Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε απόθεμα τυριού μετατρέπουν το ετήσιο περίσσευμα γάλακτος οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο απόθεμα τυριού σε όλο τον κόσμο όπως αναφέρει εσχάτως η Washington Post σε δημοσίευμά της. Η αξία του παρουσίασε μία αύξηση 6% το 2021 και 16% σε βάθος 5ετίας.

Επιμέλεια: Γιάννης Ρούπας

Μπορεί η έννοια του «κρατικού τυριού» να ακούγεται…περίεργη στα αυτιά του μέσου Έλληνα καταναλωτή, όμως φαίνεται πως στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει πάρει την υπόθεση αρκετά προσωπικά δημιουργώντας ένα απόθεμα σε ειδικά διαμορφωμένες σπηλιές στο Μιζούρι που υπολογίζεται σε αξία σχεδόν στα 1,7 δις ευρώ.

Οι ΗΠΑ έχουν σκεφτεί αυτόν τον μηχανισμό για να προστατεύσουν τους γαλακτοπαραγωγούς από τις διακυμάνσεις της αγοράς, οι οποίες σε ορισμένες περιστάσεις θα ανάγκαζαν τους παραγωγούς να πουλήσουν σε τιμές πολύ κάτω του κόστους οδηγώντας σε έξοδο από το επάγγελμα. Για αυτό το λόγο, αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 70 και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζίμι Κάρτερ, αποφασίστηκε ότι ένας τρόπος στήριξης του εισοδήματος των κτηνοτρόφων είναι η αγορά του περισσευούμενου γάλακτος και η μετατροπή του σε τυριά με μεγάλη διάρκεια ζωής. Έτσι, τόσο η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση όσο και οι παραγωγοί βγαίνουν κερδισμένοι από αυτή τη συμφωνία. Οι παραγωγοί πουλούν το προϊόν τους σε λογικές τιμές σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και η Κυβέρνηση διαθέτει ένα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν που αρέσει στον κόσμο με το οποίο μπορεί να προμηθεύσει κρατικές δομές και φτωχότερα στρώματα του κοινωνικού ιστού.

Το 1981, ο τότε πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν αποφάσισε την διανομή τυριού αξίας 30 εκατ. δολαρίων ( ονομαστική τιμή) σε αποθήκες τροφίμων, προγράμματα διανομής φαγητού σε σχολεία και σε άλλα κυβερνητικά εγχειρήματα με κοινωνικό πρόσημο, ενώ από το 1984 έως σήμερα, οι ΗΠΑ αποθηκεύουν ετησίως τυρί αξίας 6 ευρώ για κάθε αμερικανό πολίτη.

Η επόμενη σκέψη που έρχεται στο μυαλό του αναγνώστη όμως είναι…πως είναι δυνατόν οι ΗΠΑ, η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας και ιδεολογική πατρίδα του «laissez-faire» να παρεμβαίνουν στην οικονομία και να εξασφαλίζουν ποσότητες ενός προϊόντος με υψηλές πωλήσεις σε εσωτερική και εξωτερική αγορά;

Την απάντηση δίνει ο Άντριου Νοβάκοβιτς, καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημίου του Κορνέλ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ενημέρωσης CNBC. «Ο κόσμος πιστεύει πως ο μόνος λόγος που οι ΗΠΑ παρέχουν κοινωνικά προγράμματα σίτισης είναι πως απλά είμαστε κοινωνικά ευαίσθητοι και επιθυμούμε να βοηθήσουμε το φτωχό πληθυσμό […] όμως στην πραγματικότητα οι διανομές είναι ανάγκη της Πολιτείας ώστε να ξεφορτωθεί τις μεγάλες ποσότητες αγροδιατροφικών προϊόντων που παράγονται στις ΗΠΑ και δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά μέσα από τα καθιερωμένα κανάλια διανομής. Υπάρχει υπερπαραγωγή γάλακτος».

Οι ειδικοί δεν αναμένουν να σταματήσει η συσσώρευση τυροκομικών προϊόντων στις κυβερνητικές αποθήκες στο Μιζούρι, καθώς η γαλακτοπαραγωγή σπάει χρόνο με το χρόνο ρεκόρ, οι διασταυρώσεις των καλύτερων γαλακτοπαραγωγών αγελάδων οδηγούν σε γενιές με ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή και η κυβέρνηση βγαίνει με την σειρά της κερδισμένη με την μεγάλη ποσότητα τυριού που διαθέτει, η οποία της επιτρέπει να αυξάνει σε ετήσια βάση τα συσσίτια για τον φτωχό πληθυσμό των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Washington Post

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τυροκομική εταιρεία Κίσσας από το Μουζάκι Καρδίτσας απέσπασε πριν από μερικές ημέρες μια σπουδαία, διεθνή διάκριση: κατέκτησε το Χρυσό Βραβείο στον έγκυρο διαγωνισμό World Cheese Awards...

REPORTS

Οι γαλακτοκομικές φάρμες στην Λιθουανία ξεκινούν σιγά σιγά να χρεοκοπούν καθώς η οικονομική κατάσταση σε ολόκληρη τη βιομηχανία παραμένει δύσκολη, όπως εξήγησε ο Jonas...

REPORTS

Τα World Cheese Awards είδαν ειδικούς από όλο τον κόσμο να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν τον φετινό πρωταθλητή.

REPORTS

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι διεθνείς αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων θα ανακάμψουν στα επίπεδα pre-crash φέτος», ανέφεραν διεθνείς αναλυτές γαλακτοκομικών προϊόντων στους...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...