Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στη μεταποίηση η λύση για απεξάρτηση από τη βιομηχανία

Με στόχο να καταφέρει να µεταποιεί το σύνολο των ποσοτήτων που παράγει στην ιδιόκτητη προβατοτροφική µονάδα στην περιοχή του παραθαλάσσιου χωριού της Λακωνίας, Κυπαρίσσι, σχεδιάζει αυτή την περίοδο τα βήµατά της η κτηνοτρόφος και τυροκόµος, Παναγιώτα Πουλάκη. Παράγει ετησίως περίπου 140 τόνους πρόβειου γάλακτος, το οποίο συλλέγει από 500 πρόβατα που έχει στην ιδιοκτησία της.

του Γιώργου Λαμπίρη

Από το σύνολο της παραγωγής µόλις οι 20 τόνοι γάλακτος προορίζονται αυτή τη στιγµή για µεταποίηση, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα κατευθύνεται σε εµπόρους και κατ’ επέκταση στη βιοµηχανία.

Επί του παρόντος όπως όλες οι παραγωγικές προσπάθειες στην Ελλάδα µε έρεισµα στον πρωτογενή τοµέα, και η συγκεκριµένη αντιµετωπίζει σηµαντικό πρόβληµα λόγω του αυξηµένου κόστους στις ζωοτροφές, στην ενέργεια και στα µεταφορικά. «Για εµάς τα κόστη µεταφοράς είναι πολύ υψηλά, δεδοµένου ότι για να µπορέσουµε να φέρουµε στην περιοχή πρώτες ύλες για ζωοτροφές, χρειάζεται να επιβαρυνθούµε µε µεγαλύτερο κόστος µεταφοράς δεδοµένου ότι βρισκόµαστε µακριά από τις περιοχές παραγωγής µηδικής ή άλλων προϊόντων». Σε ό,τι αφορά την τιµή που λαµβάνει ανά κιλό πρόβειου γάλακτος ανέρχεται στο 1,20 ευρώ, σε τιµή χαµηλή για τα δεδοµένα της περιόδου ούτως ώστε να µπορεί να καλύψει µέρος του κόστους. «Είναι χαρακτηριστικό πως όταν φεύγει το γάλα µας από τη Λακωνία για να καταλήξει στα Ιωάννινα όπου εξυπηρετούµε τη γαλακτοβιοµηχανία ∆ωδώνη, δεν µπορούµε να πετύχουµε τις ίδιες τιµές µε την Κεντρική ή και τη Βόρεια Ελλάδα, λόγω του κόστους µεταφοράς που µεσολαβεί και της απόστασης, µε αποτέλεσµα να πιέζονται ακόµα περισσότερο οι τιµές µας».

Οι χαμηλές τιμές έφεραν τη μεταποίηση και τη δημιουργία ιδιόκτητου τυροκομείου

Η µονάδα δηµιουργήθηκε από τον πατέρα της Παναγιώτας Πουλάκη το 2013, µε µόλις 30 πρόβατα και σταδιακά η οικογένεια επένδυσε στην αύξηση του ζωικού της πληθυσµού. Η παραγωγός, βλέποντας ότι οι ποσότητες γάλακτος που παράγουν τα ζώα της πωλούνταν αποκλειστικά σε εµπόρους του νοµού Λακωνίας, αποφάσισε να καθετοποιήσει την παραγωγική διαδικασία, ολοκληρώνοντας το 2021 την κατασκευή του δικού της τυροκοµείου, το οποίο φέρει την ονοµασία Λακωνικόν Εστί.

«Οι γονείς µου διατηρούν κρεοπωλείο στην περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια. Κάποια στιγµή ο πατέρας µου αποφάσισε να δηµιουργήσει µία ιδιόκτητη κτηνοτροφική οµάδα πριν από δέκα χρόνια για την παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Το ξεκίνηµα έγινε µε πολλές δυσκολίες, ενώ το 2017, µεσούσης της κρίσης και όταν υπήρχε σοβαρό πρόβληµα µε τις τιµές που λάµβαναν οι παραγωγοί για το γάλα τους, ήρθαµε σε πολύ δύσκολη θέση. Τότε βρεθήκαµε ανάµεσα στο να διακόψουµε την κτηνοτροφική µας δραστηριότητα και στο να ξεκινήσουµε να µεταποιούµε το γάλα. Ήταν µία κίνηση που είχαµε πάντοτε στο µυαλό µας.Έτσι αποφασίσαµε να κατασκευάσουµε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, ώστε να µεταποιούµε το δικό µας γάλα και να κερδίζουµε από την προστιθέµενη αξία των προϊόντων µας. Ενώ αρχικά σχεδιάζαµε να δηµιουργήσουµε οικοτεχνία, τελικά καταλήξαµε να λάβουµε άδεια για τη δηµιουργία τυροκοµείου».

Η Παναγιώτα Πουλάκη παρά το γεγονός ότι η οικογένειά της δεν διατηρούσε καµία σύνδεση µε την τυροκοµία αποφάσισε να εισέλθει στο επάγγελµα. «Το 2016 πριν ξεκινήσει η κρίση του γάλακτος και πριν ακόµα αποφασίσουµε να δηµιουργήσουµε το δικό µας τυροκοµείο, φοίτησα στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή, παρακολουθώντας πρόγραµµα γεωργικής παραγωγής. Στη συνέχεια ακολούθησε η ιδέα του τυροκοµείου και εισήλθα σε έναν νέο κύκλο σπουδών µε αντικείµενο την τυροκοµία».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...