Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ποντάρει στην κατοχύρωση ΠΓΕ του ηµίσκληρου τυριού «Κασκαβάλ Πίνδου» η Καράλης

Το τελικό «νεύµα» από τις Βρυξέλλες αναµένει το «Κασκαβάλ Πίνδου», για να «ανοίξει τα φτερά του» προς τις διεθνείς αγορές, ως ένα Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), αναγνωρισµένο µε ευρωπαϊκή σφραγίδα. «Είµαστε εν αναµονή της οριστικής πιστοποίησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι κάτι που το περιµένουµε, εκτός απροόπτου, να γίνει µέσα στο Μάρτιο», είπε στην Agrenda, ο Σπύρος Καράλης, εκ των ιδιοκτητών της οµώνυµης γαλακτοβιοµηχανίας από την Άρτα, που έχει αναλάβει να αναβιώσει παραγωγικά το ηµίσκληρο τυρί «Κασκαβάλ Πίνδου».

Από κοινού µε την Περιφέρεια Ηπείρου, που πήρε την πρωτοβουλία, το 2018, να συγκροτήσει τον φάκελο για την πιστοποίηση του Κασκαβάλ, κατορθώθηκε, όπως εξηγεί ο έµπειρος τυροκόµος, να ξεπεραστούν οι ενστάσεις που είχαν εγερθεί από τους Ρουµάνους και τον Γερµανικό Σύνδεσµο Βιοµηχάνων και τελικά να αναγνωρίσουν ότι κι η Ελλάδα έχει µακρά ιστορία στην παρασκευή του συγκεκριµένου ηµίσκληρου τυριού, και πλέον αποµένει το τυπικό για να κλείσει θετικά αυτό το κεφάλαιο. Προς το παρόν το «Κασκαβάλ Πίνδου» παράγεται σε µικρές ποσότητες από την τυροκοµική επιχείρηση «Καράλης» και πωλείται στην ελληνική αγορά, ενώ έχουν γίνει δοκιµές γευσιγνωσίας και σε άλλες χώρες, όπου εξάγει η γαλακτοβιοµηχανία, µε ικανοποιητικά αποτελέσµατα.

«Ήδη ξένες αγορές όπως οι αραβικές ζήτησαν το προϊόν. Περιµένουµε όµως την πιστοποίηση, να µπει η σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα εγγυάται ότι είναι ένα αναγνωρισµένο προϊόν γεωγραφικής ένδειξης και µετά να του ανοίξουµε τα φτερά και να το προωθήσουµε στον κόσµο», αναφέρει ο συνοµιλητής µας.

Αναφορικά µε τα άλλα σχέδια που υλοποιεί η γαλακτοβιοµηχανία, αυτή την περίοδο «τρέχουν» επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, για εκσυγχρονισµό των γραµµών παραγωγής και επέκταση των κτηριακών υποδοµών στο υφιστάµενο βιοµηχανικό συγκρότηµα Άρτας.

«Πρόκειται για µια επένδυση 7,5 εκατ. ευρώ, ενταγµένη στο Ταµείο Ανάκαµψης και άλλα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, είναι ο προϋπολογισµός µιας δεύτερης παρέµβασης», εξηγεί ο κ. Καράλης και διευκρινίζει πως η υλοποίηση ξεκίνησε πέρυσι το Ιούλιο, έχει ξεπεράσει ήδη στο 50% και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο του 2024. Με βάση το πλάνο που ακολουθείται, κατασκευάζονται επιπλέον 5.000 τ.µ., χώροι, ανεβάζοντας, έτσι, στα 25.000 τ.µ. τη συνολική στεγασµένη επιφάνεια στο συγκρότηµα, ενώ θα τοποθετηθεί και µια υπερσύγχρονη αυτοµατοποιηµένη γραµµή στα σκληρά τυριά, που δίνει τη δυνατότητα για µαζικές παραγωγές, µε λιγότερη ενέργεια και λιγότερα χέρια.

Να σηµειωθεί ότι η τυροκοµική επιχείρηση συνεργάζεται µε περίπου 2.200 παραγωγούς στις περιοχές από το Μεσολόγγι µέχρι τα Ιωάννινα, που διαµορφώνουν τη ζώνη γάλακτος της και εισκοµίζει κάθε χρόνο γύρω στους 30.000 τόνους γάλα, κατά κόρον πρόβειο και πολύ λίγο γίδινο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε καθετοποίηση της παραγωγής του προχωρά ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, ο οποίος έχει λάβει ήδη την έγκριση ύψους 4 εκατ. ευρώ...

REPORTS

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία και δίνει το πράσινο φως για την αποστολή του Φακέλου Προδιαγραφών για το...

REPORTS

Το πάντρεμα οίνου και τυριού στο τραπέζι αποτελεί κοινή πρακτική ανά την υφήλιο, όμως όχι η διαδικασία τυροκόμησης και ωρίμανσης με κρασί. Στη Μούρθια...

REPORTS

Ένα μαλακό τυρί βελούδινης υφής το οποίο παράγει και τυποποιεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου, το «Σουρωτό Πάρου» κέρδισε πρόσφατα το πολύ σημαντικό βραβείο Athens...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...