Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πρωτότυπη γραβιέρα με ελληνικό καφέ μπαίνει σε παραγωγή από φέτος στην Ιθάκη

Στην παραγωγή μπήκε από φέτος η πρωτότυπη Γραβιέρα του ψαγμένου τυροκόμου της Ιθάκης, Χρύσανθου Καραβία.

Την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν τον Χρύσανθο Καραβία να δημιουργήσει μια πρωτότυπη Γραβιέρα με καφέ διηγείται ο ίδιος στον Τυροκόμο:

«Πέρσι ένας συνεργάτης και καλός φίλος πήγε σε μια έκθεση στην Ισπανία και γυρνώντας μου είπε ότι είδε ένα τυρί με κόκκους καφέ. Με έβαλε κατευθείαν σε σκέψεις αλλά επειδή δεν θέλω να αντιγράφω τους άλλους, πήρα δύο κάψουλες εσπρέσο, τις έβαλα σε μια μικρή Γραβιέρα, την άφησα στο ωριμαντήριο και συγχρόνως πήρα και λίγο ελληνικό καφέ κι έκανα άλλη μια Γραβιέρα με αυτόν. Στον ενάμιση μήνα περίπου τις έκοψα για να δω τι γίνεται. Το μεν εσπρέσο τον έβλεπες αλλά δεν μπορούσες να τον γευτείς, ούτε να τον μυρίσεις, διότι το λίπος από το πρόβειο γάλα τον είχε απορροφήσει.

Μόλις όμως έκοψα τη Γραβιέρα με τον ελληνικό καφέ, είχε άρωμα κι πτυχές σαν τη  ελληνική σημαία. Δεν το περίμενα. Πέτυχε! Πρόλαβα να κάνω εννέα γραβιέρες μεγάλες μέχρι την 1η Μαΐου, που τέλειωσα την τυροκόμηση, οι οποίες δόθηκαν αμέσως. Έτσι φέτος έβαλα αυτήν τη Γραβιέρα στην παραγωγή.  Βέβαια, πρέπει να σημειώσω ότι  από το πρώτο δείγμα του ελληνικού καφέ μέχρι να φτάσω στα εννέα κεφάλια, περάσανε πάρα πολλά δείγματα  και έπρεπε να εκπαιδεύσω τον καφέ να μένει μέσα στη Γραβιέρα!»

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το 7ο τεύχος του Τυροκόμου

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η «Τυροκομεία Δωρική ΑΕ», είναι η εταιρεία που θα συσταθεί για να υποδεχθεί το σύνολο των περιουσιακών μετά την απόσχιση της Μινέρβα, από την...

REPORTS

Η σωστά µελετηµένη επιλογή του εξοπλισµού της φάρµας µεταµορφώνει την καθηµερινότητα του κτηνοτρόφου στη µονάδα. Η σίτιση γίνεται γρήγορα και εύκολα, η αρµεγή οργανωµένα...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Αυστηρή προθεσμία έως και την 13η Ιουνίου έχουν όσες τυροκομικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα κορυφαία βραβεία του κλάδου διεθνώς.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...