Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στον Χρήστο Πλεξίδα η γαλακτοβιομηχανία Δελφοί, επέκταση στη φέτα

Στην ιδιοκτησία του επιχειρηµατία Χρήστου Πλεξίδα περιήλθε, σύµφωνα µε ασφαλείς και απόλυτα επιβεβαιωµένες πληροφορίες, η προβληµατική γαλακτοβιοµηχανία ∆ελφοί Α.Ε. η οποία ανήκε κατά το παρελθόν στην οικογένεια ∆ανιγγέλη.

του Γιώργου Λαμπίρη

Η συγκεκριµένη κίνηση δίνει ουσιαστικά το πάτηµα στον επιχειρηµατία να επεκταθεί και στην παραγωγή τυροκοµικών και ειδικά της φέτας, εκτός από την ήδη υφιστάµενη δραστηριότητα που ο ίδιος έχει µε την επιχείρησή του First Quality Cheese, η οποία εντοπίζεται στον εµπορικό τοµέα και στην διακίνηση τροφίµων αλλά και τυροκοµικών προϊόντων.

Σε αναζήτηση συνεργασιών µε κτηνοτρόφους της περιοχής

Ήδη ο επιχειρηµατίας ενόψει της έναρξης της εν λόγω παραγωγικής δραστηριότητας βρίσκεται σε αναζήτηση γάλακτος, ερχόµενος σε επαφή µε κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής, προκειµένου να καλύψει τις παραγωγικές ανάγκες της εταιρείας που εξαγόρασε.

Η First Quality Cheese αποτελεί µία ισχυρή επιχειρηµατική οντότητα, η οποία εδρεύει στον Ασπρόπυργο, µε τζίρο 70,4 εκατ. ευρώ στην τελευταία δηµοσιευµένη οικονοµική χρήση του 2020 και καθαρά κέρδη µετά από φόρους στα 2,55 εκατ. ευρώ.

Να σηµειωθεί ότι ο Χρήστος Πλεξίδας κατά το παρελθόν, ήταν εκ των µετόχων της γαλακτοβιοµηχανίας La Farm των Τρικάλων, µαζί µε τα αδέρφια του, Βαγγέλη και Σωτήρη. Ωστόσο οι διαφωνίες που ενέσκηψαν προ περίπου δύο ετών, µεταξύ των τριών βασικών µετόχων της συγκεκριµένης εταιρείας, οδήγησαν τελικά στην εξαγορά του ποσοστού που διατηρούσαν οι Σωτήρης και Χρήστος Πλεξίδας από τον αδελφό τους, Βαγγέλη που παρέµεινε τελικά και ως ο µοναδικός επικεφαλής σ’ αυτή.

Σηµαντικά οικονοµικά προβλήµατα για την ∆ελφοί Α.Ε. τα τελευταία χρόνια

Σε ό,τι αφορά την γαλακτοβιοµηχανία ∆ελφοί που δηµιουργήθηκε από την οικογένεια ∆ανιγγέλη το 1994 µε δραστηριότητα στην παραγωγή και εµπορία γαλακτοκοµικών, αντιµετώπισε σηµαντικά οικονοµικά προβλήµατα τα τελευταία χρόνια.

Στην ιδιοκτησία της επιχείρησης ήταν το εργοστάσιο στο Μεσολόγγι µε δυνατότητα παραγωγής 7.000 τόνων γαλακτοµικών ετησίως και συσκευασίας 600 τόνων το µήνα. Στην κορύφωση της δραστηριότητάς της η εταιρεία έφτασε σε τζίρο έως και 17,5 εκατ. ευρώ το 2015, που κινήθηκε στη συνέχεια πτωτικά. Έτσι, κατήλθε στα 15,5 εκατ. ευρώ το 2016 και στα 12,6 εκατ. ευρώ το 2017 µε την εταιρεία να γράφει αντίστοιχα ζηµιές 973 χιλιάδων ευρώ το 2016 και 844 χιλιάδων ευρώ το 2017.

Ταυτόχρονα η εταιρεία έως και το 2017 οπότε και δηµοσίευσε τις τελευταίες οικονοµικές της καταστάσεις είχε οφειλές από δάνεια προς τις τράπεζες ύψους 7,25 εκατ. ευρώ καθώς και ανοιχτές επιταγές ύψους 4,18 εκατ. ευρώ, γεγονότα που οδήγησαν σε δυσπραγία.

Πλειστηριασµός 4 φορές στο εργοστάσιό της  µέσα στο 2022

Το εργοστάσιο της εταιρείας τέθηκε σε πλειστηριασµό τέσσερις φορές από τον Ιανουάριο έως και τον περασµένο Ιούλιο, έναντι οφειλών της προς την τράπεζα Πειραιώς, ενώ τη διαχείριση των οφειλών της είχε αναλάβει το τελευταίο διάστηµα η εταιρεία διαχείρισης οικονοµικών εκκρεµοτήτων, Intrum. Η πρώτη από αυτές της φορές που βγήκε σε πλειστηριασµό ήταν τον Ιανουάριο µε τιµή έναρξης πλειστηριασµού στα 3,04 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη ήταν τον Μάρτιο και η τρίτη τον Μάιο, και οι δύο µε την ίδια τιµή εκκίνησης για την κατάθεση προσφορών. Η τέταρτη και τελευταία προσπάθεια εκποίησης του εργοστασίου της εταιρείας έγινε την 1η Ιουλίου µε µειωµένο πλέον το κατώτατο τίµηµα που µπορούσαν να προσφέρουν οι ενδιαφερόµενοι, στα 2,43 εκατ. ευρώ. Ωστόσο όλοι οι πλειστηριασµοί ανακόπτονταν από τους µέχρι πρότινος ιδιοκτήτες της εταιρείας, ενώ τελικά ο Χρήστος Πλεξίδας προχώρησε στην απόκτησή της επιχείρησης και των εγκαταστάσεών της, εκτός διαδικασίας πλειστηριασµού.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...