Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πιάνει δουλειά το φθινόπωρο το νέο τυροκομείο της ΕΑΣ Νάξου για παραγωγή ΠΟΠ Αρσενικού

Στην παραγωγή του ΠΟΠ τυριού «Αρσενικό Νάξου», μπαίνει προσεχώς η ΕΑΣ Νάξου, καθώς οι νομικές δολιχοδρομίες, στις οποίες έχει μπλέξει το σχέδιό της, να δημιουργήσει τυροκομείο εντός της βόρειας πλευράς του νησιού, όπου είναι οριοθετημένη η ζώνη ΠΟΠ, για το συγκριμένο τυρί, αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν στα μέσα του φθινοπώρου.

Στην παραγωγή του ΠΟΠ τυριού «Αρσενικό Νάξου», μπαίνει προσεχώς η ΕΑΣ Νάξου, καθώς οι νομικές δολιχοδρομίες, στις οποίες έχει μπλέξει το σχέδιό της, να δημιουργήσει τυροκομείο εντός της βόρειας πλευράς του νησιού, όπου είναι οριοθετημένη η ζώνη ΠΟΠ, για το συγκριμένο τυρί, αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν στα μέσα του φθινοπώρου.

Την ίδια στιγμή η δραστήρια οργάνωση παραγωγών, που ολοκληρώνει σύντομα και το καινούριο τυροκομείο της, δίπλα στο υφιστάμενο, έχει προγραμματίσει να ανεβάσει φέτος στους 1.200 τόνους την παραγωγή της φημισμένης ΠΟΠ «Γραβιέρας Νάξου» από τους 1.150 τόνους πέρσι. Για να το επιτύχει, ωστόσο, αυτό θα χρειαστεί να «θυσιάσει», μέρος της παραγωγής των υπόλοιπων κωδικών της, καθώς η πρώτη ύλη παραμένει μειωμένη, λόγω του ισχυρού πλήγματος που έχει δεχθεί η κτηνοτροφία και στο νησί, από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής.

«Αποφασίσαμε να μειώσουμε την παραγωγή σε κωδικούς τυριών όπως το κατσικίσιο, το ορεινό, τα εμπλουτισμένα με βότανα, ακόμη και στο φρέσκο γάλα η εμφιάλωση θα περιοριστεί κατά 50% και εφεξής θα είναι διαθέσιμο σε 10 σούπερ μάρκετ της χώρας της Νάξου, ενώ αντίθετα θα σταματήσει η διανομή στα περίχωρα, αλλά και στη Σαντορίνη και στη Μύκονο», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

Όπως εξηγεί ενώ μέχρι πριν το 2021 η οργάνωση εισκόμιζε συνολικά 46-48 τόνους αγελαδινό γάλα τη μέρα, σήμερα έχει πέσει στους 40 τόνους, λόγω της αύξησης στις τιμές ζωοτροφών και ενέργειας. «Είχαμε περίπου 8.500 βοοειδή και πλέον ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 2.000, ενώ γύρω στις 690 αγελάδες σφάχτηκαν» δήλωσε ο κ. Καπούνης και τόνισε πως συνεπεία της εξέλιξης αυτής μειώθηκε η παραγωγή γραβιέρας ΠΟΠ Νάξου κατά 200 τόνους, ενώ άλλοι 200 τόνοι υπολογίζεται πως είναι η επιπλέον ζήτηση που έχει δημιουργηθεί και δεν εξυπηρετείται.

Όσον αφορά στο νέο προϊόν, το ΠΟΠ «Αρσενικό Νάξου» ο συνομιλητής μας ανέφερε πως το τυροκομείο που κατασκεύασε η ΕΑΣ στο Καλόξυλο Νάξου, θα είχε λειτουργήσει, ήδη, αν δεν είχε κάνει ασφαλιστικά μέτρα ένας δικηγόρος που μένει εκεί κοντά. «Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο Εφετείο Πειραιά και ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε αμέσως μετά να παράξουμε Αρσενικό, αρχικά σε 30 τόνους ετησίως» μας ανέφερε ο κ. Καπούνης, αποκαλύπτοντας ότι η Ένωση έχει συνάψει ήδη συνεργασία με 60 παραγωγούς από τη ζώνη ΠΟΠ, για να εισκομίζει 9 τόνους αιγοπρόβειο γάλα τη μέρα.

Για το νέο τυροκομείο που κατασκευάζεται δίπλα στο υφιστάμενο, μια επένδυση μέσω του 4.2.1, η οποία θα φτάσει τελικά τα 7 εκατ. ευρώ, με δυναμικότητα στους 100 τόνους, οι εργασίες αναμένεται να τελειώσουν τον Ιούλιο, με προοπτική να αρχίσει η τυρομόμηση από το Σεπτέμβριο.

Το 2022 η οργάνωση έκλεισε με τζίρο στα 25,5 εκατ. ευρώ, με κέρδη 100 χιλ. ευρώ, ενώ φέτος ο πήχης μπαίνει στα 27 εκατ. ευρώ.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...