Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Συνεργασία του Τυροκομείου Καρακάνας με την ΕΒΟΛ και παραγωγή Τελεμέ

Σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου και την ΕΒΟΛ για την προμήθεια ποσοτήτων αγελαδινού γάλακτος, ήρθε σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας η τοπική τυροκομική επιχείρηση Καρακάνας, που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

του Γιώργου Λαμπίρη

Η απόφαση για τη συγκεκριμένη συνεργασία από πλευράς του Συνεταιρισμού ελήφθη δεδομένου ότι η τυροκομική επιχείρηση διατηρεί καλή έξωθεν μαρτυρία στην περιοχή της Μαγνησίας και τα στελέχη της ΕΒΟΛ διέγνωσαν την δυνατότητα να διαθέσουν σε αυτήν ποσότητες από το εισκομιζόμενο γάλα. Από την πλευρά του το Τυροκομείο Καρακάνας αποφάσισε να προχωρήσει και στην παραγωγή τυριών από αγελαδινό γάλα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον Τελεμέ. Για το τυροκομείο η κίνηση αυτή αποτέλεσε μία ικανή διέξοδο στην εύρεση αιγοπρόβειου γάλακτος, καθότι η υφιστάμενη κατάσταση με την αύξηση κοστολογίου για τους κτηνοτρόφους σε όλα τα επίπεδα λειτουργιάς μίας κτηνοτροφικής μονάδας, είχε ως αποτέλεσμα την σφαγή κοπαδιών από αρκετούς παραγωγούς, οδηγώντας κατ’ επέκταση στην μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων γάλακτος για την παραγωγή του μεγαλύτερου μέρους της γκάμας των τυροκομικών προϊόντων που διαθέτει. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το Τυροκομείο παραλαμβάνει περίπου 6 τόνους γάλακτος την εβδομάδα.

Διάθεση στην τοπική αγορά και προσεχώς στην Αττική

Ο Τελεμές ήταν ένα προϊόν που παραγόταν σε ευρεία βάση στην ευρύτερη περιοχή περιοχή τα προηγούμενα χρόνια αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, ιδίως κατά την δεκαετία του 1980. Όπως πληροφορούμαστε το συγκεκριμένο προϊόν διατίθεται στην τοπική αγορά και σύντομα αναμένεται η διανομή του και στην Αττική. Η επιχείρηση του Βόλου αγοράζει γάλα ημέρας και το τυρί που παρασκευάζει ακολουθεί διαδικασία με βάση την οποία η πρώτη ωρίμανση γίνεται στο δοχείο σε θερμοκρασία18 βαθμών Κελσίου, ενώ στη συνέχεια παραμένει για δύο μήνες σε ψυγείο στους 3 βαθμούς Κελσίου. Το προϊόν κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή σε δοχείο για επαγγελματική χρήση και ακολούθως πρόκειται να κυκλοφορήσουν μικρότερες συσκευασίες για την λιανική σε συσκευασίες 1 κιλού και 400 γραμμαρίων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...