτε άλλης αιτίας ανικανότητας ή ηλικίας και η κατάσταση του οποίου απαιτεί κατάλληλη προσοχή και προσαρμογή των προσφερόμενων σε όλους υπηρεσιών στις ιδιαίτερες ανάγκες του προσώπου αυτού, κ.ά., ζ) «προσβασιμότητα»: το χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος, που επιτρέπει σε όλα τα άτομα – χωρίς διακρίσεις φύλου, ηλικίας και λοιπών χαρακτηριστικών (σωματική διάπλαση, δύναμη, αντίληψη, εθνικότητα κ.λπ.) – να έχουν πρόσβαση σε αυτό, δηλαδή να μπορούν αυτόνομα, με ασφάλεια και με άνεση να προσεγγίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές αλλά και τις υπηρεσίες (συμβατικές και ηλεκτρονικές) και τα αγαθά που διατίθενται στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Ο όρος «προσβασιμότητα» αναφέρεται όχι μόνο σε υποδομές αλλά και σε υπηρεσίες και σε αγαθά, αφορά τη λειτουργικότητα, τη δυνατότητα για επικοινωνία και πληροφόρηση και καθορίζει στην ουσία τον βαθμό αυτονομίας και ασφάλειας του ατόμου σε σχέση με το περιβάλλον (φυσικό, δομημένο ή/και ηλεκτρονικό).

Άρθρο 2 Υπηρεσίες υποδοχής, φιλοξενίας και ξενάγησης Επισκέψιμων Τυροκομείων

Ως ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των υπηρεσιών υποδοχής, φιλοξενίας και ξενάγησης οι οποίες προσφέρονται στα επισκέψιμα τυροκομεία, ορίζονται οι ακόλουθες: α) Μεμονωμένα ή συνδυαστικά, χώρος υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για γευστική δοκιμή διαφόρων τύπων τυριών και λοιπών προϊόντων, χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και -εάν η επιχείρηση επιθυμεί- πώλησης προϊόντων. β) Ανάρτηση σε εμφανές σημείο κάτοψης του τυροκομείου με καταγεγραμμένους, αποτυπωμένους και σημασμένους τους χώρους, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι στους επισκέπτες. Σήμανση για τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών που μπορούν να ξεναγούνται ταυτόχρονα σε κάθε έναν από τους ως άνω επισκέψιμους χώρους. γ) Ορισμός υπευθύνου για την υποδοχή, φιλοξενία και ξενάγηση των επισκεπτών. δ) Πινακίδα στην είσοδο του τυροκομείου με χρηστικές πληροφορίες που αφορούν κατ’ ελάχιστο τις ώρες λειτουργίας και ημέρες επίσκεψης του τυροκομείου και τα τηλέφωνα επικοινωνίας. ε) Ανάρτηση σε εμφανές σημείο στο χώρο του πωλητηρίου τιμοκαταλόγου των προς πώληση προϊόντων και λοιπών παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και του κόστους γευστικής δοκιμής. στ) Τοποθέτηση του «Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου» στην είσοδο της εγκατάστασης σε ευκρινές σημείο και ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της επιχείρησης. ζ) Χώροι υγιεινής για άνδρες, γυναίκες και ΑμεΑ και προαιρετικά χώροι υγιεινής «οικογενειακού τύπου» (για τη φροντίδα βρεφών και μικρών παιδιών). η) Ασφάλεια των χώρων. Υποχρεωτικός φωτισμός ασφαλείας και σήμανση ασφαλείας των οδεύσεων διαφυγής, των εξόδων κινδύνου των εσωτερικών χώρων και των χώρων ανοικτής περιοχής της εγκατάστασης. Δημιουργία χάρτη διαφυγής ατόμων με αναπηρίες και εμποδιζόμενων ατόμων/ατόμων με μειωμένη κινητικότητα για την αίθουσα – χώρους απρόσκοπτης πρόσβασης του παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης. θ) Χώροι παραγωγής. Οι προδιαγραφές των χώρων παραγωγής της εγκατάστασης (σχεδιασμός, κατασκευή) ο εξοπλισμός, καθώς και οι λειτουργικές διαδικασίες και η εφαρμογή των μέτρων υγιεινής πρέπει να είναι κατάλληλα και σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική νομοθεσία, ώστε να διασφαλίζεται η παραγωγή ασφαλών προϊόντων. Ειδικότερα, στους χώρους επεξεργασίας του γάλακτος (παστερίωση), παρασκευής των τυριών, καθώς και στο ωριμαντήριο (σημεία υψηλής επικινδυνότητας για επιμολύνσεις, ιδίως όταν εκτελούνται παραγωγικές διαδικασίες και υφίσταται «ανοικτή» γραμμή παραγωγής) η πρόσβαση στους επισκέπτες θα επιτρέπεται υπό προυποθέσεις. Συγκεκριμένα, πριν από την είσοδο στην εγκατάσταση, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τους επισκέπτες για την απολύμανση χεριών και υποδημάτων, αφαίρεση τιμαλφών και συναφών αντικειμένων που μπορεί να αποσπαστούν, καθώς και τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου/ερωτηματολογίου σχετικά με νοσήματα και συμπτώματα των επισκεπτών που σχετίζονται με τροφιμογενείς ασθένειες. Κατόπιν, η είσοδος των επισκεπτών στους ανωτέρω χώρους θα επιτρέπεται μόνο με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού μιας χρήσης: ρόμπα με μακριά μανίκια, πλαστικά γάντια, κάλυμμα κεφαλής με λάστιχο, ποδονάρια, κάλυμμα προστατευτικό για γένια. Όλα τα παραπάνω εξασφαλίζονται/παρέχονται στους επισκέπτες υποχρεωτικά από την επιχείρηση. Η πορεία της επίσκεψης που θα ακολουθείται γίνεται σύμφωνα με τη φυσική ροή της παραγωγικής διαδικασίας και όχι αντίστροφα και παράλληλα αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις με σκοπό την αποφυγή (επι)μολύνσεων. ι) Πυρασφάλεια. Σε ό,τι αφορά τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας και τα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας του τυροκομείου, η επιχείρηση καλύπτεται από τις σχετικές άδειες/εγκρίσεις που αποτέλεσαν προϋπόθεση αδειοδότησης της ίδρυσης και λειτουργίας. ια) Γνωστοποίηση με ειδική σήμανση και με γραφή braille, στον χώρο του επισκέψιμου τυροκομείου καθώς και με διαδικτυακή, τηλεφωνική ή έντυπη ενημέρωση για τη δυνατότητα επίσκεψης και φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ). ιβ) Ανάρτηση όλων των παραπάνω στοιχείων επισκεψιμότητας στην επίσημη ιστοσελίδα εφόσον υπάρχει, της επιχείρησης του τυροκομείου με εφαρμογή screen reader για ηχητική προσβασιμότητα.

Άρθρο 3 Ειδικές Προδιαγραφές Προσβασιμότητας

  1. Κάθε τυροκομείο το οποίο λαμβάνει σήμα επισκεψιμότητας μεριμνά ώστε να διαθέτει έναν τουλάχιστο χώρο ή αίθουσα προσβάσιμη σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με κινητικά προβλήματα και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων ή ατόμων μειωμένης κινητικότητας καθώς και ατόμων με αισθητηριακή αναπηρία (δηλαδή με δυσκολία στην όραση και την ακοή) και ατόμων με δυσκολία στην αντίληψη και την επικοινωνία (δηλαδή με νοητική υστέρηση ή μειωμένη αντίληψη, με σύνδρομο Down ή αυτισμό). Για τον σκοπό αυτό οφείλει να διαθέτει: α) μια (1) τουλάχιστο αίθουσα ή χώρο απρόσκοπτης πρόσβασης για άτομα με αναπηρίες ή εμποδιζόμενα άτομα ή άτομα μειωμένης κινητικότητας, που ορίζεται/-ονται από την επιχείρηση, καθώς και β) μία (1) τουαλέτα για ΑμεΑ. 2. Για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες και γενικότερα εμποδιζόμενων ατόμων ή ατόμων μειωμένης κινητικότητας στην αίθουσα ή στους χώρους απρόσκοπτης πρόσβασης του τυροκομείου της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, εφαρμόζονται οι αρχές του «καθολικού σχεδιασμού» και ειδικότερα τηρούνται οι Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για όλους» του Γραφείου Μελετών ΑμεΑ του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως αυτές θεσμοθετήθηκαν με το άρθρο 26 του ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» (Α’ 79). 3. Για την ευόδωση της δυνατότητας επίσκεψης και ξενάγησης των ατόμων, τα οποία παρουσιάζουν αισθητηριακή αναπηρία (όπως τυφλοί ή αμβλύωπες και κωφοί ή βαρήκοοι) στην αίθουσα ή στους χώρους απρόσκοπτης πρόσβασης του τυροκομείου της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες και γίνεται χρήση οπτικοακουστικών συστημάτων, ενδεικτικά: κινητές ψηφιακές συσκευές, αυτόματοι οδηγοί ξενάγησης (audio guides), προσωπικοί υπολογιστές παλάμης, κιόσκια πληροφόρησης με οθόνες αφής και ακουστικά μηνύματα (information kiosk και voice information kiosk), έργα απτικής πληροφόρησης, τρισδιάστατες μακέτες, εκμαγεία από γύψο, υλικό σε γραφή Braille ή με μεγαλόσχημη γραμματοσειρά ή εναλλακτικά παρέχεται η ευχέρεια ξενάγησης των επισκεπτών με αισθητηριακή αναπηρία από κατάλληλο και εντεταλμένο για αυτόν τον σκοπό συνοδό – υπάλληλο του τυροκομείου.

Άρθρο 4 Υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης στις χώρους των Επισκέψιμων Τυροκομείων

  1. Εντός των γηπέδων/οικοπέδων των τυροκομείων δύνανται να λειτουργούν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ. 47829/ 2017 απόφαση του Υπουργού Υγείας «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων/ποτών και στις διατάξεις» (Β’ 2161), σε συνδυασμό με τις διατάξεις της υπ’ αρ. 16228/ 2017 κοινής υπουργικής απόφασης «Απλούστευση και προτυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών γνωστοποίησης λειτουργίας Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Θεάτρων και Κινηματογράφων» (Β’ 1723).
  2. Επιτρέπεται, εντός των γηπέδων/οικοπέδων των τυροκομείων, η λειτουργία μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων της περ.β’ της παρ.2 του άρθρου 1 του ν. 4276/ 2014 (Α’ 155). Σε ό,τι αφορά στις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 12868/ 24-07-2018 (Β’ 3119) απόφαση του Υπουργού Τουρισμού. Σε ό,τι αφορά στις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων – τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 27715/2013 απόφαση του Υπουργού Τουρισμού (Β’ 3118). 3. Για την ίδρυση μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων της προηγούμενης παραγράφου και χώρων εστίασης, εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 4276/2014.

Άρθρο 5 Διαδικασία Χορήγησης Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.)

  1. Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.) εκδίδεται από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού, στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η εγκατάσταση για την οποία υποβάλλεται η αίτηση. 2. Για τη χορήγηση του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.) υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά: α) Αίτηση-Δήλωση η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986, στην οποία αναγράφονται: i) τα στοιχεία του αιτούντος φυσικού ή νομικού προσώπου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στην οποία υπάγεται, ii) ο ορισμός του υπευθύνου για την υποδοχή και ξενάγηση των επισκεπτών, iii) η τήρηση των ελάχιστων απαιτούμενων προδιαγραφών και ειδικών προδιαγραφών προσβασιμότητας των άρθρων 2 και 3 της παρούσης, iv) Ο αριθμός γνωστοποίησης καταλύματος, εφόσον υπάρχει. Όταν η επιχείρηση ασκείται από νομικό πρόσωπο, τα ανωτέρω δικαιολογητικά υποβάλλονται από τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης. Επίσης υποβάλλονται ως δικαιολογητικά και τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη νόμιμη σύσταση και λειτουργία του νομικού προσώπου. β) Αντίγραφο της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης ή έναρξη λειτουργίας επιχείρησης με τη διαδικασία της γνωστοποίησης του άρθρου 6 του ν.4442/2016 και της υπό στοιχεία 32790/392/Φ.15/17-03-2017 υπουργικής απόφασης «Απλούστευση πλαισίου άσκησης μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων τροφίμων και ποτών και προτυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών γνωστοποίησης λειτουργίας» (Β’1061). γ) Αντίγραφο της απόφασης Χορήγησης Έγκρισης ή Έγγραφο Καταχώρησης από την αρμόδια αρχή, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 της υπ’ αρ. 1288/ 2017 κοινής υπουργικής απόφασης. δ) Βεβαίωση κωδικού έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

ε) Εκτυπωμένο σχέδιο της κάτοψης του χώρου, στο οποίο θα αποτυπώνεται, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, ο χώρος υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, η αίθουσα για τη γευστική δοκιμή των τυριών και πιθανά λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων (γευσιγνωσία), ο χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και πώλησης προϊόντων, και οι χώροι υγιεινής. στ) Αντίγραφο γνωστοποίησης λειτουργίας επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος ανάλογα με το είδος των παρεχόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών, με βάση τις διατάξεις της υπ’ αρ. 16228/2017 κοινής υπουργικής απόφασης «Απλούστευση και προτυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών γνωστοποίησης λειτουργίας Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Θεάτρων και Κινηματογράφων» (Β’ 1723) (εφ’ όσον στο τυροκομείο λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος). ζ) Μελέτη προσβασιμότητας του άρθρου 26 του ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» (Α’ 79), σύμφωνα με τις «Τεχνικές Προδιαγραφές Μελέτης Προσβασιμότητας» της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/99709/ 796/22.10.2021 (Β’ 5045) υπουργικής απόφασης και τις «Τεχνικές οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών για την προσβασιμότητα αυτών σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία» της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/65826/699/07.07.2020 (Β’ 2998) υπουργικής απόφασης, για την αίθουσα ή τους χώρους απρόσκοπτης πρόσβασης του τυροκομείου της παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης. η) Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους 300 (τριακοσίων) ευρώ για τα τυροκομεία και 150€ (εκατό πενήντα) ευρώ για τις μικρές τυροκομικές επιχειρήσεις και τα τυροκομεία ιδιοπαραγωγής. Τα ως άνω παράβολα κατατίθενται υπέρ Ελληνικού Δημοσίου σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. στον Α.Λ.Ε. 1450189001. Τα παράβολα διατίθενται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e-παράβολο, εφόσον έχει ενεργοποιηθεί η σχετική δυνατότητα. 3. Η αρμόδια Π.Υ.Τ. εντός είκοσι οκτώ (28) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και του συνόλου των προβλεπόμενων δικαιολογητικών/ παραστατικών εκδίδει σχετική βεβαίωση, σύμφωνα με το Παράρτημα Ι και χορηγεί το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.). Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, τεκμαίρεται η χορήγηση του Σ.Ε.ΤΥ., σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 3844/2010 (Α’ 63) και ο αιτών μπορεί να ζητήσει σχετική βεβαίωση από την Π.Υ.Τ.

Άρθρο 6 Προαγωγή Κατανάλωσης Ελληνικών Τυροκομικών Προϊόντων

  1. Συνιστάται στις τυροκομικές μονάδες, οι οποίες παράγουν προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.) να κάνουν σχετική αναφορά στην αίτησή τους για την απόκτηση του Σ.Ε.ΤΥ., υποβάλλοντας την απαιτούμενη τεκμηρίωση της κατοχής πιστοποιητικού ΠΟΠ/ΠΓΕ (ή σχετική βεβαίωση) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ” του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων.
  2. Συνιστάται στα επισκέψιμα τυροκομεία η πραγματοποίηση επιμορφωτικών επιδείξεων, δράσεων και άλλων εκδηλώσεων καθώς και η παραγωγή έντυπου ή/και ψηφιακού πολύγλωσσου ενημερωτικού υλικού για την προώθηση της κατανάλωσης ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας, με έμφαση στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.). 3. Για το έντυπο ή/και ψηφιακό ενημερωτικό υλικό της παρ.2 του παρόντος απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως προς το περιεχόμενό του, και πάντως εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησής του στην ως άνω υπηρεσία, άλλως, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη της.

Άρθρο 7 Ηλεκτρονικό Μητρώο Επισκέψιμων Τυροκομείων

  1. Στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Τουρισμού τηρείται Ηλεκτρονικό Μητρώο Επισκέψιμων Τυροκομείων, όπου καταχωρούνται όλοι οι κάτοχοι Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου: επωνυμία της επιχείρησης, όνομα νόμιμου εκπρόσωπου, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, όνομα υπεύθυνου ξενάγησης, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, ιστοσελίδα, προσφερόμενες παροχές. 2. Το Υπουργείο Τουρισμού δύναται να αναρτά στην ιστοσελίδα του (website), σε ψηφιακές πύλες (portals), σε εφαρμογές (applications) και σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) που διαχειρίζεται το ίδιο ή εποπτευόμενα από αυτό Νομικά Πρόσωπα ή εταιρείες κατάλογο με την επωνυμία των επιχειρήσεων που κατέχουν Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου, την ακριβή τους διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ιστοσελίδα) καθώς και τις παροχές που προσφέρουν για την ενημέρωση των επισκεπτών. 3. Η μορφή και ο τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου αποτυπώνονται στο παράρτημα ΙΙ της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 8 Διάρκεια ισχύος – Διαδικασία Ανανέωσης – Ανάκληση Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου

  1. Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου και η σχετική βεβαίωση ισχύουν για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία έκδοσής τους. 2. Οποιαδήποτε αλλαγή στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διαχειρίζεται την επιχείρηση συνεπάγεται έκδοση νέου Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου με μόνη την υποβολή του δικαιολογητικού α’ και β’ της παρ.2 του άρθρου 5 καθώς και την απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ίσου με το 20% του αρχικού ποσού.
  2. Η για οποιοδήποτε λόγο (είτε λόγω παύσης λειτουργίας με αίτημα του υπευθύνου της επιχείρησης, είτε με απόφαση της αρμόδιας αρχής) Ανάκληση/Αναστολή της Έγκρισης ή της Καταχώρησης, κατά περίπτωση, της επιχείρησης παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων δηλώνεται από τον υπεύθυνο της επιχείρησης στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού. 3. Οποιαδήποτε αλλαγή στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διαχειρίζεται τη λειτουργία επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος ανάλογα με το είδος των παρεχόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών, με βάση τις διατάξεις της υπ’αρ. 16228/2017 (Β’1723) κοινής υπουργικής απόφασης δηλώνεται στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού. 4. Οποιαδήποτε αλλαγή στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διαχειρίζεται τη λειτουργία τουριστικού καταλύματος δηλώνεται στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού. 5. Κατά την λήξη της πενταετίας η επιχείρηση δύναται να υποβάλει στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού αίτηση – δήλωση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986, για την ανανέωση του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου, συνοδευόμενη από τυχόν δικαιολογητικά, τα οποία χρήζουν ανανέωσης καθώς και απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους 300€ για τα τυροκομεία ή 150 € για τις μικρές τυροκομικές επιχειρήσεις και τα τυροκομεία ιδιοπαραγωγής. 6. Σε περίπτωση παρέλευσης της πενταετίας χωρίς την υποβολή σχετικού αιτήματος ανανέωσης από την επιχείρηση, το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου θεωρείται ανακληθέν, χωρίς άλλη διατύπωση, και η επιχείρηση διαγράφεται από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Επισκέψιμων Τυροκομείων και από τον κατάλογο, που περιγράφεται στην παρ. 1 του άρθρου 7 της παρούσας. 7. Η αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού δύναται να πραγματοποιεί ελέγχους στην επιχείρηση για τη διαπίστωση της τήρησης των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών που περιγράφονται στην παρούσα απόφαση. Σε περίπτωση διαπίστωσης τυχόν ελλείψεων ή μη συμμόρφωσης, το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου και η σχετική Βεβαίωση χορήγησης Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου ανακαλείται με πράξη του Προϊσταμένου της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού και η επιχείρηση διαγράφεται από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Επισκέψιμων Τυροκομείου και από τον κατάλογο που περιγράφεται στην παρ. 1 του άρθρου 7 της παρούσας.

Άρθρο 9 Παραρτήματα

Τα Παραρτήματα Ι και ΙΙ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...