Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα πιο υγιεινά τυριά στον κόσμο σύμφωνα με τους ειδικούς

Νομίζετε ότι το τυρί πρέπει πάντα να θεωρείται μια ένοχη απόλαυση; Σκεφτείτε ξανά. Ενώ ορισμένα είδη τυριού περιέχουν πολλά λίπη και νάτριο και δεν έχουν πολλή διατροφική αξία, άλλα προσφέρουν αρκετή πρωτεΐνη, βιταμίνες και ωφέλιμα βακτήρια ώστε να θεωρηθούν απόλυτα υγιεινά.

Different types of cheese over old wooden table.

Δύο διαιτολόγοι και ένας επιστήμονας τροφίμων μιλάνε για το πώς μπορούν να καθοριστούν τα πιο υγιεινά τυριά. Υπάρχουν πολλοί διάφοροι παράγοντες προς εξέταση. Η Rosemary Trout, διευθύντρια του προγράμματος μαγειρικών τεχνών και επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Drexel, συμβούλεψε να «εξετάσουμε την πυκνότητα θρεπτικών στοιχείων ανά θερμίδα ως έναν παράγοντα», καθώς και «τον βαθμό κορεσμού και πώς τα θρεπτικά στοιχεία απορροφώνται και μεταβολίζονται». Η Jennifer Altman, PsyD, RD, συνιστά να εξετάσουμε τυριά που είναι «χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, και πλούσια σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και προβιοτικά».

Με όλα αυτά υπόψη, αυτά είναι πέντε υγιεινά τυριά για τα οποία πρέπει να νιώθουμε υπέροχα όταν καταναλώνουμε πιο συχνά:

Μοτσαρέλα

Με έξι γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα ουγκιάς (ounce) , η μοτσαρέλα είναι ένα από τα υγιεινά τυριά που μπορούμε να καταναλώνουμε. Σύμφωνα με την Altman, η μοτσαρέλα είναι «χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο» καθώς και «μια καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου, όλα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την υγεία των οστών». Είναι επίσης μια καλή πηγή των βακτηρίων Lactobacillus casei και Lactobacillus fermentum: δύο πολύτιμα προβιοτικά που προωθούν την υγεία του εντέρου.

Κατσικίσιο τυρί

Αυτό το μαλακό, κρεμώδες τυρί έρχεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα. Το γάλα κατσίκας είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), και περιέχει επίσης λιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό γάλα, γεγονός που είναι καλά νέα για εκείνους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Trout, «το κατσικίσιο γάλα έχει υψηλότερη συγκέντρωση λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας σε σύγκριση με το βόειο γάλα». Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα αυτή την «έντονη, δυνατή γεύση που σχετίζεται με το κατσικίσιο τυρί», αλλά είναι επίσης πιο «μεταβολικά αντιδραστικά», πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να αποθηκευτούν ως περίσσιο λίπος στο σώμα. Επιπλέον, σύμφωνα με την Kim Yawitz, RD και ιδιοκτήτρια της Two Six Fitness στο St. Louis, Mo, αυτά τα μικρότερα μόρια λίπους «πέπτονται πιο γρήγορα… πράγμα που μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο χορτάτοι γρηγορότερα», οδηγώντας σε «κατανάλωση λιγότερων θερμίδων στα αργότερα γεύματα».

Τυρί Cottage

Πλούσιο σε πρωτεΐνη και φορτωμένο με πολύτιμες βιταμίνες Β και Β12, αυτό το κρεμώδες τυρί είναι γνωστό ως τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με την Yawitz, «ένα φλιτζάνι περιέχει 24 γραμμάρια πρωτεΐνης για τη μυϊκή οικοδόμηση, που γεμίζει την κοιλιά», καθιστώντας το «συνιστώμενη επιλογή» για άτομα που «αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη».

Η Yawitz αναφέρει ότι πολλές μάρκες τυριού cottage περιέχουν επίσης «βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και στη βελτίωση της πέψης».

Παρμεζάνα

Με εντυπωσιακά 10 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ουγκιά (ounce), η αληθινή παρμεζάνα είναι επίσης πολύ χαμηλή σε λακτόζη, οπότε είναι πιο εύκολη στην πέψη σε σύγκριση με τα περισσότερα τυριά από αγελαδινό γάλα. Επίσης, περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, με 335 mg ανά ουγκιά (ounce). Η παρμεζάνα έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, οπότε δεν συνιστάται να την καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά αν αυτό είναι ανησυχία για εσάς, αλλά ευτυχώς έχει τόσο έντονη γεύση που οι περισσότεροι από εμάς δεν καταναλώνουμε τεράστια κομμάτια της με τη μία.

Ελβετικό τυρί

Αυτό το πασίγνωστο τυρί με τις τρύπες αρχικά επελέγη ως υπερτροφή το 2017, όταν Κορεάτες ερευνητές ανακάλυψαν ότι περιέχει ένα πολύτιμο προβιοτικό που ονομάζεται «propionibacterium freudenreichii». Σύμφωνα με την Yawitz, μελέτες έχουν υποδείξει ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να «βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, να πολεμήσει μολύνσεις ακόμα και να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης». Πέρα από τα οφέλη αυτού του προβιοτικού, η Yawitz μοιράζεται ότι το ελβετικό τυρί περιέχει επίσης υψηλά ποσά άλλων σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, όπως «βιταμίνη B12, ασβέστιο και φώσφορο». Είναι επίσης «μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, τα οποία είναι καλά για την υγεία των οστών». είπε η Altman.

Ποιο τυρί είναι το πιο υγιεινό; Εξαρτάται από το τι είναι πιο σημαντικό για εσάς. Εάν ψάχνετε για περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας, ψάξτε στο κοντινό σας κατάστημα τυροκομικών για τυρί cottage και παρμεζάνα. Εάν ανησυχείτε για την ποσότητα νατρίου στη διατροφή σας, πάρτε ένα κομμάτι μοτσαρέλας. Και αν θέλετε να νιώσετε πιο δυνατοί, πιο υγιείς και ίσως ακόμη να ζήσετε περισσότερο, απλώς προτιμήστε ένα κομμάτι ελβετικό τυρί.

Πηγή: delish.com

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...