Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το αρχαιότερο «μπλε τυρί» τυρί στον κόσμο ξεκίνησε στην αρχαία Ρώμη και τρώγεται ως σήμερα

Τα περισσότερα τυριά είναι σχετικά «νεαρά», υπό την έννοια ότι εφευρέθηκαν τους τελευταίους αιώνες. Υπάρχει όμως ένα που φαίνεται πως έχει διατηρηθεί απαράλλακτο περισσότερο από τα υπόλοιπα με διαφορά.

Το Conciato Romano είναι για πολλούς ιστορικούς, το παλαιότερο τυρί στον κόσμο, αφού οι πρώτες αναφορές για αυτό μας πηγαίνουν πίσω, στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αυτό το ιδιαίτερο γαλακτοκομικό προϊόν παρασκευάζεται από πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα. Πιέζεται με το χέρι και έπειτα παλαιώνεται σε δοχεία για τουλάχιστον έξι μήνες έτσι ώστε να αναπτύξει αυτή τη μοναδική του γεύση και υφή. 

Πολλοί πιστεύουν πώς δημιουργήθηκε από τους Σαμνίτες και χρησιμοποιούνταν ως τρόπος διατήρησης του γάλακτος για μεγαλύτερες περιόδους. Μέχρι σήμερα το τυρί παρασκευάζεται ακόμα στην Καζέρτα, την πρωτεύουσα της Campaniaτης Νότιας Ιταλίας. 

Το Conciato Romano είναι γνωστό για την δυνατή, πικάντικη, φρουτώδη γεύση του και τη σκληρή επιφάνεια και συνήθως τρίβεται πάνω από ζυμαρικά πίτσα και σαλάτες.  

Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι -πέρα από την αρχαία προέλευση του-, ο τρόπος κατασκευής του. Από την έναρξη κατασκευής του, οι τυροκόμοι εφαρμόζουν μια ειδική τεχνική, τρίβουν το τυρί με ελαιόλαδο, κρασί, ξύδι, βότανα και μπαχαρικά, ρίγανη, θυμάρι και καυτερές πιπεριές. Αυτή η επίστρωση, δίνει στο τυρί αυτή τη χαρακτηριστική έντονη γεύση και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του τυριού. Η λέξη Conciato στα ιταλικά σημαίνει «μαυρισμένο», αφού τα δέρματα των ζώων συχνά μαύριζαν με λάδια. 

Παρά την εντυπωσιακή ιστορία που έχει το τυρί, δεν είναι τόσο γνωστό όσο άλλα ιταλικά τυριά, όπως η παρμεζάνα, η προβολόνε ή η μοτσαρέλα. Ωστόσο εξακολουθεί να τιμάται ιδιαίτερα από τους τυρόφιλους σε όλο τον κόσμο.  

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...